Ideallyfree

Google’da Reklam Verme: İşletmeniz için Google Ads Başlangıç Rehberi

Googleda-reklam-verme-isletmeniz-icin-Google- Ads-baslangic-rehberi

“Google’da Reklam Verme: Google Ads Başlangıç Rehberi” girişimciyseniz, kendi işinizi kurduysanız ya da zaten küçük bir işletme sahibi olup daha önce hiç Google’da reklam verme deneyiminiz yoksa yararlanabileceğiniz temel bilgileri içeriyor.

Google arama sonuçlarının ilk sayfasına ulaşma yarışı sürekli olarak rekabet etmekten geçer. Online bir işletmeniz varsa milyonlarca bütçesi olan dünya devleri ya da yerel devler ile rekabet etmek kabusunuz olabilir. Özellikle de pazarda sonsuz bir pazarlama bütçesine sahip Amazon, Hepsiburada, Trendyol, eBay gibi sektör liderleri varsa bu kabus daha da büyür. İlk sayfaya ulaşmaya çalışmak, mükemmel bir SEO ile bile kolayca aylar hatta bir yıl alabilir.

İşte tam bu nokta ücretli reklamların (PPC) devreye girdiği noktadır. Google Ads, işletmelerin reklamlarını Google’ın arama sonucu sayfalarında görüntülemelerine olanak tanıyan Google’ın reklamcılık hizmetidir. Google’da reklam verme sonucu reklamlar genellikle Google SERPlerinin (arama motoru sonuç sayfaları) üstünde veya altında görüntülenir.

Google Ads kullanmak, müşterileri online olarak sitelerine çekmek ve satın almalarını sağlamak isteyen işletmeler arasında yaygın ve etkili bir pazarlama stratejisidir. Bugün, işletmeniz için Google Ads’i nasıl kullanacağınıza ilişkin bazı temel bilgilere yer vereceğim.

Google’da Reklam Verme: Google Ads Reklamlarının Kullanım Avantajları

İşletmesini online olarak tanıtmak isteyen her işletme yöneticisinin aklına ilk gelen Google Ads olur.

Google Ads gerçekten çok etkili bir araç peki bunun nedeni nedir?

İşte benim ilk anda aklıma gelen avantajlar:

Hassas Hedefleme:

Burada hassas hedeflemeden kasıt aslında hedefleme konusunda pek çok detaya göre daha net ve kesin sonuçların alınmasını sağlamasıdır. Yani hedef kitlenizin kritik özelliklerini mümkün olduğunca detaylandırarak reklamlarınızın yalnızca potansiyel müşterilere gösterilmesini sağlayabilirsiniz.

Örneğin; işletmenizin hedef kitlesini ilgi alanları, cihaz, tarayıcı türü, tarayıcı dili, mobil operatör, coğrafi konum, yaş, gelir düzeyi, anahtar kelimeler ve daha fazlasına göre filtreleyebilirsiniz. Ek olarak reklamların hedef kitleye gösterilecek günün saatini bile seçebilirsiniz. 

Birçok işletme reklamları yalnızca Pazartesi – Cuma günleri 08:00 – 17:00 ya da 09:00 – 18:00 saatleri arasında yayınlamaktadır. Bunun nedeni genellikle işletmelerin kapalı olması veya hafta sonları daha yavaş olmasıdır. Bu, Google’da reklam verme konusunda alınan verimliliği en üst düzeye çıkarmaya büyük fayda sağlar.

Belli Cihazları Hedefleyebilme

Google Ads, işletmelerin reklamlarının hangi cihazlarda görüntüleneceğini seçmelerine imkan tanır. Arama ağı için masaüstü bilgisayarlar, tabletler ve mobil cihazlar arasında seçim yapabilirken, görüntülü reklam ağında iPhone veya Windows gibi belirli cihazları hedeflemenize olanak tanır. 

Teklif ayarlamaları, size avantaj sağlayabilecek diğer bir özellik diyebiliriz. Sitenizde dönüşüm sağlama olasılığı daha yüksek olan cihazlarda otomatik olarak daha yüksek veya daha düşük teklif vermeye olanak tanıyan bu özellik sayesinde büyük avantaj elde edebilirsiniz. 

(Lütfen inceleyin: Google Analytics’te dönüşüm ve e-ticaret verileri)

Yalnızca Sonuçlar için Ödeme Yapma

Yalnızca sonuçlar için ödeme yapmak demek işletmenizin gösterimler yerine yalnızca reklamlara yapılan tıklamalardan ödeme yaptığınız anlamına gelir. Buna TBM – PPC (Tıklama Başına Maliyet – Yani Pay Per Click) denir.

Etkili Performans Takibi

Hiç kuşkusuz, geleneksel pazarlamanın aksine online pazarlamanın belki de en büyük avantajı daha ölçülebilir raporlama ve performans takibi sağlamasıdır. Outdoor bir reklam verdiğinizde onu görebilecek insan sayısı tahmin edilmekle birlikte net rakamlara ulaşmak mümkün değildir ancak Google Ads, işletmelerin reklamlarının performansını izlemelerine olanak tanır. Bu, reklamınızı görüntüleyen ve tıklayan kullanıcıların sayısını izleyebileceğiniz anlamına gelir.

Özellikle pandemi ile birlikte online pazarlama stratejinizin bir parçası olarak Google’da reklam verme kesinlikle işletmeniz için olumlu sonuçlar doğuracaktır. Bu yazıyı kaleme almamın nedeni de biraz bu aslında; yeni başlayanların bu aracı nasıl kullanabilecekleri konusunda fikir sahibi olmalarını sağlamak.

PPC (TBM) Reklam Modeli için Hazırlık Aşaması

PPC (TBM) reklam modeli yukarıda da belirttiğim gibi çok güçlü bir araçtır, akıllıca kullanmak şartıyla. Öncelikle Google Ads konusunda temkinli olmakta fayda var çünkü maalesef yanlış başlangıçlar nedeniyle pek çok kişi başlangıçta bütçesini yanlış şekilde harcayabiliyor. Bunun sonucunda da zayıf performans için ödenmiş büyük maliyetler ortaya çıkıyor. Öncelikle hedeflere odaklanmak gerekli. Hedeflerden bahsetmişken bu hedeflerin “SMART” olması kaçınılmaz. “Daha fazla satış” kulağa hoş bir hedef gibi görünse de, online reklamcılık daha spesifik olmanızı gerektirecektir.

Google Ads ile Google’da reklam verme sürecinde bazı gerçeklerin farkında olmanız gerekir:

  1. Web sayfanızı ilk kez ziyaret eden birinin hemen satın alma yapması çok iyimser bir bakış açısıdır.
  2. Reklamlara başladığınız andan itibaren 3. Günde istediğiniz hedeflere ulaşmanız da çok iyimser bir bakış açısıdır. Esas şu ki Google üzerinde yapılan her arama için reklamverenlerin açık arttırmaya girdikleri bir sistemde kısa vadeli hedefler sizin amaçlarınıza ulaşmanızı sağlamayacaktır.

Google reklamverenleri zaman açısından kısıtlamasa da, reklamlar tutarlı ve uzun ömürlü olduğunda daha verimli hale gelir ve maliyetleri düşürür. Bu nedenle 1 hafta 1 ay gibi bir süre sonunda anında sonuç alınmayacağı ve bir mucize olmayacağı bilinmelidir. 

Zaten bu kadar kolay olsaydı böyle bir uzmanlık alanı da ortaya çıkmaz Google bu konu için ajansları eğitme konusunda böylesine çaba harcamazdı değil mi?

  1. Online alışverişin temeli hedef kitlenizle güven alışverişi kurmak üzerinedir bu nedenle platformunuza ya da ürünlerinize güven duymaları için sizin onların karşısına pek çok farklı kanaldan çıkıp onların beklentilerini karşılayacağınıza ikna etmeniz gerekir.

Bir işletmenin Google’da reklam verme hedefleri (İşletme Hedefleri) neler olabilir?

  1. Satış elde etmek (Tüketicilerin satın alma kararlarını etkilemek)
  2. Hedef kitlenin bir form doldurmasını ya da bir şeye kayıt olmasını sağlamak
  3. E-posta kayıtları
  4. Potansiyel satış yaratma
  5. Marka bilinirliğini arttırma
  6. Websayfası trafiği

Google’da reklam verme ile ilgili hedef belirlerken yukarıdakilerin hepsi kulağa hoş gelebilir ve siz birden fazla hedef ortaya koymuş olabilirsiniz. Ancak birden fazla hedefe sahip olmak iyi olsa da, farklı hedeflere ulaşmak için farklı kampanyalar yürütmenin gerektiğini unutmamalısınız. 

Hedefinizi belirlemenin yanı sıra, Google AdWords’te reklam vermenin çok önemli başka bir ön koşulu, bir açılış sayfasına (Landing Page olarak bilinir) sahip olmaktır.

Açılış Sayfası

Açılış sayfası, bir kullanıcının reklamınızı tıkladığında “ulaştığı” bir URL veya web sayfasıdır. Açılış sayfası, çoğu zaman ana web sitenizden farklı, belirli bir hedefe odaklanmak için tasarlanmış bağımsız bir sayfadır. İyi bir açılış sayfası, Google Ads kampanyanızın başarısı için çok önemlidir. İyi tasarlanmış ve optimize edilmiş bir açılış sayfası, ziyaretçileri potansiyel müşterilere, hatta sadık müşterilere dönüştürmeye yardımcı olacaktır. Ayrıca açılış sayfası deneyimi reklamlarınızın kalite puanını etkileyen en önemli kriterlerden biridir. 

Açılış sayfanızı tasarlarken aşağıdaki noktaları aklınızda bulundurun:

  1. Odaklanmış açılış sayfaları: Birden çok hedefe odaklanan bir açılış sayfası, ziyaretçilerinizin kafasını karıştırabilir. Açılış sayfanızın içeriği reklamınızı yönlendirmek istediğiniz ürün veya hizmete yönelik olmalıdır.
  2. Harekete geçirici mesaj (Call to Action – CTA olarak bilinir): İstediğiniz harekete geçirici mesaj düğmesini açılış sayfanıza eklemeyi ve uygun şekilde vurgulamayı unutmayın.
  3. Mobil uyumluluk: İnternette sürekli artan mobil kullanıcı sayısı göz önüne alındığında, açılış sayfanızın mobil uyumlu olması çok önemli olacaktır.
  4. Söz verdiğinizi yerine getirin: Açılış sayfanız, reklamınızda verilen tüm sözleri yerine getirmelidir. Açılış sayfanızın reklamınızda bahsettiğiniz ürün veya hizmetleri içerdiğinden ve alakalı olduğundan mutlaka emin olmalısınız. Örneğin, reklamınızda bir indirimden bahsediyorsa o indirimin sayfada görünür olduğundan ya da spesifik bir üründen bahsediyorsa o ürünün stokta olduğundan emin olun. 

Şimdiye kadar yazımızda Google’da reklam verme avantajlarından, hedef belirlemenin öneminden, bu hedeflerin neler olabileceğinden, açılış sayfalarının önemi ve dikkat edilmesi gereken noktalardan bahsettik. 

Şimdi gelelim Google Ads hesabınızı kurmaya.

Google Ads Hesap Kurulumu

1. Adım: Google Ads’e Kayıt Olmak

Google Ads web sitesine gitmeniz ve Google hesabınızla kayıt olmak ilk adımı oluşturur. Google hesabınız yoksa, dakikalar içinde hızlıca bir hesap açarak başlayabilirsiniz. 

İlk aşama hedefinizi belirleme:

2. Adım: İşletme Adı ve URL’si

Sonra işletmenizin adını ve bir sonraki adımda da reklamınızı yönlendirmek istediğiniz URL’i yazmalısınız.

 Hangi ürün veya Hizmetin reklamı yapılıyorsa o konuyla alakalı sayfanın URL’si olmalıdır.

Gerekli detayları girdikten sonra, sıra ilk kampanyanızı oluşturmaya geldi.

3. Adım: Reklam Metni Oluşturmak

Burada reklam metninizi yazabilirsiniz. Reklamınızı yazmak muhtemelen bu sürecin en kritik kısmıdır. Üzerinde düşünmenizi ve gerçekten ilgi çekici hale getirmenizi kesinlikle öneririm. Mesajınız, sunduğunuz değeri ve bir kullanıcıyı reklamınızı tıklamaya, web sitenizi ziyaret etmeye ikna edecek şekilde açıkça iletmelidir. 

  • Kısa tutun: Metin için kullanabileceğiniz alan oldukça sınırlı.
  • Başlık çok önemlidir: Reklamınızın başlığı, bir kullanıcının karşılaştığı ilk şeydir. Onlara seslendiğinden ve reklamı tıklamaya ikna ettiğinden emin olun.
  • Net bir harekete geçirici mesajınız olsun (Call to Action): Net bir harekete geçirici mesaj, kullanıcıya ne yapmasını istediğinizi söyler. Harekete geçirici mesaj reklamın tıklanması durumunda ne olacağına dair fikir verir. Satın almaya yönelik kararını daha vermemiş ve daha fazla bilgi arayan kullanıcılar bu tür reklamlara tıklamaz böylece siz de gereksiz maliyete katlanmamış olursunuz.

Başlıklar: AdWords, bir reklama her biri 30 karakter içeren en fazla üç başlığın eklenmesine izin verir. Bu sınırlı alanı akıllıca kullandığınızdan emin olun. Ek olarak, seçtiğiniz anahtar kelimelerden en az birini başlıklarınıza eklemenizi öneririm.

Açıklama: Açıklama alanı 80 karakterdir. Mesajınızı kullanıcıya net bir şekilde iletmek için kullanın. Mümkünse, kullanıcının reklamınızı tıklamasını sağlamak için bu bölümdeki tüm teklifleri veya indirimleri ekleyin. 

Şimdi sıra sizde aşağıdaki tabloyu kopyalayın ve kendi reklam metninizi yazın (Parantez içindeki rakamlar karakter sayısını ifade eder):

Başlık 1 (30)
Başlık 2 (30)
Başlık 3 (30)
Açıklama 1 (90)
Açıklama 2 (90)

4. Adım: Anahtar Kelime Temaları

Reklamınızı da yazdıktan sonra bir sonraki aşamada anahtar kelime teması belirlemeniz için bir yönlendirme sayfası yer alıyor. Anahtar kelime temaları, reklamlarınızı ve anahtar kelime gruplarıyla eşleştirmeye yarayan bir özelliktir. Anahtar kelime teması seçmek sunduğunuz ürün veya hizmetleri arayan kullanıcılara ulaşmanızda fayda sağlar.  Dilerseniz bu bölüme birkaç tema seçip hızlıca ilerleyebilirsiniz.

Anahtar kelime temalarının en büyük avantajı akıllı kampanyalar oluşturduğunuzda daha az efor sarfederek ve uzun bir anahtar kelime listesi girerek zaman kaybetmeden daha fazla anahtar kelimeyi hedeflemenize olanak tanımasıdır. 

Tavsiyem anahtar kelimeleriniz ile ilgili derinlemesine bir araştırma yapmadan bu bölümü çok fazla doldurmamanız olur. Örneğin Keyword Planner veya Google Trends gibi kaynaklardan ya da Semrush gibi üst düzey araçlardan ürün, hizmet ve ürün/hizmet gruplarınıza yönelik ön çalışma yapmanız olacaktır.

5. Adım: Reklam Lokasyonu Hedefleme

Reklamınız için lokasyon hedeflemesi çok önemlidir burada bir adrese yakın mı reklam yayınlayacaksınız yoksa belli bir ülkenin belli bir şehrinin başkentine 10 km uzaktaki lokasyonları mı tercih edeceksiniz tamamen size bağlı.

Mesela gelişmiş arama seçeneğini kullanarak, “özel alan hedeflemeye” erişim elde ederbilirsiniz. Yarıçap hedefleme, posta kodunuzdan belirli bir yarıçapı hedeflemenize olanak tanır. İşletmenizin niteliğine bağlı olarak, yerel kullanılabilecek bir şey satıyorsanız tüm ülkeleri veya yalnızca şehirleri hedeflemek isteyebilirsiniz. Özel alan hedefi başına farklı teklif ayarlamaları bile belirleyebilirsiniz. Örneğin, belki 10 km bir yarıçap içinde daha yüksek, ancak 30km bir yarıçap içinde daha düşük bir teklif vermek bir strateji olabilir.

6. Adım: Bütçenizi belirleme

Gördüğünüz gibi, bir bütçe tanımlamak listedeki en önemli aşamadır. Günlük bütçeyi belirlemek, harcama limitlerinizi asla aşmamanızı sağlar. Günlük bütçenizi belirlemenin en iyi yolu, önce açılış sayfanızın müşterilere dönüştürebileceği ziyaretçi sayısını anlamaktır. Yeni başlıyorsanız, ortalama rakamlar uygun olacaktır.

Sektörünüzün ortalama dönüşüm oranını hesaba katarak, her ziyaretçi için ne kadar harcamak istediğinizi de hesaplayabilirsiniz. Bu aynı zamanda edinme başına maliyet (EBM – CPA) olarak da adlandırılır.

7. Adım: Kampanyanızı Gözden Geçirme

Sonraki adımda daha önce girdiğiniz bilgileri kontrol edip gerekliyse düzeltmeler yapmalısınız. Sonrasında ise faturalandırma detaylarını girmeniz gerekir.

8. Adım: Faturalandırma ve Ödeme Bilgileri

Fatura bilgilerinizi de tamamladığınızda Google Ads hızlı hesap yapılandırma ayarlarını yapmış olursunuz.

Belirtmek gerekir ki Google Ads yeni başlayanlara kolaylık sağlamak adına hızlı bir yapılandırma ayarlaması yaptığından (Akıllı Mod diye adlandırılıyor) ilk kampanyanızda anahtar kelime temanıza göre bir hedef kitle bulunur. 

Eğer bu hedeflemelerde hedef kitle, reklam zaman planlaması, reklam ağı gibi detayları kendiniz oluşturmak isterseniz aşağıdaki bilgileri de tespit edip reklamınıza uygulamanız çok önemlidir. Bunun için ekranınızın sağ üst bölümündeki menüye tıklayarak Uzman Mod’a geçmelisiniz.

9. Adım: Hedef Kitle Belirlemek

Bu adımda, hedef kitlenizin coğrafi konumunu belirleyeceksiniz. Bu özellik, reklamınızın yalnızca teklif verdiğiniz anahtar kelimeleri kullanarak arama yapan kullanıcılara gösterilmesini sağlar (bundan sonra daha fazlası için) ve sizin tarafınızdan belirtilen coğrafi konumda bulunur.

10. Adım: Reklam Ağı Seçmek

Sonraki adım, Google’ın Arama Ağı ve Görüntülü Reklam Ağı arasında seçim yapmaktır. Arama Ağı, reklamlarınızı google SERP’lere yerleştirirken, Görüntülü Reklam Ağı reklamınızı reklam gösteren herhangi bir web sitesinde görüntüler.

Google AdWords search network vs display network

Yeni başlayanlar ve küçük işletmeler için, – reklamlarınızı özellikle işletmenizle alakalı anahtar kelimeleri arayan kullanıcılara gösterdiği için – Arama Ağını kullanmanız önerimdir. Görüntülü reklamlar ise marka bilinci oluşturma, yeniden pazarlama için harika olabilir ve genellikle çok daha düşük TBM’ye sahiptir. Ancak çalışma mantıkları birbirinden tamamen farklıdır.

11. Adım: Anahtar Kelimelerinizi Seçmek

Anahtar kelimeler, bir kullanıcının arama yaparken Google’ın arama kutusuna girdiği arama terimleri veya kelime gruplarıdır. Google, reklamınızın aramalarda görünmesini tetikleyebilecek yaklaşık 15-20 anahtar kelime seçmenize izin verir. Daha sonra her zaman daha fazla anahtar kelime ekleyebilirsiniz.

Alakalı bulabileceğiniz 20 anahtar kelime seçmek yerine, sonuç getireceğinden emin olduğunuz birkaç anahtar kelime seçmeniz önerilir. Bunu söyledikten sonra, seçtiğiniz anahtar kelimelerin arama hacimlerine de dikkat edin. 100000 arama hacmine sahip bir anahtar kelime seçmek çok cazip görünse de, bu her zaman en iyi fikir olmayabilir.

AdWords bir açık arttırma ve teklif mantığı (bu yazım ilginizi çekebilir) üzerine üzerinde çalışır. Yüksek arama hacmine sahip anahtar kelimeler için teklif vermek genellikle çok pahalıdır. Bu nedenle orta düzeyde arama hacimleri olan birkaç alakalı anahtar kelime seçerek maliyetlerinizi kontrol altında tutabilirsiniz.

Google Ads Anahtar Kelime Türleri ve “Doğru Anahtar Kelime Eşlemesini” Belirleme

Reklamınızın nasıl görüntülenmesini istediğinizi belirleyen dört anahtar kelime eşleme türü vardır. Bununla ilgili Google Adwords Anahtar Kelime Eşleme Seçenekleri adlı yazımda çok detaylı bilgilere yer verdiğim için burada detaylara girmeyeceğim.

Geniş eşleme: Geniş eşleme, AdWords’teki varsayılan ayardır. Google’a göre, “reklamınızın benzer kelime grupları ve alakalı varyasyonlar, eşanlamlılar, tekil ve çoğul biçimler, olası yazım hataları, kökten türetilmiş sözcükler dahil olmak üzere aramaları göstermesine olanak tanır.”

Geniş eşleme düzenleyici: Geniş eşleme düzenleyici, size daha fazla kontrol sağlar. Bir terimin önüne “+” ekleyerek onu yerine kilitleyebilirsiniz. Yalnızca bir arama terimi “+” dan sonraki kelime öbeklerini veya kelimeleri içerdiğinde, reklamınız sonuçlarda görünecektir.

Sıralı eşleme: Sıralı eşleme, işletme sahiplerine daha da fazla kontrol sağlar. Bir sıralı eşleme seçtiğinizde, reklamınız yalnızca seçtiğiniz anahtar kelimeyle aynı sırada olan arama terimleri sonuçlarında görüntülenir.

Tam eşleme: Adından da anlaşılacağı gibi, bu seçenek, reklamınızın yalnızca, birisi seçtiğiniz anahtar kelimelerle aynı olan bir arama terimiyle arama yaptığında görünmesini sağlar.

Tavsiyem: Tam eşlemeyi kullanmak, yeni başlarken kampanyalarınızı ölçeklendirmenin güvenli ve daha yavaş bir yolu olabilir.

Negatif anahtar kelimeler: Negatif anahtar kelimeler, reklamınızın alakasız kitlelere gösterilmemesini sağlamanıza yardımcı olan terimlerdir. Anahtar kelimeleri alakalı olmayan bir şeyle paylaşabilecek bir ürününüz / hizmetiniz varsa, bu AdWords özelliği kullanışlıdır. Bu anahtar kelimeler kampanya ya da reklam grubu düzeyinde olabilir ya da bir liste oluşturabilirsiniz.

12. Adım:Teklifinizi belirlemek:

Google Ads içinde bir teklif modeli vardır.. Teklif, reklamınızı tıklayan her kişi için ödemeye hazır olduğunuz tutardır. Siz ve rakibiniz aynı anahtar kelime için teklif veriyorsanız ve tıklama başına daha fazla ödeme yapmak istiyorsanız, reklamınız onlarınkinden daha yüksek görünecektir.

Teklif stratejileri oldukça detaylı bir konudur o nedenle bu yazıda bu konunun derinliklerine giremeyeceğim. Yeni başlıyorsanız, AdWords sistemine aşina olana kadar otomatik tekliflerle başlamak isteyebilirsiniz. Ancak, teklifleri manuel olarak belirlemek genellikle daha uygun maliyetli sonuçlar doğurur. Ama bu seçenek daha fazla zaman gerektirecektir.

13. Adım: Birden Çok Reklam Yayınlamak

Çeşitli hedeflere odaklanmak için birden fazla reklam yayınlamanız önerilir. Bu, eş zamanlı birden fazla kampanya oluşturularak kolayca yapılabilir. Daha sonra hangilerinin işletmeniz için en iyi dönüşümü sağladığını öğrenebilirsiniz.

Her kampanya birkaç reklam grubundan oluşacaktır. Her bir reklam grubu benzer anahtar kelimelerden oluşacak ve açılış sayfalarının da benzer bir teması olacaktır. 

Örneğin, Teknosa gibi bir mağazanın reklamlarını yapıyorsanız, bir reklam grubu televizyonlara, diğeri ise buzdolaplarına ayrılabilir. Tüm reklam gruplarınız ise aynı kampanyaya dahil edilebilir. Bütçe, lokasyon ve cihaz hedefleme kampanya düzeyinde gerçekleştiğinden tek bir kampanyadaki reklam grupları, aynı bütçeyi, yeri ve cihaz hedefleme ayarlarını paylaşacaktır. Birden çok yeri veya cihazı hedeflemek istiyorsanız, ayrı kampanyalar oluşturmanız gerekir.

13. Adım: Kampanya Değerlendirmesi

Yazımın en başında değindiğim gibi geleneksel yöntemlere kıyasla Google Ads kullanmanın en büyük avantajlarından biri dataları takip etme ve yorumlama kısmıdır. Bunları kullanarak, yeni oluşturduğunuz reklamın iyi performans gösterip göstermediğini belirleyebilirsiniz. Bunu yapmak için ilk adım bir dönüşüm kaynağı seçmektir. 

Genelde küçük işletmeler için en yaygın iki dönüşüm türü aşağıdaki gibidir:

Web siteleri: Bir müşteri reklamınızı tıkladığında, açılış sayfanızı ziyaret eder ve istenen eylemi gerçekleştirir.

Telefon Aramaları: Bir mobil kullanıcı sizi reklamınızda belirtilen telefon numarasından veya web sitenizdeki veya açılış sayfanızdaki ara düğmesini tıklayarak arama yapar.

Google Ads hesabınızın dönüşümleri sayması için dönüşüm takibi yapmak çok önemlidir. Yapmak isteyeceğiniz ilk şey, web sitenizde bir Google Analytics hedefi oluşturmak ve ardından Google Ads dönüşüm izlemeyi (WordPress, Woocommerce, Shopify vb.) kurmak için bu ek talimatları izlemektir. Özellikle WordPress ve Google Ads ile kolay bir entegrasyona sahiptir. Bunun için dönüşüm gerçekleştikten sonra çıkan teşekkür mesajının olduğu sayfaya bir kod snippeti eklemeniz gerekir. Böylece bu sayfada kod her tetiklendiğinde Google bir dönüşüm işleminin tamamlandığı anlayacaktır.

Google Ads Kalite Puanı

Google reklamlarınızın nasıl performans gösterdiğini izler ve bu bilgileri, reklamınızın arama sonucu sayfasında nerede görüneceğini belirlemek için kullanır. Google, anahtar kelimelerinizin her birine bir Kalite Puanı (QS) atar. Bu kalite puanını etkileyen bazı faktörler vardır:

  • Açılış sayfası alaka düzeyi: Anahtar kelimenin açılış sayfanızda bulunan içerikle alaka düzeyi.
  • Beklenen tıklama oranı: Bir kullanıcının anahtar kelimeyi aradıktan sonra reklamınızı tıklama olasılığı.
  • Reklam alaka düzeyi: Reklamınızın anahtar kelimeyle alaka düzeyi.

AdWords hesabınızın anahtar kelimeler sekmesinin altındaki “kalite puanı” sütununu ekleyerek anahtar kelimelerinizin kalite puanını kontrol edebilirsiniz. Panelde bu sütun varsayılan olarak gelmez bu nedenle basitçe sütunlar yazan kısma tıklayarak  oradan Kalite Puanı sütununu aktif edip kaydetmeniz gerekir. 

Kalite puanı, yalnızca reklamınızın konumunu belirlemeye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda teklif verme sürecini ve tıklama başına ne kadar ödeyeceğinizi de etkiler. Reklamınızın konumunu belirlemek için Google, teklif tutarını kalite puanınızla katlar. 

Örneğin, belirli bir anahtar kelime için kalite puanınız 0,7 ise ve 1 TL teklif verirseniz, reklamınız kalite puanı 0,4 ve teklifi 2 Dolar olan rakibinizin altına yerleştirilecektir.

7/10 Kalite Puanı önerilen sayıdır ve yeterlidir. Hedefiniz her zaman 7 ve üzeri bir kalite puanına sahip olmak olmalıdır. 7’nin altındaki herhangi bir puan, bir şeyin/şeylerin yanlış olduğunun ve üzerinde çalışılması gerektiğinin bir işaretidir.

Google Ads konusunda diğer yazılarım için aşağıdaki linkleri tıklayabilirsiniz:

Google Ads (Eski Adıyla Google Adwords) Temelleri 1. Bölüm

Google Adwords Temelleri 2.Bölüm

Google Adwords’te Tekliflerin Ödeme Mantığı ve Dönüşüm Takibi

Google Adwords’te Açık Arttırma Mantığını Anlamak…

Google Adwords Anahtar Kelime Eşleme Seçenekleri

Funda Tabak

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler lisans eğitimini tamamladıktan sonra geleneksel pazarlama, online itibar yönetimi, işveren markası, sosyal medya yönetimi, dijital pazarlama konularında çeşitli şirketlerde çalıştı. Sa-ba, Döksan, Ileri Group, Araymond gibi üretim firmaları ile Coca Cola İçecek, Assan Alüminyum, Turkcell, Mercedes, Novartis, Cargill, Pfizer, YKB gibi müşterileri bulunan danışmanlık yoğunluklu firmalarda B2C ve B2B pazarlama yöneticiliği yaptı.

2010 yılından beri ideallyfree.com’un içeriklerini koordine ediyor. 2023 yılında Yönetim Bilişim Sistemleri bölümününü tamamladı. Şuan Dubai merkezli bir firmada proje yöneticisi olarak çalışlıyor.

Yorum ekle