İçindekiler
Pazarlama dünyası her geçen gün daha fazla gelişiyor. Dijital Pazarlama günümüzün ve geleceğin trendlerini karşımıza getirirken, geleceği daha iyi anlamak için trendleri de iyi anlamalıyız.
Dijital Pazarlama Trendleri:
Kuşkusuz pazarlama dünyası ilerleyen teknoloji, her gün yenilenen trendler ve yıldırım hızıyla hayatımıza giren yeni uygulamalarla artık geleceğin ne getireceğini öngörmekte zorlanıyor. Neyin uzun soluklu olacağı ya da neyin sadece kısa süreli bir trend olacağını belirleyebilmek gerçekten zor.
- Sosyal medyanın popülaritesi daha ne kadar sürecek?
- Mobil arama için hazırlık yapmalı mıyız,
- E-posta pazarlamasına ne kadar yatırım yapmalıyız,
- “‘Display’ mi ‘Search’ mü?”
gibi uzadıkça uzayan bir listeyle karşı karşıyayız.
Bunun yanı sıra toplam pazarlama planı içinde online ve offline dengesini nasıl sağlayacağımız, yatırımı ne şekilde yapacağımız da hiç kuşkusuz hepimizin gündeminde.
Her geçen gün sofistike hale gelen pazarlama dünyasına biraz ışık tutabilmek ve bugünün net bir resmini çekmek adına gelin Nisan 2011’de çoğumuz neleri konuşuyoruz ya da konuşmalıyız, bir bakalım:
Dijital Pazarlama ve teknoloji dünyaları her geçen gün yakınlaşıyor
Bugün pazardaki dinamizmi yakalamak için şirketlerdeki pazarlama ekipleri ve teknoloji / IT ekiplerinin hiç olmadığı kadar yakın ve etkin çalışmaları gerekiyor. Her iki iş kolu da birbirlerinin problemlerini, potansiyel büyüme alanlarını takip etmeli. İdeal marka müdürünün sadece pazarlama dinamiklerini bilmesi değil aynı zamanda teknoloji dünyasındaki son gelişmeleri, sosyal medya ve veritabanı pazarlamasındaki son gelişmeleri yakından takip etmesi bugün artık gerekli. Aynı şekilde IT ekiplerinin de ellerindeki teknoloji ile müşteri sadakati nasıl yaratabileceklerini, ideal satış kampanyalarını pazarlama ekibi ile nasıl planlayacaklarını düşünmeleri gerekiyor. Geleceğin ‘süper’ kampanyalarında muhakkak CMO ve CIO’un ortak imzaları bulunacak.
Lokasyon bazlı servisler & mobil arama
Smartphone satışlarınının hızlı artışı ve çoğumuzun smartphone’larda mobil arama servislerini çok fazla kullanmaya başlamamız eninde sonunda lokasyon bazlı servislerin ve promosyonların çeşitleneceğinin göstergesi. Lokasyon bazlı servislerde artış muhakkak 2011 yılında göreceğimiz gelişmelerden birisi olacak. Ama asıl 2012 ve sonrasında belki çoğumuzu anlık satın almaya yönlendirici birincil etken mobil arama ve lokasyon bazlı servisler olacak.
Mobil
Yoğun cep telefonu kullanımı, smartphone kullanımındaki artış ve mobil pazarlama dünyasındaki yeni olanakları göz önünde bulundurursak mobil asla göz ardı etmememiz gereken bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle Türkiye’de sosyal medyanın popülaritesi ve mobil kullanımını bir arada düşünürsek bu iki dünyanın bir araya geldiği pazarlama kampanyalarının oldukça ses getireceğini beklemek doğru olacaktır.
‘Gaming’ & Oyun platformları
Genç nüfus açısından oldukça şanslı olduğumuz ülkemizdeki gamer’ların sayısı hiç de azımsanacak gibi değil. Öte yandan her geçen gün adeta sayısı katlanan lokal oyun üreticileri ile birlikte bu pazarda özellikle özel marka ve ürünlere göre oyun geliştirilmesi, lokal içerikli/karakterli oyunların piyasaya sunulması ve bu oyunlarda ‘product placement’ fırsatlarının doğması yepyeni fırsatları işaret ediyor.
Online Alışveriş
Hergün yenisi açılan fırsat siteleri, yepyeni dikey alışveriş siteleri 2010’un ve bu yılın önemli trendlerinden. Özel ilgi gruplarına yönelik alışveriş ve fırsat sitelerinin kurulması ve bu site sahipleri ile ortaklaşa pazarlama kampanyaları gerçekleştirilmesi bu yılın önemli etkinliklerinden birisi olacak. Pazarlama ve satış döngüsündeki ara bu işbirliği sayesinde çok daha kısalacaktır. Markaya özel içerik Her geçen gün sayısı hızla artan web siteleri ve bloglar sayesinde lokal içerik hızla gelişiyor. 5 yıl öncesine oranla çok daha fazla sayıda kaliteli ve çeşitli içeriğe ulaşmak kolay. Bugün markalar için halen fırsat içeren önemli konuların başında geliyor içerik. Belli başlı dikey içeriğin markalar tarafından yaratılması ya da sahiplenilmesi kısa sürede markalara son derece pozitif geri dönüş sağlıyor. Örneğin sağlık ya da moda konusunda bir marka tarafından içerik üretilmesi ve bu içeriğin uzun soluklu olması marka bilinirliği ve popülaritesi anlamında halen en etkin yöntemlerden bir tanesi.
Farklı Ekranlarda Pazarlama
Günümüz tüketicisin en temel özelliklerinin başında geçmişe oranla daha az sadık olduğu ve birden fazla ekrandan (TV, cep telefonu, PC, oyun konsolu) pazarlama mesajlarımızı alabileceği geliyor. Bugün pazarlama planlarımızı yaparken bu gerçeği ıskalamamız gerekiyor. Hedef kitlemizi göz önünde bulundurarak hangi ekranların önünde vakit geçirdiklerini bulmalı ve mesajlarımızı birden fazla ekranda yansıtmaya çalışmalıyız. Özellikle TV izlenme oranları, hedef kitle nezdinde oyun konsollarının kullanımı, sosyal medyada vakit geçirilen platformlar yakından takip edilmeli, medya satın alma planları bu gelişmelerle paralellik içermeli.
Gönüllü Marka Temsilcileri
Sosyal medyanın artan gücü ve popülaritesini kullanarak markamız için gönüllü elçiler yaratmak hepimizin hedefi olmalı. Burada markamız ve sektörümüz için önemli fikir liderleri, blogcular ve gruplarla yakın işbirliği içinde bulunmak kuşkusuz son derece önemli. Özellikle etkisi hızla artan blogcuları takip etmek gerçekten kritik.
Sıralanan liste kuşkusuz her an değişebilir, listeye yeniler girebilir ya da bugünün en popüler trendleri listeden çıkabilir. Hepimizin bildiği gibi, dijital dünyanın en temel özelliği hiçbir şeyin kalıcı olmaması, aksine her şeyin dinamik ve değişken olması. Bizim üzerimize düşen en büyük görev de bu değişimi takip etmek ve doğru zamanda, doğru yerde mesajımızı doğru hedef kitleye aktarmak olacak.
Kaynak : Digitalage – Ebru Çapa
Yorum ekle