Ideallyfree

Şirket Açmadan Internetten Satış (E-Ticaret) Yapmak

internetten-satis-eticaret-yapma

İnternetten Satış (E-Ticaret) Yapmak Niçin Önemlidir?

İnternetten Satış (E-Ticaret) yapmak çok farklı biçimlerde karşımıza çıkabilir. Bu, markaya ait bir web sitesi, mobil uygulama, Amazon, GittiGidiyor, Hepsiburada, n11, Etsy, özellikle tasarımcılar için Zet gibi pazar yerleri veya Facebook Marketplace, Instagram Shoppable Ads (Ürün Etiketleri içeren Reklamlar) ve Pinterest Buyable Pins gibi sosyal medya platformlarını içerebilir.

İnternet üzerinden tüketicilere satış yapmanın birçok avantajı olsa da, çevrimiçi satışın temel avantajı, tüketicilere her zaman, her yerde satış yapabilmenizdir. Müşterinize alışveriş yaptıkları yer ve zamanda ulaşabilirsiniz. Evde kanepede oturuyor, iş yerinde öğle yemeği molasında, hatta uygulamanızı fiziksel bir mağazada kullanıyor olmaları fark etmez – bir satın alma işlemini çevrimiçi tamamlayabilirler.

İnternetten satış (e-ticaret) yapmak isteyenlerin en çok kafa yorduğu konu sattıkları ürün veya hizmetlerin ödemesinin nasıl alınacağı konusundadır. Günümüzde şirket olarak online satış yapmak kolayken bir şirket olmadan satış yapmanın önünde bazı engellerin olduğu söylenebilir.

İnternetten Satış (E-Ticaret) Yapmak için Şirket Kurmak Zorunlu Mudur?

Kural olarak internetten satış (E-ticaret) yapılan ürünlerin vergiye tabi olduğunu belirtmek gerekir. Bu nedenle vergi mükellefliği nedeniyle internetten satış yapmak ya da e-ticaret sitesi kurmak için bir şirket kurma şartı aranır. Bu kuralın bazı istisnaları da söz konusu. İnternet üzerinden satış yapan herkes vergi mükellefi sayılmaz.

15/3/2019 tarihli ve 30715 sayılı 306 Seri nolu Gelir Vergisi Genel Tebliğine göre esnaf muafiyeti/esnaf vergi muafiyeti tanınmıştır. Yine ikinci el ürün satan bir internet sitesinde satılan ikinci el ürünler vergiden muaftır.  İlgili maddeleri aşağıya bırakıyorum:

Gelir Vergisi Genel Tebliği İlgili Maddeler

MADDE 6 – (1) 7162 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle 30/1/2019 tarihinden itibaren uygulanmak üzere, 193 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendi kapsamında esnaf muaflığından faydalananların, evlerde imal ettikleri ürünleri, internet ve benzeri elektronik ortamlarda da satmaları halinde esnaf muaflığından faydalanmaları mümkün hale getirilmiştir.

(2) Bu muaflıktan faydalanılabilmesi için, internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden yıl içinde gerçekleştirilen satış tutarının ilgili yıl içinde geçerli olan asgari ücretin yıllık brüt tutarını aşmaması gerekmektedir.

Evlerde üretilen ürünlerin internet ve benzeri elektronik ortamlarda satışının sınır ve alanları aşağıdaki gibi çizilmiştir;

(2) Bu muaflıktan faydalanılabilmesi için;

a) İmal edilen ürünlerin, 193 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendi kapsamında olması,

b) Evlerde kullanılan dikiş, nakış, mutfak robotu, ütü ve benzeri makine ve aletler hariç olmak üzere, sanayi tipi veya seri üretim yapabilen makine ve aletlerin kullanılmaması,

c) Dışarıdan işçi çalıştırılmaması,

ç) Ürünlerin işyeri açmaksızın satılması,

d) Ürünlerin, pazar takibi suretiyle satılmaması,

e) Ürünlerin, ticarî, ziraî veya meslekî faaliyetleri dolayısıyla gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olanların düzenledikleri kermes, festival ve panayırlarda satılmaması,

f) Ticarî, ziraî veya meslekî kazancı dolayısı ile gerçek usulde gelir vergisine tâbi olunmaması,

g) Faaliyetin, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine bağlılık arz edecek şekilde yapılmaması

gerekmektedir.

(3) Ürünlerin; ticarî, ziraî veya meslekî faaliyetleri dolayısıyla gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olanların düzenledikleri hariç olmak üzere, düzenlenen kermes, festival, panayır ile kamu kurum ve kuruluşlarınca geçici olarak belirlenen yerlerde satılması muaflıktan faydalanmaya engel değildir.

Şirket Açmadan İnternetten Satış (E-Ticaret) Yapma Seçenekleri:

iyziLink: Şirket Açmadan Internetten Satış (E-Ticaret) 

İyzico üzerinden oluşturacağınız bir hesap üzerinden iyziLink özelliğini kullanabilirsiniz. Burada ürünlere ait görselleri ekleyip, ürün açıklamaları ve fiyat girdikten sonra oluşturduğunuz bu linki müşterinize göndererek ödeme talep edebilirsiniz. Buradaki sistemde isterseniz her ürün için ayrı link oluşturabilirsiniz ya da her ürününüzün fiyatı aynı ise tek link üzerinden satışını gerçekleştirebilirsiniz.

İyzilink Komisyon Oranları Ne Kadardır?

İyzilink yaptığınız her bir satış üzerinden komisyon verirsiniz. İyziLink Sosyal medyadan ve özellikle Instagram üzerinden satışlar için çok pratik bir araç diyebilirim.Havale EFT ve benzeri ödeme yöntemlerine ihtiyaç duymanıza gerek kalmaz. Fakat komisyon oranlarının 3,69 TL’den başladığını söyleyebilirim.

Şunun da altını çizmek gerekir ki vergi mükellefi değilseniz kapıda ödeme gönderemezsiniz.

İnstagram konusunda Instagram Algoritması ve İşletmeler için İpuçları yazımı incelemek isteyebilirsiniz.

ETSY üzerinden ve yurtdışındaki müşterilerinizden güvenle ödeme almanızı sağlar. Ödemelerinizi Etsy Payments aracılığı ile Türkiye’deki hesabınıza kolaylıkla aktarabilirsiniz. 

Ayrıca 13 Kasım 2020 itibariyle kabul edilen teklifte yer alan Evde Ürettiklerini İnternetten Satana Muafiyet başlıklı kısmı inceleyebilirsiniz.

Teklif kabul edildi: Hangi borçlar yapılandırılıyor? İstihdamla ilgili hangi maddeler var?

Gitti Gidiyor, Hepsiburada, n11, Etsy Gibi Pazar Yerlerinde Şirketiniz Olmadan Mağaza Açmak Mümkün mü?

N11, Hepsiburada gibi platformlarda malesef şirketiniz yoksa mağaza açmanız mümkün değil ancak bu konuda yönelebileceğiniz farklı alternatifler var.

Öncelikle GittiGidiyor üzerinden mağaza açmak için illaki şirketinizin olmasına gerek yok, bireysel olarak bir mağaza açabilirsiniz. Vergilendirme ve Faturalandırma süreçleri ile ilgili bilgileri buradan inceleyebilirsiniz.

Üçüncü bir seçenek ise kendi e-ticaret platformunuzu kurarak yine iyzico, pay U gibi ödeme entegratörlerini kullanabilirsiniz.

Bu yazımda e-ticaret ile ilgili çok bilinmeyen konulardan biri ile ilgili bilgiler sağlamaya çalıştım umarım faydalı olmuştur.

Sevgiler.

Funda Tabak

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler lisans eğitimini tamamladıktan sonra geleneksel pazarlama, online itibar yönetimi, işveren markası, sosyal medya yönetimi, dijital pazarlama konularında çeşitli şirketlerde çalıştı. Sa-ba, Döksan, Ileri Group, Araymond gibi üretim firmaları ile Coca Cola İçecek, Assan Alüminyum, Turkcell, Mercedes, Novartis, Cargill, Pfizer, YKB gibi müşterileri bulunan danışmanlık yoğunluklu firmalarda B2C ve B2B pazarlama yöneticiliği yaptı.

2010 yılından beri ideallyfree.com’un içeriklerini koordine ediyor. 2023 yılında Yönetim Bilişim Sistemleri bölümününü tamamladı. Şuan Dubai merkezli bir firmada proje yöneticisi olarak çalışlıyor.

6 yorum

  • Merhabalar ben ev hanımıyım e-ticaret yapmayı düşünüyorum.Herhangi bir siteden el emeği ürünü alıp etsy uygulamasında satsam vergiden muaf olabilir miyim acaba?

  • Esnaf muafiyetinden faydalansam bile devlete gelir gider ibrazinda bulunmam gerekiyor mu ? Ayrıca internet satışı dışında farklı bir ortamda satış yapma zorunluluğum var mı?

    • Merhaba Haldun bey, ben vergilendirme konusunda uzman olmamakla birlikte size aşağıdaki bilgileri verebilirim bu konu ile ilgili, yine de başka kaynaklardan teyit etmenizde fayda olduğunu belirtmek isterim:

      Gerçek kişiler ticari faaliyetlerinden ötürü elde ettikleri gelirler üzerinden işin mahiyetine göre “Gerçek Usulde” ya da “Basit Usulde” vergiye tabi tutulurlar. Eğer ticari faaliyetlerinin kapsamı Gelir Vergisi Kanununun 9. maddesinde belirtilen Esnaf Muaflığı şartları ile bağdaşırsa, gerçek kişiler vergiden muaf esnaf olarak elde ettiği kazançlar üzerinden vergilendirilmezler. Esnaf muaflığından faydalananlar fatura düzenleyemezler. Vergiden muaf esnaftan alınan mal ve hizmetler için, malı ve hizmeti alan tarafından gider pusulası düzenlenir. Bu gider pusulası Vergi Usul Kanununun 234. Maddesine göre fatura yerine geçer.Gider pusulası iki nüsha olarak düzenlenir ve bir nüshası işi yapana veya malı satana verilir. Gider pusulalarında mal veya hizmet bedeli üzerinden Gelir Vergisi Kanunun 94. maddesine göre stopaj hesaplanması ve stopaj bedelinin alıcı tarafından devlete beyan edilerek ödenmesi gerekmektedir.

      İkinci sorunuz için ise fiziksel bir mağaza zorunluluğu yok. Esnaf Muaflığından faydalanmanız için sizden beklenen en temel şey bir iş yeri açmadan ticaret yapıyor olmanız.

  • Merhaba ben yurt dışından ürün getirip, gümrüğe takilmamasi icin gerekli beyannemeleri açtıktan sonra gümrükten alip interbet sitelerinde satmak istiyorum. Böyle yapmamda bir sorun olur mu? Gümrükten geçerken bir çok vergi vereceğim ve gerekli beyannameler açılacak.

    • Pınar Hanım merhaba, gerekli vergileri verip ürünleri ülkemize yasal olarak soktuktan sonra tabi ki satabilirsiniz. Böyle bir yol izlemenizde hiçbir sakınca yok.