Ideallyfree

Simon Sinek: Altın Çember (Golden Circle) NEDEN ile Başla

altin-cember-the-golden-circle-simon-sinek

Bu yazımda Simon Sinek’in popüler TED konuşmasında anlattığı, Altın Çember (The Golden Circle) teorisine yer verdim. Ve yine kendisinin açıkladığı NEDEN ile başlamanın gücünü yazdım.

Liderlik uzmanı ve bir etnograf olan Simon Sinek, liderlerin işbirliği, güven ve değişime nasıl ilham verebileceğini araştırmaktadır. Bu yazının sonunda görebileceğiniz, tüm zamanların en popüler TED konuşmalarından birini vermesiyle tanınıyor.

Bu konuşmanın temelini oluşturan “Start With Why – Neden ile Başla” kitabını yazmış ve çok satanlar listesinde yer almıştır.

Simon Sinek ile ilgili detaylı bilgilere bu yazıda değinmeyeceğim dilerseniz Simon Sinek Kimdir? yazımdan ulaşabilirsiniz. 

Sinek, bu model ile bazı kişilerin ve kuruluşların neden özellikle diğerlerine ilham verebildiğinden bahsediyor. Ve kendilerini nasıl başarılı bir şekilde farklılaştırabildiğini açıklamaktadır.

Ona göre “doğuştan liderler” diğerlerine ilham verseler de bu yetenek sadece onlara özgü değildir. Herhangi bir lider ya da kurum, biraz disiplin ile fikir ve vizyonlarını geliştirme konusunda çevresindekilere ilham vermeyi öğrenebilir.

Büyük liderler, insanlara harekete geçme konusunda ilham olurlar. Bu ilhamı oluşturanlar, insanlara dışarıdan bir teşvik ya da bir kazanç sunmak yerine, kendi içlerinden doğan tutkuları motive ederler.

Simon Sinek: Altın Çember (The Golden Circle) Teorisi

Simon Sinek kitabında ve konuşmalarında Steve Jobs, Martin Luther King Jr. ve Wright kardeşler gibi efsanevi liderlerden bahseder. Bu liderlerin insanları motive etmek için onları manipüle etmek yerine nasıl ilham verdiklerini açıklar.

Ona göre dünyadaki tüm ilham veren liderler ve kuruluşlar aynı şekilde düşünüyor, hareket ediyor ve iletişim kuruyor. Wright Kardeşler, Apple ve Martin Luther King Jr.  bunlardan sadece üçüdür. Harley Davidson, Disney, ve Southwest Havayolları diğer üç tanesidir. John F. Kennedy, Ronald Reagan da insanlara ilham veren liderler arasında yer almaktadır.

Neyi önemserseler önemsesinler, onların ortak noktası benzer şekilde düşünmeleri, hareket etmeleri ve insanlarla farklı tarzda iletişim kurmalarıdır.

Simon Sinek araştırmaları sonucu ulaştığı, liderlerde benzer olan örüntüye/modele ‘Altın Çember (The Golden Circle)’ ismini vermiştir.

Simon Sinek’in Altın Çember (The Golden Circle) teorisi, işletmelerin başarısında nedenin ve amacın önemini vurgular. İşletmeler sadece ne sattıkları ile değil, neden yaptıkları ile de müşterilerin dikkatini çekebilirler. Bu teoriye göre, başarılı liderler/işletmeler, sürekli bir başarı sağlamak için nedenleri ile neyi ve nasıl yaptıkları arasında tutarlıdır.

Büyük liderler, hükümlere ya da emirlere göre hareket etmez. Onlar aldıkları ilhamla içlerindeki arzuları motive olan insanlar yaratırlar. Bu liderler, insanları manipüle etmek yerine onlara ilham verirler ve kendilerini geliştirebilecekleri bir ortam oluştururlar.

İşletmelerin başarısı da aynı şekilde, ne sattığınızı değil, satın aldıklarını neden yaptığınızı anlamalarıyla mümkün olur. İnsanlar sizin sattığınızı değil, neden yaptığınızı satın alırlar. Bu nedenle, işletmelerin ürünlerini neden yaptıklarını açıkça ifade etmeleri gerekir. Bu da müşterilerin güvenini kazanmalarına ve uzun süreli bir başarı elde etmelerine yardımcı olur.

Altın Çember teorisinin altyapısını Sinirbilim (Nörobilim veya NeuroBilim) oluşturur. Nörobilim’e göre, insanlar ‘Limbik sistemi’ olarak adlandırılan beyin bölgeleriyle mesajlara en iyi şekilde tepki verirler. Çünkü bu bölgeler duyguları, davranışları ve karar vermeyi kontrol eder.

“NEDEN”in Gücü Fikirlerde Değil, Biyolojide

Günlük hayatlarımızda önce “NE” ve “NASIL” yaptığımızı anlatırız ama karşımızdaki insanlar aslında”NEDEN” kısmıyla ilgilenir.

Sinek’e göre, “NEDEN” muhtemelen bir kuruluşun veya bireyin iletebileceği en önemli mesajdır. Çünkü başkalarını harekete geçmeye teşvik eder.

Altın Çember (The Golden Circle) bu nedenle bir iletişim hiyerarşisinden çok daha fazlasıdır.

Altın Çember'in ilkeleri, insanın karar verme ilkelerine derinlemesine dayanmaktadır. 

'Altın Çemberin nasıl çalıştığı sorunsalının temelinde beynimizin nasıl çalıştığı yatar' der Simon Sinek.

limbic-sistem

Sinek’e göre “NEDEN”e odaklanarak tutkunun başarılı bir şekilde iletilmesi, karşı tarafın limbik sistemine hitap etmenin bir yoludur.

Limbik sistem anatomimizde:

  • Duygu ve davranışların düzenlenmesi,
  • Uzun süreli hafıza,
  • Motivasyon,
  • Koku duyusunun işlenmesi,
  • Güven,
  • Sadakat duyguları ve
  • Karar vermeyi

işleyen kısmıdır. Ayrıca beynin ödül merkezi de burada bulunur.

limbik-beyin

Golden Circle, bir fikri sosyal bir harekete dönüştürmek için yeterli momentumun nasıl oluşturulacağını ve sadakati açıklar.

Altın Çember teorisi birçok senaryoda uygulanabilirdir. Örneğin, liderlik, kurumsal kültür, işe alım, ürün geliştirme, satış ve pazarlama… Ancak en çok pazarlama ve liderlik sektöründe kullanılmıştır.

Teorinin üç ana bileşeninin NE, NASIL ve NEDEN olduğunu yukarıda da belirtmiştim.

Bir şirket ya da birey, üç bileşeni de ana eylem planına dahil edebilirse, o zaman büyük olasılıkla başarılı olur ve misyonlarına ulaşabilir. 

Öyleyse Simon Sinek bu üç unsur ile neyi kastediyor?

Bu “pratik kuralı” takip etmek, iş dünyasında olumlu sonuçları nasıl garanti edebilir?

sorularını yanıtlamak büyük önem taşıyor.

Altın Çember (The Golden Circle) – En Dışta ‘Ne‘ Yer Alır

Her işletme “ne” olduğunu tam olarak bilir. Esasen şirketinizin ne yaptığı anlamına gelir.

Hangi ürün veya hizmetleri sağlıyor?

Bu, her kuruluşun temelidir. Ve hem müşteriler hem de işletmenin kendisi için oldukça basit olma eğilimindedir.

Simon_Sinek-Ne

Altın Çemberin (The Golden Circle) İkinci Katmanı ‘Nasıl?’

Altın Çember’in orta bölümü “nasıl” dır ve ayırt etmek biraz daha zor hale gelir. Dışarıdaki her işletme bunu belirleyemez veya iletişim kanallarında “nasıl” olduğunu açıklayamaz. İş jargonuna, USP’YE (benzersiz satış önerisi) veya farklılaştırılmış değer teklifine aşinaysanız, bu aslında “özel sektör” dediğimiz şeydir.

Kuruluşunuzu diğer rakiplerden ayıran ve dolayısıyla sizi diğer benzer kurumlardan benzersiz veya farklı kılan şey budur.
Altin-Cember-The-Golden-Circle-Simon_sinek-Nasil

Altın Çemberin (The Golden Circle) Merkezi ‘Neden?’

“Neden” Altın Çember’in tam merkezidir. Ve çok az işletme ‘Neden’i tanımlayabilir.

"Neden", şirketin amacı veya inançları olarak açıklanmaktadır. 

Altın çembere göre bizim genelde yaptığımızın aksine NE ve NASIL ile değil NEDEN sorusu ile başlamalıyız. 

“Neden” derken, kastettiği kar elde etmek değildir. Aslında burdaki neden aşağıda yer alan soruların yanıtı olmalıdır:

  • (Purpose) Amacın ne?
  • Neye/Nelere inanırsın?
  • Kuruluşun neden var?
  • Neyi düzeltmeye veya çözmeye çalışıyor?
  • Seni sabahları yatağından kaldıran ne ve diğer insanlar neden bunu önemsesin?
Altin-Cember-The-Golden-Circle-Simon_sinek-Neden
Martin Luther King gibi ilham verici liderler ve Apple gibi işletmeler, neden, sonra nasıl ve nihayet ne ile başlayarak izleyicileriyle iletişim kurarlar. 

Pazardaki çoğu şirket tam tersini yapar. Bu yüzden müşterileriyle bağlantı kurmakta ve onlara ilham vermekte başarısız olurlar.

Altın Çember, insanlara “neden” ile başlayarak takipçileri ile iletişim kurmayı öğretir. Bunu yaparak, beynin davranışlarını yönlendiren ve etkileyen bölümüne (Limbik beyin) bağlanırsınız.

Beynin o kısmına dokunulursa, aynı inanç ve hedefleri paylaşan sadık müşterilerin izini sürmek kolaylaşır.

Altin-Cember-Simon_sinek-

İlham veren liderler ve etkili kişiler her zaman içten dışa iletişim kuracaklardır. Neden ile başlayıp Nasıl ve Ne olduğunu takip edeceklerdir. Yani Altın Çember’i takip edeceklerdir. (bu liderler için yazının ilk bölümlerinde değindiğim örnekleri inceleyebilirsiniz.)

O halde “NEDEN”, beynin “NE” ve “NASIL” ile rasyonelleşmesine izin verir.

Bu teori, bazı bireylerin veya işletmelerin diğerlerinden daha yüksek bir başarı düzeyini nasıl elde edebildiklerini açıklamanın ve anlamanın en etkili yoludur. 

İnsanlar karmaşıktır. Bu nedenle, sadece niyetinizin ne olduğunu belirtmek yeterli değildir. Nedenini ve dolayısıyla arkasındaki motif veya mantığı açıklamak gerekir.

İnsanlar, ilişki kurarak markanın davranışlarını ve eylemlerini öğrenebilirler. Bu bilgiye sahip olan insanlar, markaya sadık olma eğiliminde olurlar. Sadık müşteriler, markanın çabalarını destekler ve ilham kaynağı olurlar.

Apple veya Toms gibi şirketlerin müşterileriyle yaptıkları tam olarak buydu. İkisi de ‘NEDEN’ ile iletişime geçerek başladılar.

Altın Çember (The Golden Circle) Bireyler ve İşletmeler için Ne İfade Eder?

Altın Çember (The Golden Circle) teorisi, hem işletmeler hem de bireylerde uzun süreli bir başarı için önemlidir. İşlerimizi yaparken, o işi yapmaktaki amacımızı, sebebimizi ve inancımızı belirgin kılmamız, bize daha yüksek bir motivasyon sağlar. Bu motivasyon, bireysel başarıyı da beraberinde getirir.

Golden Circle, liderliği, kurumsal kültürü, işe alma, ürün geliştirme, satış ve pazarlamayı büyük ölçüde iyileştirmek için bir rehberdir. Tek yapmanız gereken NEDEN ile başlamak, gerisi kolayca gelecektir.

Sonuç olarak, Altın Çember teorisi, kurumsal hem de bireysel başarı için önemli bir faktördür. Tıpkı İzlanda’nın gizemli geothermal alanları, volkanik kraterleri, Gullfoss Şelalesi ve Tektontik Plakaları gibi, işletmeler ve liderler de, nedenleri ile neyi ve nasıl yaptıkları arasında tutarlılık gösterdiklerinde büyük başarılar elde ederler.

Copyright: Bu yazıda yer alan görseller Simon Sinek’in web sayfasında satışa sunduğu The Golden Circle isimli sunumdan alınmıştır.

Funda Tabak

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler lisans eğitimini tamamladıktan sonra geleneksel pazarlama, online itibar yönetimi, işveren markası, sosyal medya yönetimi, dijital pazarlama konularında çeşitli şirketlerde çalıştı. Sa-ba, Döksan, Ileri Group, Araymond gibi üretim firmaları ile Coca Cola İçecek, Assan Alüminyum, Turkcell, Mercedes, Novartis, Cargill, Pfizer, YKB gibi müşterileri bulunan danışmanlık yoğunluklu firmalarda B2C ve B2B pazarlama yöneticiliği yaptı.

2010 yılından beri ideallyfree.com’un içeriklerini koordine ediyor. 2023 yılında Yönetim Bilişim Sistemleri bölümününü tamamladı. Şuan Dubai merkezli bir firmada proje yöneticisi olarak çalışlıyor.

Yorum ekle