Ideallyfree

Amazon FBA Nedir? Avantajları Nelerdir?

amazon-fba

.Amazon, hem satıcılar hem de alışveriş yapanlar için popüler bir platform. Bu nedenle Amazon, satıcıların artan bu talepleriyle başa çıkmak için Amazon FBA yani Fulfillment by Amazon, hizmetini başlattı. Dünyanın en büyük e-ticaret sitesi Amazon’un geliştirdiği bu sistem, hem satıcılar hem de alıcılar için büyük kolaylıklar sağlıyor.

Amazon FBA Nedir?

Amazon FBA, Amazon’un işletme sahiplerinin ürünlerini satmalarına yardımcı olmak için ücretli olarak sunduğu bir depolama ve nakliye hizmetlarini içeren bir satış programıdır. FBA yani Fullfillment by Amazon, Amazon’un ürünlerinizi Amazon envanterinde saklayacağı, siparişlerinizi alacağı ve müşteri hizmetleri sunacağı anlamına gelen “Amazon Tarafından Yerine Getirilmesi” anlamına gelir. İşletmeler, ürünlerini Amazon’un FBA hizmetleri için özel olarak tasarlanan merkezlerine gönderir.

Bu hizmet, satıcıların iş hayallerini gerçeğe dönüştürmek için platformun güçlü dağıtım ağından ve müşteri tabanından yararlanmasına olanak tanır.

amazon-fba

Amazon FBM Nedir?

Amazon FBM, Amazon’daki satıcıların listelenmiş ürünleri için paketleme, depolama ve nakliye hizmetlerini almamasıdır. Satıcılar siparişlerin alıcılara ulaştırılmasından ve tüm müşteri hizmetlerinden sorumludur. FBM yani Fullfillment by Merchant, “Satıcı Tarafından Yerine Getirilmesi” anlamına gelir. Yani, burada bütün sorumluluk satıcıya aittir. FBM, Amazon üzerinden satış yapabilmenin aslında hepimizin aşina olduğu en klasik yoludur. Ürünlerinizi Amazon’un sitesine yükler, yine site üzerinden sipariş alımlarını görür ve satışınızı gerçekleştirirsiniz. Sürecin kargo, depolama, paketleme gibi işlemlerini ise kendi yöntemlerinizle gerçekleştirmeniz gerekir.

Amazon FBM’de Ürünler Nasıl Gönderilir?

Amazon FBM’de siparişlerinizi DHL, UPS veya PTT gibi uluslararası gönderi yapan tüm kargo hizmeti veren firmalar ile gönderebilirsiniz. Örneğin, ayakkabı kutusu büyüklüğünde bir paketinizin dünyanın her yerine kargo ücreti ortalama 100 ila 150 TL arasında (10 – 15 USD) arasında değişir.

Gönderim sayınız yükseldikçe ödeyeceğiniz kargo ücreti azalır. Örneğin, PTT kargoda dünyanın birçok yerine 30 kg’a kadar yaklaşık 200 TL’ye 14-20 iş günü içinde gönderim yaparsınız. Dilerseniz Yurtdışı APG seçeneğini seçerek buradan ürünlerinize göre hesaplamanızı yapabilirsiniz.

amazon-fba-fbm

Amazon FBA Nasıl Çalışır?

  1. Ürünlerinizi Amazon’a gönderirsiniz.
  2. Amazon onları depolarında saklar.
  3. Bir müşteri ürünlerinizden birini sipariş ettiğinde Amazon sizin için siparişi alır, paketler, gönderir ve izler.
  4. Ayrıca eğer varsa iade ve geri ödemeleri de Amazon sizin adınıza yönetir.

Bütün bunların tabi bir ücreti var. Bu işlemler için Amazon, hem depolama, hem de yerine getirme ücreti alır. Amazon FBA’de sadece kullandığınız hizmetler için ödeme yaparsınız.

amazon-fba-lojistik-depolama-ucreti

Amazon FBA Lojistik Hizmeti Ücretlendirmesi 

Lojistik ücreti, normal kargo mantığı ile işler. Ürünleriniz, tür, boyut ve ağırlığına göre birim başına sabit ücret öder. Bu hizmet ürünlerin teslim alınmasından iadesine kadar (iade işlemleri dahil) geçen süreçteki paketleme, kargolama ve müşteri hizmetlerini içerir.

Detaylı fiyat tablosu için bu linki ziyaret edebilirsiniz.

Amazon FBA’de Depolama Hizmeti Ücretleri

Depolama hizmetinde satıcılar, ürünlerinin boyutuna ve depoda kaldığı süreye bağlı olarak metreküp birimi ile ücret öder.

Aylık Depolama Ücreti

Ocak – Eylül
26.00 ₺ / metreküp
Ekim – Aralık
34.00 ₺ / metreküp

Uzun Süreli Depolama Ücretleri:

Amazon’un sözleşmeli merkezlerinde 365 günden daha uzun süre bulunan ürünlere aylık uzun süreli depolama ücreti uygulanır. Her ayın 15’inde envanter değerlendirmesi yapılır.

– Medya olmayan ürünlere metreküp başına aylık 170 TL
– Medya ürünlerine, metreküp başına aylık 170 TL veya birim başına aylık minimum ücret olan 0,10 TL’den hangisi yüksekse depolama ücreti olarak uygulanır.

Ambalajlama ve Paketleme gibi Opsiyonel Hizmet Ücretleri

amazon-fba-opsiyonel-hizmetler

Paketleme, hava kabarcıklı ambalaj, etiketleme ya da ürünlerinin kaldırılması gibi satış sürecini destekleyen ek ücretleri kapsar. Burada ürünler birim başına sabit ücrete tabidir.
Amazon’un sitesinde bu konuyla ilgili bir Amazon Lojistik Hasılat Hesaplayıcı
da yer alıyor. Dilerseniz daha detaylı inceleyebilirsiniz.

Bütün bunlarla birlikte bu ücretler arasında Amazon’un 7/24 müşteri hizmetleri de programın içinde olduğu için herhangi bir kriz anında sizin adınıza Amazon problemlerin çözülmesi konusunda aksiyon alıyor.

Amazon FBA Hizmetini Kullanmak için Ne Yapmak Gerekir?

Amazon FBA hizmetini kullanmak istiyorsanız, Amazon satıcı hesabı oluşturmanız ve hesabınıza FBA eklemeniz gerekir. Bu aşamada işletmenizi web sitesindeki yönergelere uygun şekilde kurmanız önemlidir.

Ürün listelerinizi ve envanterinizi oluşturabilirsiniz. Veya envanter verilerinizi Amazon platformuna entegre edebilirsiniz. Daha sonra teslim edilecek ürünleri hazırlayıp Amazon’un anlaşmalı deposuna gönderirsiniz. Müşterileriniz sipariş verdiğinde Amazon FBA, siparişleri sizin yerinize alıp, gerekli tüm kargo ve takip bilgilerini müşterilere gönderecektir. Böylece envanter, paketleme ve sevkiyat gibi işlemlerden kurtulacaksınz. Ayrıca hem satıcılar hem de müşteriler için 7/24 müşteri hizmeti sunulduğundan hızlıca yanıt alabileceksiniz.

Görüldüğü gibi sistem, oldukça kolay. Ayrıca dilerseniz Amazon Avrupa’da da satış yaparak ürünlerinizin yurtdışı pazarlarda da satarak işletmenizi ölçeklendirebilirsiniz. Bu noktada Fullfillment by Amazon rozetinizin sayfanızda görünmesi sizi diğer satıcılar arasında öne çıkararak daha fazla satış yapmanıza olanak sağlayacaktır.

Amazon FBA programı farklı kanallarda satış yapmanıza da izin verir. Amazon dışında eBay’de, e-ticaret mağazanızda ve diğer pazar yerlerinde satış yapabilirsiniz.

Benzer içerikler:

Şirket Açmadan Internetten Satış (E-Ticaret) Yapmak

Etsy’de Mağaza Açmak – Online Elişi Ürün Satma Rehberi

Funda Tabak

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler lisans eğitimini tamamladıktan sonra geleneksel pazarlama, online itibar yönetimi, işveren markası, sosyal medya yönetimi, dijital pazarlama konularında çeşitli şirketlerde çalıştı. Sa-ba, Döksan, Ileri Group, Araymond gibi üretim firmaları ile Coca Cola İçecek, Assan Alüminyum, Turkcell, Mercedes, Novartis, Cargill, Pfizer, YKB gibi müşterileri bulunan danışmanlık yoğunluklu firmalarda B2C ve B2B pazarlama yöneticiliği yaptı.

2010 yılından beri ideallyfree.com’un içeriklerini koordine ediyor. Öğrenmenin ve bilginin gücüne inanarak öğrenciliğine halen Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünde devam ediyor.

Yorum ekle