Ideallyfree

Etsy’de Mağaza Açmak – Online Elişi Ürün Satma Rehberi

Günümüzde ürettiğiniz el yapımı ürünleri satabileceğiniz pek çok online pazar yeri var. Ancak Etsy’nin hitap ettiği niş alan nedeniyle diğerlerine göre daha ayrıcalıklı olduğunu söylemek sanırım yanlış olmaz. Etsy, online (handmade) el yapımı ürünler, eski ürünler, yaratıcı ürünler, özel ürünler satmak için özel bir pazaryeridir. Ürünlerinizi Etsy’de satmak ve Etsy’de mağaza açmak için belli adımlar var bu adımları tamamladığınızda aslında oldukça basit ilerlediğini söyleyebilirim.  Bu yazımda aşağıda yer alan sorular ve cevaplarına değineceğim:

  • Etsy’de Mağaza Açmak için Ne Yapmalısınız?
  • Etsy’e Kayıt Olmak
  • Etsy’de Mağaza Açmak
  • Etsy’de Mağazanız için bir İsim Seçmek
  • Etsy Mağazanızda Ürünlerinizi Listemek
  • Mağazanızda Doğru Fiyatlandırma Politikası Oluşturmak
  • Başlıca Maliyet Kalemleri (Komisyon ve Diğer Ücretler)
  • Kişisel Önerilerim ve Mağazanız için İpuçları

Amacım size tüm bilgileri içeren bir rehber sunarak internetten satış yapmayı özellikle de Etsy’de satış yapmayı düşünenlerin kafasındaki karışıklığı gidermek. Sorularınız olursa yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Etsy’e Kayıt Olmak

Etsy’de online bir mağaza açmak için önce kayıtlı bir üye olmanız gerekir. Etsy hesabınız olduğunda, bir mağaza açabilirsiniz. Mağazanızı oluşturmadan önce oturum açın veya bir Etsy hesabı oluşturun. Bu hesap, mağazanızı işletmek ve Etsy’deki diğer üreticilerden satın almak için kullanılabilir. Sağ üst köşede yer alan sign in bölümüne tıkladığınızda register seçeneğini göreceksiniz buradan email ve şifre belirleyerek hızlıca başlayabilirsiniz.

etsy-register

Etsy’de Mağaza Açmak

Etsy’de mağazanızı açmak için hesabınıza giriş yaptıktan sonra sayfanın alt bölümünde footer alanında yer alan “Sell on Etsy” yani “Etsy’de Sat” bölümüne tıklayın.

etsy-magaza-acmak-satis
Etsy mağazanızı açın’ı tıklayın.

  • Mağazanızın dilini, ülkesini ve para birimini seçin, durumunuza göre full-time ya da part-time satış yapacağınıza dair bilgiyi de seçerek ardından Kaydet ve Devam Et seçeneğine tıklayın.

etsy-magaza-acmak

Etsy’de Mağazanız için bir İsim Seçin

Ardından, Etsy mağazanız için bir isim seçmeniz gerekecek. Etsy, her mağaza sahibinin benzersiz bir ad kullanmasını zorunlu kılar, bu nedenle satıcıların ilk tercihlerinin mevcut olmadığını fark etmesi yaygın bir durumdur. Bazı durumlarda, tercih ettiğiniz mağaza adının sonuna “mağaza”, “atölye” veya “butik” gibi kelimeler ekleyebilirsiniz. Amaç, alıcılar için ilginç, akılda kalan ve sattığınız ürünlerin tarzını temsil eden bir isim seçmektir.

Niş bir satıcıysanız ve nereden başlayacağınızdan emin değilseniz, Etsy mağaza adları için en iyi isim formülasyonu satmayı planladığınız ürüne odaklanmaktır. Benzer bir platform olan Shopify bu konuda  Business Name Generator isimli bir araca sahip Etsy için de aynı aracı kullanabilirsiniz. Ya da ayrıca bir ürün adını (veya odaklanmayı düşündüğünüz bir ürünü) işletmenizin tarzını veya havasını yansıtan bir sıfatla eşleştirebilirsiniz. Bu konuda daha önce yazdığım Ürününüze/ Markanıza İsim Verirken Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar yazımı inceleyebilirsiniz.

İsmi seçtikten sonra Google’dan başka bir kullanımı var mı diye aratmanızı kesinlikle tavsiye ederim. Bazen sizden önce biri bu isimle zaten hem sosyal medya hesaplarını hem de etsy’de bir ismi almış olabiliyor.

etsy-magaza-ismi

Etsy Mağazanızda Ürünlerinizi Listemeye Başlayın

Etsy mağaza adınızı onayladıktan sonra, satacağınız ürünleri listelemeye başlayabilirsiniz. Satmak istediğiniz ürünlerin fotoğraflarını yükleyin. Ürünlerinizin ayrıntılı ve ilgi çekici açıklamalarını yazmak için mutlaka ama mutlaka zaman ayırın. Bu, alışveriş yapanların dikkatini çekme ve onlara sunduğunuz ürünü diğer ürünlerden farklılaştıracak benzersiz yönlerini gösterme fırsatınız olacak. Açıklama aynı zamanda öğenin boyutunu, kullanılan malzemeleri ve içerdiği tüm özellikleri ayrıntılarıyla anlatan yerdir. Ürün açıklamalarını yazmayı bitirdiğinizde, ürünleri Etsy’nin arama bölümünde bulmayı kolaylaştıran anahtar kelimelerle etiketleyin.

etsy-urun-listeleme

etsy-urun-listeleme-2

Yukarıdaki görsellerde de görebileceğiniz gibi Etsy sizi ürün fotoğrafları konusunda oldukça detaylı yönlendiriyor. Tavsiyem en az 5 adet fotoğraf yükleyerek karşınızdaki potansiyel müşteriye ürünün her açıdan görünümünü sunmaktır. Ayrıca ürünlerinize ait tüm teknik detayları yazmak da çok önemli: renk, ürün ölçüleri, ürünün malzemesi ve niteliği gibi bilgilere yer vermek satın alma fikriyle siteye gelen kullanıcıların arama yaparken size ulaşmasındaki engelleri ortadan kaldıracak sizi erişmek istediğiniz kitleye daha ulaşılabilir kılacaktır.

Ek olarak aşağıdaki sorulara yönelik bilgileri de yazmak faydalı olacaktır:

  • Sattığınız ürünün faydası nedir?
  • Ürünleriniz kangi sorunlarını çözebilir ya da onları hangi açılardan mutlu edebilir?
  • Hediye edilebilir mi?
  • Sadece dekoratif amaçlı bir ürün mü yoksa farklı amaçlarla da kullanılabilir mi?
  • Kargo hangi ülkelere sağlanmakta?
  • Kargo ücretli mi yoksa ücretsiz mi sağlanabiliyor?
  • Müşteriden talep olursa farklı renklerde ürün sunmak mümkün mü? (Bu konuda renk, uzunluk, malzeme, desen, vb. alternatifler için ürün sayfasında varyasyon listesi sunma özelliği var.)
  • Ürünleriniz yıkanabilir mi? Talimat sunuyor musunuz?
  • Mesela seramik bir ürünse sadece dekoratif amaçla mı yoksa içinde gıda vb. sunulabilecek şekilde kullanımı da mümkün mü belirtmenizde fayda var.

etsy-magaza-acmak-3

Mağazanızda Doğru Fiyatlandırma Politikası Oluşturmak

Fiyatlandırma politikası oluştururken ürünlerinizde kullanacağınız hammadde ve üretim maliyeti, paketleme maliyeti, kargo maliyeti ve Etsy’nin komisyon ve diğer ücretlerini göz önünde bulundurmanızı şiddetle tavsiye ederim. Ürünlerinizi stratejik olarak fiyatlandırın, böylece her birini gerçek değerinden satabilirsiniz. Ayrıca Etsy’nin ürünlerinizin satışından ne kadar büyük bir pay alacağını bilmek de fiyatlandırmada çok önemli.

Etsy tarafındaki maliyet kalemleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

1. Listeleme ücreti

– Etsy listeleme başına 0,20 USD ücret alıyor ama yok ben tüm ürünleri aynı yerde listeleyeyim fazla para ödemeyeyim derseniz aynı liste içinde birden fazla ürün sunuyorsanız da aynı şekilde 0.20 USD olarak ücretlendirileceğini unutmayın. Bu nedenle her ürünü ayrı ayrı listelemek detaylarını da yazıp daha ulaşılabilir kılacağı için daha faydalı olacaktır.

– Bir ürünü listelediğinizde hesabınıza ürün başına 0.20 USD’nin yansıtılacağını ve yazının ilerleyen bölümlerinde göreceğiniz kayıt sırasında eklediğiniz kartınızdan/hesabınızdan bu tutarın çekileceğini unutmayın.

– Listeleme ücreti satış ile doğru orantılı değildir. Ürünler satılsa da satılmasa da ödeyeceğiniz bir ücrettir.

– Bir ürünün liste kaydı 4 ay sonra sona erer.

2. İşlem Ücretleri (Komisyon)

Etsy’nin % 5 ürün+ kargo ücreti komisyonu olarak açıklanabilir.

Bu ne anlama geliyor diyorsanız belirlediğiniz para biriminde toplam ürün maliyetinin % 5’i (artı gönderim ve hediye paketleme maliyeti) şeklinde düşünebilirsiniz.

Bunlara ek olarak bulunduğunuz ülkenin vergi koşulları size bir maliyet olacaktır. Eğer Türkiye’de iseniz %18 KDV de hesaba katmanız gereken gider kalemlerinden ya da bu ürünleri herhangi bir seri üretim kullanmadan satıyorsanız Şirket Açmadan Internetten Satış (E-Ticaret) Yapmak yazımda yer verdiğim kanun geçerlidir.

3. Ödeme İşlemi Ücretleri (Etsy Payments)

Ödeme işlem ücretleri, ürünün toplam satış fiyatının bir yüzdesidir. Bu oran ve yüzde ülkeye göre değişir. Ücretler, gönderi ücretleri ve geçerli satış vergileri dahil olmak üzere ürünün toplam satış fiyatından alınır.

Etsy Payments’ı kullandığınız her işlem için ödeme işlem ücretleri alınır. Bu işlem ücretleri ödeme hesabınızda görünür ve para sizin hesabınıza yatırılmadan önce düşülür. Etsy’nin işlem ücretlerine ilave olarak Ödeme İşlemi Ücretleri de yansıtılır. Türkiye için oranı aşağıda görebilirsiniz.

Etsy Ödemeleri için Alınan Ücretler = Toplam satış fiyatının yüzdesi + sipariş başına sabit ücret

Türkiye için  6.5% + 3 TL

Diğer ülkeleri merak ediyorsanız bu linkten erişebilirsiniz.

Fiyat belirlerken maliyetler dışında ürünlerinize benzer ürünler satan satıcıları inceleyip ürünlerinize uygun fiyat stratejisi belirlemek önemlidir. Etsy’de ürünlerinizi diğer ülkelere satacağınız için Türkiye’den bağımsız olarak o ülkenin yerel koşulları ve refah seviyesi göz önünde bulundurularak bir fiyatlandırma yapılmalıdır. Ürününüz Türkiye’de 100 TL ise yurtdışı fiyatlandırması için onu dolar kuruna göre dönüştürerek fiyatlandırma yapmak sizi büyük bir yanılgıya düşürebilir. Yüksek ürün ücretleri ürünlerinizin uzun süre satılmadan kalmasına neden olabileceği gibi düşük ücretler de ürününüzde psikolojik olarak eksiklik olabileceğini düşündürebilir.

Son olarak Ödemeyi nasıl alacağınız ve faturalandırma ayarlarınızı da yaptıktan sonra Etsy’de Mağaza Açma adımları tamamlanmış olacak.

Nasıl ödeme alacaksınız

Online Ödeme almak en çok merak edilen konulardan biri. Öncelikle Etsy’de geçerli olan ödeme yöntemleri şöyle:

  1. Etsy Payments
  2. PayPal
  3. Other Metodu
    3.1 Shopier ile Ödeme Alma

Etsy Payments

Müşterilerin kredi kartı / banka kartı ile alışveriş yapmasını sağlayan ödeme alma yöntemi, kendi verdikleri isimle, Etsy Payments özelliği, bu yıl içinde Türkiye’ye de parça parça geldi. Etsy Payments sisteminde müşteri kredi kartı, banka kartı, Etsy Gift kart, Etsy Credits, Paypal, Apple Pay ve Android Pay vb. ile tek tuşla ödeme yapabiliyor. Para önce Etsy’de hesabınızaa gidiyor sonrasında “finances” kısmından “deposit” diyerek tanımladığınız karta ödeme yapılmasını sağlıyorsunuz.

Buraya SWIFT kodu ile birlikte bankanızın bilgilerini girmeniz yeterli olacaktır.

Etsy, Türkiye’deki mağazaların 16 Eylül 2020 itibariyle Etsy Payments’a geçmesini zorunlu kıldı. Etsy payments dışındaki ödeme yöntemleri ülkemizde geçerli değil, bu önemli geçişi yapmayan mağazaların askıya alınabileceği de duyuruldu.

Faturalandırmayı ayarlayın

Hangi ülkede olduğunuza bağlı olarak, mağazanızı açmak için bir kredi kartı veya banka kartı girmeniz gerekebilir. Kart şu olmalıdır:

  • Visa
  • MasterCard
  • American Express
  • Discover
  • Carte Bleue (Fransa)

Bu bölümü daha çok sizin yapacağınız ödemelerde kullanacağınız alan olarak düşünebilirsiniz. (Mesela reklamlar, ya da listeleme ücretleri gibi)

Kişisel Önerilerim ve Mağazanız için İpuçları:

  • Ürünlerinizin detaylarının yer aldığı en az 3-6 adet fotoğrafını ekleyin.
  • İade ve Teslimat şartları e-ticaret konusunda en önemli konulardan biri, bu nedenle mağazanıza mutlaka iade şartlarınızı ve hangi durumlarda bunun mümkün olabileceğini eklemelisiniz.
  • Doğru bir arama terimleri optimizasyonu: Bu konuda size ücretsiz SEO desteği sunan erank  isimli sayfayı önerebilirim. Bunun için önce erank sayfasından siteye üye olup sonrasında Etsy hesabınıza erişim izni vermelisiniz. Kendi sayfası üzerinden üye olarak kapsamlı bilgilere erişebilirsiniz. Etsy’de satışa yeni başladıysanız sizin için ilk etapta ücretsiz plan uygun olacaktır.

etsyde-magaza-acmak-erank-dashboard

  • Ürün açıklaması, Ürün İsmi, Etiketler, Ek Bilgileri Topluca Güncelleme: Bu konuda size Vela isimli web sitesini önerebilirim. Vela basitçe ürünlerinize toplu olarak etiket ekleme, isim düzenleme vb. gibi özelliklere sahip pratik bir web uygulaması yapmanız gereken önce Vela’ya kayıt olup sonrasında Etsy hesabınızı Vela ile bağlamak.
  • Mağazanıza mutlaka bir kapak görseli ekleyin. Bu görseli stencil, crello, Adobe Spark veya canva.com ‘da yer alan hazır şanblonlar yardımıyla  hazırlayabilirsiniz.
  • Mağazanıza her ne kadar listeleme maliyeti olsa da mümkün olduğunca çok ürün ekleyin. 
  • Reklamları tüm ürünlerinizi listeledikten ve tüm açıklamaları tamamladıktan  sonra ilk 5-6 gün sadece data elde etmek için denemenizi ben kişisel olarak tavsiye ederim. Reklamları aktif ettiğinizde arama terimleri hakkında fikir sahibi olarak SEO konusunda daha fazla içgörü elde edebilirsiniz. Böylece ürünlerinize benzer aranan ürünleri de belki envanterinize ekleyerek satışlarınızı arttırabilirsiniz.

Benim bu konuda yazacaklarım bu kadar, umarım bu bilgiler sizin için faydalı olur. Bu yazımı beğendiyseniz Şirket Açmadan Internetten Satış (E-Ticaret) Yapmak yazım da ilginizi çekebilir.

Funda Tabak

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler lisans eğitimini tamamladıktan sonra geleneksel pazarlama, online itibar yönetimi, işveren markası, sosyal medya yönetimi, dijital pazarlama konularında çeşitli şirketlerde çalıştı. Sa-ba, Döksan, Ileri Group, Araymond gibi üretim firmaları ile Coca Cola İçecek, Assan Alüminyum, Turkcell, Mercedes, Novartis, Cargill, Pfizer, YKB gibi müşterileri bulunan danışmanlık yoğunluklu firmalarda B2C ve B2B pazarlama yöneticiliği yaptı.

2010 yılından beri ideallyfree.com’un içeriklerini koordine ediyor. 2023 yılında Yönetim Bilişim Sistemleri bölümününü tamamladı. Şuan Dubai merkezli bir firmada proje yöneticisi olarak çalışlıyor.

Yorum ekle