Ideallyfree

Çekirdek Dünya’yı yaratacaklar!

Depremin sırları, şok dalgalarının nasıl yayıldığı ortaya çıkacak!

Bilimadamları, Dünya’nın çekirdeğindeki koşulları laboratuvar ortamında oluşturabilmek için bir deney başlattı.

Çekirdek Dünya yaratılacak, depremin sırları, şok dalgalarının nasıl yayıldığı ortaya çıkacak!
 
cekirdek_dunya_b

Bilimadamları, Dünya’nın çekirdeğindeki koşulları laboratuvar ortamında oluşturabilmek için bir deney başlattı.

Fransa’daki Avrupa Sinkrotron Işınımı Tesisi’nde (ESRF) yapılan deneyde bilimadamları, demir ve diğer materyalleri olağandışı derecede sıcaklık ve basınca maruz bırakmak için X ışınlarını kullanıyor.

X ışınlarının nasıl emildiği, Dünya’nın çekirdeğindeki gizemli süreçlere ışık tutacak.

Böylece Dünya manyetik alanının nasıl oluştuğu, neden değiştiği ve depremler sırasında oluşan şok dalgalarının nasıl yayıldığı gibi sorular yanıtlanabilecek.

Deniz seviyesinin yaklaşık 3 bin kilometre altında yer alan çekirdeğe doğrudan ulaşılması olanak dışı.

Bilimadamlarının Dünya üzerindeki en üst katmanı oluşturan kabuğu delme girişimleri ise hala devam ediyor. Okyanus tabanlarında en ince seviyesine inen kabuğun kalınlığı, 70 kilometre ile 10 kilometre arasında değişiyor.

ID24‘te yapılacak deneylerin merkezinde dikkatle kesilmiş iki elmasın uçları arasına çok küçük örnekler yerleştirerek yüksek basınç oluşturmak için kullanılan elmas örs hücre bulunuyor.

Örnekler, Dünya’nın yüzeyindekinden milyonlarca kez daha fazla olan bir basınca maruz bırakılıyor.

Daha sonra örnekler, yüksek güce sahip lazerlerle 10 bin dereceye kadar ısıtılıyor. Ardından örneklerin kesin bileşimlerini ve kimyalarını belirlemek için X ışınları kullanılıyor.

Geliştirilen ID24, X ışınlarının metrenin milyonda biri küçüklüğündeki nesnelere odaklanmasına olanak tanıyor.

ID24, bilimadamlarının maddenin ısıtılıp sıkıştırılırken verdiği reaksiyonu saniyenin milyonda birindeki görüntülerle gözlemesine de olanak tanıyor.

Kaynak: Haber Turk Gazetesi

Dilerseniz benzer yazılarıma buradan ulaşabilirsiniz.

Funda Tabak

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler lisans eğitimini tamamladıktan sonra geleneksel pazarlama, online itibar yönetimi, işveren markası, sosyal medya yönetimi, dijital pazarlama konularında çeşitli şirketlerde çalıştı. Sa-ba, Döksan, Ileri Group, Araymond gibi üretim firmaları ile Coca Cola İçecek, Assan Alüminyum, Turkcell, Mercedes, Novartis, Cargill, Pfizer, YKB gibi müşterileri bulunan danışmanlık yoğunluklu firmalarda B2C ve B2B pazarlama yöneticiliği yaptı.

2010 yılından beri ideallyfree.com’un içeriklerini koordine ediyor. 2023 yılında Yönetim Bilişim Sistemleri bölümününü tamamladı. Şuan Dubai merkezli bir firmada proje yöneticisi olarak çalışlıyor.

Yorum ekle