Ideallyfree

Rekabet Kurumu Facebook ve WhatsApp Hakkında Resen soruşturma başlattı

ideallyfree-rekabet-kurumu-whatsapp

Rekabet Kurumu, geçtiğimiz günlerde gündeme gelen WhatsApp’ın Gizlilik Politikasında yapılacak güncellemeye ilişkin Facebook ve Whatsapp hakkında resmen soruşturma başlattığını duyurdu.

Geçtiğimiz günlerde “Whatsapp Gizlilik Politikası Değişikliği ile Kullanıcı Verilerini Facebook ile Paylaşacak” yazımda da bahsettiğim gibi WhatsApp, kullanıcı verilerinin 8 Şubat 2021 tarihinden itibaren ana şirketi Facebook ile paylaşılacağını açıklamıştı. Açıklama ardından pek çok yerde yankı uyandıran karar özellikle ülkemizde çığ gibi büyüdü. Daha fazla verinin Facebook tarafından toplanmasını, işlenmesini ve kullanılmasını istemeyen kullanıcılar WhatsApp kullanmaktan vazgeçmişti. Pek çok kişi BİP, Dedi gibi yerli uygulamalar beraberinde Signal, Telegram gibi uluslararası uygulamaları yükleyerek Whatsapp’ı telefonlarından silerek tepki gösterdi. Hafta sonu boyunca devam eden tepkiler ardından bugün Facebook Türkiye tarafından bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklama ile  Facebook’un WhatsApp mesajlarına erişimi ve güncellemenin Türkiye’deki kullanıcıları nasıl etkilediği sorularına cevap verildi.

Rekabet Kurumu, WhatsApp Hakkında Soruşturma Başlattı

Rekabet Kurumunun resmi sayfasında yapılan soruşturmaya ilişkin açıklama şu şekilde yayınlandı:

Rekabet Kurulu Facebook ve WhatsApp hakkında resen soruşturma başlattı ve WhatsApp verilerinin paylaşılması zorunluluğunu durdurdu (11.1.2021)

Rekabet Kurulu’nun 11.01.2021 tarihli ve 21-02/25-M sayılı kararıyla, WhatsApp kullanıcılarına getirilen veri paylaşma zorunluluğu hakkında Facebook Inc., Facebook Ireland Ltd., WhatsApp Inc. ve WhatsApp LLC (hepsi birlikte “Facebook” olarak anılacaktır) hakkında 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 6. maddesinin ihlal edip edilmediğinin tespiti amacıyla resen soruşturma açıldığını kamuoyu ile paylaştı.

Bilindiği üzere; son günlerde, WhatsApp kullanıcılarına, WhatsApp kullanım koşullarının ve gizlilik ilkesinin güncelleneceğine ilişkin bilgilendirme yapılmış, söz konusu bilgilendirmede “kullanıcıların WhatsApp’ı kullanmaya devam edebilmeleri için WhatsApp verilerinin Facebook şirketleri ile paylaşılmasına onay vermeleri gerektiği, aksi halde 8 Şubat 2021’den itibaren WhatsApp’ı kullanamayacakları” belirtilmiştir. Bu haliyle güncelleme, daha fazla verinin Facebook tarafından toplanmasını, işlenmesini ve kullanılmasını içermektedir.

Alınan kararda ayrıca söz konusu uygulamaların soruşturma sonucunda alınacak nihai karara kadar ciddi ve telafi olunamayacak zararlar doğurma ihtimalini haiz olduğundan 4054 sayılı Kanun’un 9. maddesi çerçevesinde geçici tedbir alınması ve bu kapsamda Facebook’un Türkiye’de, WhatsApp kullanıcılarının verilerinin 8 Şubat 2021 tarihinden itibaren başka hizmetler için kullanılmasına yönelik getirdiği koşulları durdurması ve bu koşulları kabul eden veya bilgilendirmeyi alarak kabul etmeyen tüm kullanıcılara Facebook’un veri paylaşımını içeren yeni koşulları durdurduğunu anılan tarihe kadar bildirmesi gerektiğine karar verilmiştir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Funda Tabak

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler lisans eğitimini tamamladıktan sonra geleneksel pazarlama, online itibar yönetimi, işveren markası, sosyal medya yönetimi, dijital pazarlama konularında çeşitli şirketlerde çalıştı. Sa-ba, Döksan, Ileri Group, Araymond gibi üretim firmaları ile Coca Cola İçecek, Assan Alüminyum, Turkcell, Mercedes, Novartis, Cargill, Pfizer, YKB gibi müşterileri bulunan danışmanlık yoğunluklu firmalarda B2C ve B2B pazarlama yöneticiliği yaptı.

2010 yılından beri ideallyfree.com’un içeriklerini koordine ediyor. 2023 yılında Yönetim Bilişim Sistemleri bölümününü tamamladı. Şuan Dubai merkezli bir firmada proje yöneticisi olarak çalışlıyor.

Yorum ekle