Ideallyfree

Whatsapp Gizlilik Politikası Değişikliği ile Kullanıcı Verilerini Facebook ile Paylaşacak

WhatsApp-gizlilik-politikasi-guncelleme2

Whatsapp gizlilik politikası ve kullanım koşullarında yapılacak güncelleme ile Whatsapp, kullanıcı verilerini Facebook ile paylaşmaya başlayacak.

WhatsApp, gizlilik politikasında bazı değişiklikler yapacağını, en önemlisi de kullanıcı verilerinin 8 Şubat 2021 tarihinden itibaren ana şirketi Facebook ile paylaşılacağını açıkladı.

Facebook’un 2014 yılında Whatsapp’ı satın alması ile başlayan sürecin ilk zamanlarında kullanıcıların verilerinin gizli kalacağına ve Facebook ile paylaşılmayacağına dair güvence veren Whatsapp, geldiğimiz noktada bu politikadan vazgeçmişe benziyor.

Şirketin 19 Milyar dolara Facbook tarafından satın alınmasıyla başlayan süreçten günümüze kadar toplamda 2016, 2019 ve Temmuz 2020’de olmak üzere 3 defa güncelleme yapılan gizlilik politikasında 8 Şubat 2021’de Whatsapp Gizlilik Politikasında yapılacak güncelleme ile kullanıcı verileri paylaşılmasa dahi işletmelere ait ticari verilerin paylaşılmasının önü açılmış olacak.

WhatsApp-gizlilik-politikasi-guncelleme

Yeni Whatsapp Gizlilik Politikası Güncellemesi ile Neler Değişecek?

Güncellenen gizlilik politikasında veri paylaşımı konusunda

Facebook Şirketlerinin bir parçası olan WhatsApp, diğer Facebook Şirketlerinden bilgi alır ve bu şirketlerle bilgi paylaşımında bulunur (buraya göz atın).

ifadesi yer almaktadır. Ayrıca aşağıda yer alan ifade de eklenmiştir.

Hizmetlerimizin ve Facebook Şirketi Ürünleri dahil bu şirketlerin sunduğu olanakların yürütülmesi, sunulması, iyileştirilmesi, anlaşılması, özelleştirilmesi, desteklenmesi ve pazarlanması amacıyla bu şirketlerden aldığımız bilgileri kullanabiliriz ve bu şirketler de bizim onlarla paylaştığımız bilgileri kullanabilirler.

Aslında yeni gizlilik politikasının büyük kısmı, Temmuz ayında yapılan değişikliklerden çok farklı değil. Toplanan bilgiler “diğer Facebook şirketleri” ile paylaşılacak şekilde planlanmış. Hesap bilgileri, telefon numaranız, diğer kullanıcılarla nasıl etkileşim kurduğunuz, IP adresiniz ve gizlilik politikasının “Topladığımız Bilgiler” kısmındaki diğer bilgileri içeriyor. Whatsapp uçtan uca şifrelendiğinden Facebook, mesajlarınızın içeriğini göremeyecek ancak kime ve ne sıklıkta mesaj gönderdiğiniz bilgisine ulaşabiliyor olacak. (Durum bilgileri, cihaz ayarları, çerezler, 3. taraf hizmet sağlayıcıları)

Son olarak yine politikada geçen “kullanıcı deneyimini iyileştirme” ifadesi “kişiselleştirme” anlamını taşıyor. Bu ifade de bundan sonraki süreçte Facebook deneyiminizi değiştirmek ve sizi daha uzun süre orada tutacak şeylere yönlendirmek için algoritmalar kullanacağı ve Facebook reklamlarında da bu verileri kullanacağı şeklinde yorumlanabilir.

Bu konuda dün Elon Musk da aşağıdaki tweeti atarak konuyla ilgili yorumunu yapmıştı:

Whatsapp Gizlilik Politikasını Kabul Etmeyenler Ne Yapacak?

Yeni güncelleme verilerinizi Facebook ile paylaşmayı kabul etmeniz veya WhatsApp’ı kullanmayı tamamen bırakmanız seçeneğinden birini zorunlu hale getiriyor.

20 Temmuz 2020’de gelen güncellemede daha önce kullanıcılara 30 günlük bir vazgeçme hakkı da aşağıdaki ifadelerle verilmişti:

  • Sahip olduğunuz seçimler. Eğer mevcut bir kullanıcıysanız, Facebook reklam ve ürünleriyle ilgili deneyiminizin iyileştirilmesi amacıyla WhatsApp hesap bilgilerinizin Facebook’la paylaşılmamasını seçebilirsiniz. Güncellenmiş Koşullar ve Gizlilik Politikamızı kabul etmiş olan mevcut kullanıcılarımızın, Ayarlar > Hesap’a giderek seçim yapmak için ek olarak 30 günleri vardır.

Blogumda yer alan benzer yazıları incelemek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Funda Tabak

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler lisans eğitimini tamamladıktan sonra geleneksel pazarlama, online itibar yönetimi, işveren markası, sosyal medya yönetimi, dijital pazarlama konularında çeşitli şirketlerde çalıştı. Sa-ba, Döksan, Ileri Group, Araymond gibi üretim firmaları ile Coca Cola İçecek, Assan Alüminyum, Turkcell, Mercedes, Novartis, Cargill, Pfizer, YKB gibi müşterileri bulunan danışmanlık yoğunluklu firmalarda B2C ve B2B pazarlama yöneticiliği yaptı.

2010 yılından beri ideallyfree.com’un içeriklerini koordine ediyor. 2023 yılında Yönetim Bilişim Sistemleri bölümününü tamamladı. Şuan Dubai merkezli bir firmada proje yöneticisi olarak çalışlıyor.

Yorum ekle