Ideallyfree

Google Adwords Temelleri 2.Bölüm

google adwords fundamentals
google adwords temelleri egitiminde ne ogrendim

Bu yazıda Google reklamlarının optimizasyonunda önemli yere sahip olan kampanya ayarları, reklam grubu bileşenleri, metin reklam oluşturma ve reklam uzantıları konuları yer almaktadır.

Bir sonraki yazımda ise Google Reklamlarındaki Açık Arttırma kavramına değineceğim.

Bir önceki yazımda belirttiğim Google Adwords ile ilgili diğer konulara ek olarak reklam yayınlama mantığını tam anlamıyla kavramamız için tüm özelliklerin ne anlama geldiğini ve optimizasyon için ne gibi seçeneklerimizin olduğunu bilmek çok kritik bir önem taşıyor. Buna istinaden bugünkü yazımda Google Adwords Temelleri, kampanya ayarları, reklam grubu bileşenleri, metin reklam oluşturma ve reklam uzantıları konularına değineceğim.

Bir sonraki yazımda ise Google reklamlarındaki ‘Açık Arttırma’ kavramına değineceğim.

Google Adwords Temelleri – Google Adwords’te Kampanya Ayarları

Başlarken yapacağımız genel ayarlar bölümünde aşağıdaki başlıklar yer alıyor:

  • Kampanya adı: Belirli bir kampanyanın adını düzenleyin.
  • Kampanya türü: Kampanyanızı özelleştirirken aşağıdaki ayarlar ve seçeneklerden hangilerini göreceğinizi belirler. Kurulum sürecini hedeflerinize en uygun şekilde uyarlar.
  • Yerler: Reklamlarınızın gösterilmesini istediğiniz ülkeleri, bölgeleri, şehirleri veya özel bölgeleri belirtin.
  • Diller: Reklamlarınızla müşterilerin dil tercihini hedefleyin.
  • Ağlar: Reklamlar Google Arama Ağı’nda, Görüntülü Reklam Ağı’nda veya her ikisinde de görünebilir.
  • Cihazlar: Kampanyalar varsayılan olarak tüm cihaz türlerini hedefler. “Yalnızca Görüntülü Reklam Ağı” türünde bir kampanyanız varsa, belirli işletim sistemlerini, cihaz modellerini, operatörleri ve kablosuz ağları hedefleyebilirsiniz. Bu düzenlemeleri görmek için, Ayarlar sekmesinde “Cihazlar” bölümüne gidin ve gelişmiş mobil ve tablet cihaz seçenekleri’ni tıklayın.
  • Adwords teklif ayarlamaları seçeneği: Reklam tıklamaları için otomatik veya manuel teklif vermeyi seçebilirsiniz (Maks. TBM). Gelişmiş seçenekler, bin gösterim başına ödeme yapmayı (BGBM teklifi) veya bir edinme başına maliyet teklifi belirlemeyi tercih edebilmenize olanak tanır.

ideallyfree-google-adwords-arama-kampanyaları

Google Adwords Temelleri – Google Adwords Reklam Grubu Bileşenleri

Reklam gruplarını oluştururken bir mantık köprüsü kurmak önemlidir. Belirli aramaları yapan kişilerin buna uygun reklamları gördüğünden emin olmalıyız. Her reklam grubu ortak bir temaya odaklanmalıdır. Bu tema ürün veya hizmet olabilir. Temaya odaklanmış reklam grupları ‘Kalite Puanı’mızı yükselterek maliyet ve sıralama avantajı sağlar. Reklam grubumuzu ve anahtar kelimelerimizi belirledikten sonra reklamımızı oluşturmamız daha doğrudur.

  • Varsayılan Maksimum TBM (Tıklama Başına Maliyet)
  • Anahtar Kelimeler (10-20 kelime ile başlamanız yerinde olur. Net olun. Birebir kelimeler yerine kitlenin nasıl aramalar yaptığına odaklanın. Geniş eşleme kullanmak daha fazla kişiye ulaşmak için etkin olabilir.)
  • Yerleşimler (Reklamlarımızın görüntülenebileceği ‘Görüntülü Reklam Ağı’ konumlarıdı Reklam göstermek için Google’la iş ortaklığı yapan alakalı web sitelerini ve uygulamaları örnek olarak verebiliriz.)
  • Reklamlar

Google Adwords Temelleri – Google Adwords Arama Ağında Metin Reklam Oluşturma

Metin reklamlar çoğu dilde, boşluklar dahil olmak üzere;

  • Başlık için 25,
  • Açıklama metni için 70 (2 satır 35 karakterden oluşuyor)
  • Görünen URL için 35 karakter içerebilir.
  • Hedef URL (reklamımızda görüntülenmez ancak web sayfamızda yönlendireceğimiz alandır)

Metin reklamlar Google‘da dört satır halinde görüntülenir:

Başlık, iki satır açıklama metni (her biri 35 karakter) ve bir URL satırı. Ancak, bu biçim Google ortak sitelerinde değişiklik gösterebilir.

***Kampanya seviyesinde ya da Reklam Grubu seviyesinde çeşitli reklam uzantılarını tanımlayabilirsiniz. Reklam grubu seviyesindeki reklam uzantıları öncelik sahibidir.

Google Adwords’te Reklam Uzantıları 

Reklamınızla birlikte adres, telefon numarası, mağaza değerlendirmesi veya daha fazla web sayfası bağlantısı gibi işletmenizle ilgili ekstra bilgileri gösteren bir özelliktir.

Reklam uzantıları, müşterilere bir reklamı tıklamak için daha fazla neden sunar. Reklam uzantıları, işletmeniz hakkında ek bilgiler gösteren (metin reklamlarınıza “uzantı” olarak eklenen) bir tür reklam biçimidir. Bazı reklam uzantıları manuel olarak eklenirken bazıları otomatiktir.

  • Yer uzantıları (Konum uzantısı olarak da kullanılıyor. Haritada göstererek kullanıcıların onlara en yakın mağazayı bulmasını kolaylaştırır.)
  • Arama uzantıları (Kullanıcıların telefon ikonuna tıklayarak sizi telefonla aramasını sağlar. Mobilden erişenler için direkt bir arama sağlar.)
  • Site bağlantıları (Sitemize çekmek istediğimiz kullanıcıların aradıklarını bulmalarına yardımcı olmak için site bağlantıları kullanabiliriz.)

Google Adwords’te Site Uzantıları

Burada çalışma saatleri, bisküviler, spesiyaller ve özel diyet ürünleri site bağlantısıdır.

  • Sosyal Uzantılar (İşletmenin GooglePlus Sayfası gibi)
  • Uygulama uzantıları (Reklam metninin altında, kullanıcıları uygulama mağazasına gönderen veya uygulamanızın indirme işlemini başlatan bir bağlantı gösterir)
  • Manuel Uzantılar

Google Adwords yeni adıyla Google Ads konusundaki diğer yazılarıma linkten ya da sitenin arama bölümüne Google Adwords yazarak erişim sağlayabilirsiniz.

  • Otomatik Uzantılar:

AdWords, reklamımızın performansını artıracağı öngörülüyorsa otomatik uzantılar (satıcı puanları, tüketici değerlendirmeleri, sosyal uzantılar ve önceki ziyaretler) otomatik olarak oluşturulur. Herhangi bir kurulum gerekmez.

İlginizi çekebilir:

Google Ads (Eski Adıyla Google Adwords) Temelleri 1. Bölüm Google’da Reklam Verme: İşletmeniz için Google Ads Başlangıç Rehberi

Funda Tabak

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler lisans eğitimini tamamladıktan sonra geleneksel pazarlama, online itibar yönetimi, işveren markası, sosyal medya yönetimi, dijital pazarlama konularında çeşitli şirketlerde çalıştı. Sa-ba, Döksan, Ileri Group, Araymond gibi üretim firmaları ile Coca Cola İçecek, Assan Alüminyum, Turkcell, Mercedes, Novartis, Cargill, Pfizer, YKB gibi müşterileri bulunan danışmanlık yoğunluklu firmalarda B2C ve B2B pazarlama yöneticiliği yaptı.

2010 yılından beri ideallyfree.com’un içeriklerini koordine ediyor. 2023 yılında Yönetim Bilişim Sistemleri bölümününü tamamladı. Şuan Dubai merkezli bir firmada proje yöneticisi olarak çalışlıyor.

2 yorum