Ideallyfree

Dropbox, Üretkenlik için Dropbox Spaces 2.0 Tanıttı

Dropbox, uzaktan çalışmayı daha üretken hale getirmek için yeni nesil platformu Dropbox Spaces 2.0’ı çalışma alanını tanıttı.

2020 yılı büyük kayıplar verdiğimiz, COVID-19 sonrası dünya genelinde pandeminin ilan edildiği çok zorlu bir yıl oldu. Yılı yavaş yavaş sona erdirirken 2020  yılının bizlere öğrettiği bir şey varsa o da uzaktan çalışmanın, disiplinin ve özellikle de işbirliğine dayalı çalışmanın ne kadar önemli olduğudur herhalde. Bu süreçte hepimiz harika bir ekibin parçası olsak bile evde kendi başımıza çalışmanın konu, dosya, belge ve fikir paylaşımı söz konusu olduğunda zorluklarla dolu ve sinir bozucu olabileceğini öğrendik.

Pandemi Süreci ile Değişen Öncelikler ve Dropbox Spaces

Uzaktan çalışma denildiğinde benim aklıma ilk gelen markalar özellikle pandemi sonrası Google ve Microsoft, Cisco, Zoom, Facebook oluyor.  Bu firmaların herbiri ve çok daha fazlası Whatsapp, Microsoft Teams, Asana, Trello, Zoom, Webex ve Google Drive kullanarak bizi birbirimize yaklaştırmaya çalıştı. Ancak, bulut depolamadaki en büyük isimlerden biri Dropbox, bu süreçte çalışanların dosyaları ve varlıkları paylaşmasına olanak tanımayarak bu yarışta geri kalmıştı diyebiliriz. Ancak çalışmalarına ivme katarak geçtiğimiz haftalarda Dropbox yeni nesil ortak çalışma platformu olan Dropbox Spaces’i tanıttı.

Dropbox Spaces 2.0 Nedir?

Dropbox Spaces, projeleri ve ekipleri bir araya getiren sanal bir çalışma alanı. Dropbox Spaces ile ekipler, bir proje için ihtiyaç duydukları her şeye (önemli dosyalar, görevler, toplantılar ve güncellemeler gibi) tek bir yerden erişebilir. Bu platformun en yeni sürü Dropbox Spaces 2.0 olarak adlandırılıyor ve ekip üyelerinin nerede olursa olsun organize olmasına, işbirliği yapmasına ve işini güvenli bir şekilde sonuçlandırmasına imkan veren özellikler sunuyor.

Dropbox Tarafından Görevlendirilen Araştırma Programını The Economist Intelligence Unit Üstlendi

Dropbox’ın blogunda ‘Dropbox Goes Virtuel First’ başlıklı yazıda The Economist Intelligence Unit’te yapılan araştırma referans gösterilerek aşağıdaki bilgilere yer verilmiş. Bilgiye göre The Ekonomist Intelligence Unit (Istihbarah Birimi), Dropbox tarafından görevlendirilen bir araştırma programını üstlendi. Birim araştırmasında  odaklanma kaybının makroekonomik maliyetinin analizini yaptı.

Yapılan Analiz İlginç Bilgiler İçeriyor

The Economist Intelligence Unit’e göre COVID-19 salgınının yarattığı kargaşada, modern çalışma dünyasında odaklanmanın rolü yeniden önem kazandı. Her birey için farklılıklar söz konusu olsa da araştırmalar odaklanma süresinin 60 ila 90 dakika arasında optimum bir süre olduğunu belirtmiş.

  • Bilgi odaklı ve bilgisayar başında çalışma türünde geçen sürenin  % 28’i yıllık olarak dikkat dağınıklığı nedeniyle kaybediliyor.
  • Çalışanlara üretken olmak için yalnızca % 72 oranında bir odaklanma kalıyor. Bu da yılda kişi başına 581 saate eşit oluyor.

Yine bu araştırma çıktılarına göre:

  • Uzaktan çalışanlar çalışma saatlerinde ve iş hacminde bir artış var.
  • Evde çalışma aynı zamanda gerçek bir iletişimsizlik ve birden fazla kişi ya da taraf ile çalışırken zorluk riskini de taşıyor.

Bütün bunları değerlendiren Dropbox,  yeni iş akışı özellikleri, yeni kurumsal güvenlik ve sertifikalar sunan Dropbox Spaces 2.0 ile bu zorlukları gidermeye karar verdi.

Dropbox,

Spaces ekiplerin projeleri birlikte yönetmesine yardımcı olmak için Dropbox platformundaki işbirliği özelliklerini tek bir platforma indirgemektedir.

şeklinde ifade ediyor.

Dropbox Spaces Özellikleri Nelerdir?

Öncelikle Dropbox Spaces’a bu sayfadan erişim için talepte bulunabilirsiniz. Kayıt olmanız gerekiyor ve bir bekleme listesi var. Taleplerin yoğunluğu nedeniyle email ile iletişim kuracakları belirtiliyor.

Dropbox Spaces 2.0’ın arayünün oldukça basit olduğu ve Microsoft Teams’den çok daha az dağınık olduğu ilk yorumum olabilir.

Project Spaces (Proje Alanları)

İç müşterileriniz ya da dış müşterileriniz ile  içerik, timeline ve  görevleri (Task) tek bir organize çalışma alanında bir araya getirmeye yarıyor. Ekip üyelerinin projeyi ileriye taşırken katkıda bulunmasına ve işbirliği yapmasına olanak tanıyor.

Tasks (Görevler):

Görevler, ekip üyelerinin yapılması gerekenlere öncelik vermesine ve projeleri olması gereken şekilde ilerlemesine olanak tanır.. Görevler birden çok projede oluşturulabilir, yönetilebilir, atanabilir ve yorumlanabilir. Bir projenin dosyaları ilgili görevlere eklenebilir ve hatta kişisel yapılacaklar listelerine (To Do List) dahil edilebilir.

Dropbox-Spaces-2

Contents (İçerikler)

İlgili proje bilgilerini ve içeriklerini yönetmek için içerik hızlı bir şekilde bulunabilir, eklenebilir ve kullanılabilir. Ekip üyeleri dosyaları (geleneksel dosya türleri ve Google Docs gibi bulut içerik dahil) doğrudan Spaces’a kolayca ekleyebilir. Projeler arasında dosya aramak da mümkün.

Meetings (Toplantılar)

Toplantılar Microsoft Teams’te olduğu gibi Dropbox Spaces içinden organize edilebiliyor ve takip edilebiliyor. Toplantı belgelerinin tümü, takvim davetlernin içinde otomatik olarak senkronize edilebiliyor. Böylece tüm toplantı katılımcıları erişim sağlamış oluyor.

Dropbox-Spaces-1

Ve son olarak,

Teams (Ekip üyeleri)

Devam eden proje çalışma ve güncellemeleri tüm ekip üyeleriyle anlık olarak güncelenebilir. Güncellemeler akışındaki gönderilere dosyalar eklenebilir, yorumlar metin, emoji veya belli bir dosyaya bağlantılar eklenebilir.

Dropbox-Spaces-3

Yukarıda da belirttiğim gibi şuanda beta aşamasında ve taleple kullanıma açılabiliyor. Dilerseniz talepte bulunarak kendiniz özelliklerini inceleyebilirsiniz.Dropbox-Spaces-request

Diğer yazılarıma buradan ulaşabilirsiniz.

Keyifli okumalar.

Funda Tabak

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler lisans eğitimini tamamladıktan sonra geleneksel pazarlama, online itibar yönetimi, işveren markası, sosyal medya yönetimi, dijital pazarlama konularında çeşitli şirketlerde çalıştı. Sa-ba, Döksan, Ileri Group, Araymond gibi üretim firmaları ile Coca Cola İçecek, Assan Alüminyum, Turkcell, Mercedes, Novartis, Cargill, Pfizer, YKB gibi müşterileri bulunan danışmanlık yoğunluklu firmalarda B2C ve B2B pazarlama yöneticiliği yaptı.

2010 yılından beri ideallyfree.com’un içeriklerini koordine ediyor. 2023 yılında Yönetim Bilişim Sistemleri bölümününü tamamladı. Şuan Dubai merkezli bir firmada proje yöneticisi olarak çalışlıyor.

Yorum ekle