Ideallyfree

The Great Resignation (Büyük İstifa) Şirketleri ve Çalışanları Nasıl Etkiledi?

the-great-resignation-buyuk-istifa-sirketleri-ve-calisanlari-nasil-etkiledi
The Great Resignation (Büyük İstifa) Şirketleri ve Çalışanları Nasıl Etkiledi?

Günümüzün hızla değişen ekonomisinde, iyi çalışanları bulmak ve elde tutmak giderek zorlaşıyor. Tüm dünyada “The Great Resignation (Büyük İstifa)” olarak bilinen küresel hareket, pandemi dönemi sonrasında da dünyanın dört bir yanındaki işletmeler üzerinde derin bir etki yaratarak nitelikli çalışanları bulmayı ve işe almayı zorlaştırıyor. Ancak işleri o kadar kötü olmayan bazı insanlar, hayatın sevmedikleri bir işi yapmak için çok kısa olduğunu düşünerek işlerinden ayrılmayı düşünüyor.

Büyük istifa ile ilgili ‘Great Attrition’ or ‘Great Attraction’? The choice is yours ismiyle McKinsey tarafından 13 Temmuz 2022 tarihinde yayınlanan makalenin sonuçları oldukça ilgi çekici.

The Great Resignation nedeniyle rekor sayıda çalışan işini bırakmış veya bırakmayı düşünüyor

McKinsey tarafından yapılan ankete göre, beş kişiden ikisi yani çalışanların %40’ı önümüzdeki üç ila altı ay içinde işini bırakmayı planlıyor.

Durumun ne kadar kritik olduğunu göstermesi açısından ben çıktılarını çok çarpıcı buldum.

Kaynak: McKinsey
Ankete katılanların %70’i, geleneksel yapıda bir şirkette çalışmaktansa esneklik sağlayan bir şirkette çalışmayı tercih ediyor.  

Bu da şirketlerin önemli bir dönüm noktasında olduğunu gösteriyor. Ya pandemi sonrası yetenekleri çekmek ve geliştirmek için düzenlemeler yapacaklar ya da yıldız çalışanlarını kaybedecekler. Hatta yok olup gidecekler.

Çalışanlara “Mevcut işinizde kalmanız için sizi ne motive ediyor?” sorusu sorulmuş. Yanıt çarpıcı; güçlü bir amaç duygusu.

Güçlü bir amaca sahip olmak bu nedenlerden sadece bir tanesi, daha pek çok neden var. İşte bazıları:

  • İşlerinde güçlü bir ‘amaç’ duygusu
    (Oyunlaştırma ile ilgilenenler buradaki ‘Purpose’ vurgusunun ne kadar önemli olduğunu bilirler.)
  • Pozitif iş-yaşam dengesi
  • Destekleyici bir ekip ortamı
  • Meydan okuyucu ve aynı zamanda ilgi çekici bir iş

Peki çalışanların işyerinde en çok değer verdiği faktörler neler?

Bir işyerinde çalışmak için en önemli faktörler arasında işyerinden ve yöneticiden değer görmek, aidiyet hissi, sevecen ve güven duyulan takım arkadaşlarına sahip olmak, iş-yaşam dengesi, ilerleme potansiyeli ve kariyer olanakları yer alıyor.

Çalışanlar için bir işyerinde çalışmak için en önemli faktörler işyerinde değer görmek ile başlıyor. Liste aşağıdaki gibi uzuyor:

  • İşyerinden değer görmek,
  • Yöneticiden değer görmek ve ilham almak,
  • Aidiyet hissi,
  • Sevecen ve güven duyulan takım arkadaşlarına sahip olmak,
  • İşe bağlılık hissetmek,
  • İlerleme potansiyeli ve kariyer olanakları
  • İş-yaşam dengesi

Bu faktörlerin sağlanmaması ise çalışanları o işletmeden ayrılmaya iten nedenleri ortaya çıkarıyor. Çalışanları işten ayrılmaya iten nedenlerin başında kariyer ve ilerleme olanaklarının olmaması yer alıyor. Diğerleri ise şöyle:

  • Yetersiz ödeme yapılması
  • Yöneticiden değer görmemek ve ilham alamamak
  • Anlamlı bir amacın olmaması
  • Sürdürülebilir olmayan iş beklentileri
  • İşyerinde esnekliğin olmaması
  • İşyerinin sağlık ve wellbeing konusunda destek sağlamaması
  • Coğrafi olarak bir lokasyona bağlı olmak ve seyahat edememek
  • Güvenli olmayan çalışma ortamı
  • Kaynaklara yetersiz erişim
Kaynak: McKinsey

Çalışanlar, şirketin dikte ettiği kural ve kültüre uymak yerine kendi yaşam tarzlarına ve ihtiyaçlarına uygun işleri tercih ediyorlar. Bu nedenle şirketler, çalışanlarının motivasyonunu anlamak için zaman ayırmalı ve insan odaklı çözümler sunmalılar. Bu gibi insan odaklı çözümler sunan şirketlere talepler de (yani yeteneklerin bu şirketlere yönelmesi) her geçen gün artıyor. 

The Great Resignation (Büyük İstifa) ile ortaya çıkan 3 yeni trend

McKinsey tarafından yayınlanan ‘The Great Attrition is making hiring harder. Are you searching the right talent pools?’ 2021 yılında ortaya çıkan akımın aslında çok daha geniş kapsamlı trendleri de beraberinde getirdiğini ifade ediyor.

Reshuffling (İş değişikliği):

Çalışanların %48’i bir sektörden diğerine geçiyor.

Reinventing (Yeniden Keşfetmek):

Pek çok insan kendi işini kurmak veya geleneksel olmayan işlerde (geçici, part-time veya (freelancerlık) gig ekonomisi vb.) çalışmak için normal işlerini bırakıyor.

Reassessing (Yeniden değerlendirme):

Ankete katılanların %17’si işlerini bırakarak

  • Kendilerine, hobilerine ve başkalarına daha fazla zaman ayırmayı
  • Mental sağlıklarını korumayı tercih ediyor.
Kaynak: McKinsey

İşverenlerin sadece geleneksel işe alım paketlerine güvenmesi, nitelikli çalışanları çekmeyi zorlaştırabilir.

İşgücü hoşnutsuzluğu küresel bir sorun, fakat bazı endüstrilerde, coğrafyalarda ve pazarlarda daha vahim boyutlarda ortaya çıkıyor.

Hindistan’da anket yapılan bir ankete göre çalışanların %60’tan fazlası, diğer ülkere göre ayrılmayı daha çok istiyor.
(ülkelerdeki meslektaşlarına göre mevcut pozisyonlarından daha fazla ayrılmak istiyor.) Singapur ise %49 ile ikinci en yüksek iş memnuniyetsizliği seviyesine sahip.

The Great Resignation (Büyük İstifa) ile Ortaya Çıkan 5 Persona

Pandemi ile başlayan bu akım iş dünyası profesyonellerini de 5 farklı persona grubuna bölüyor:

👨‍⚖️ Traditionalists (Gelenekselçiler):

İş-yaşam dengesini önemseyen, ancak işleri uğruna ödünler vermeye istekli, kariyer odaklı kişilerdir. Rekabetçi bir ücret ve ikramiye, iyi bir iş ünvanı, şirketteki statü ve kariyer gelişimi karşılığında büyük şirketler için tam zamanlı çalışmaya motive olurlar. Emek havuzunda yıldız olarak görülen Gelenekselciler yakın zamanda o havuzu doldurmaya yetmeyecek ve işverenleri yeni çözümler üretmeye itecek.

👩‍🦳 Do-it-yourselfers (Kendin Yapcılar):

Ankete katılanların en büyük kısmını oluşturan bu Persona grubu, işyeri esnekliğini, anlamlı çalışmayı ve yeterli ödemeyi, potansiyel olarak geleneksel işgücüne geri dönmenin en önemli motivasyonları olarak değerli görüyor. Yaş aralığı genellikle 25-45 arası.

🧔 Caregivers and others (Bakıcılar ve diğerleri):

Bu profildeki çalışanlar zamanlarını ve yeteneklerini kendi esnek imkanlar sunan şirketlere vermeye hazır olanlar oluşturuyor. Yeterli ödemeye, esnekliğe ve esenliğe değer verirler. Yaş aralığı genellikle 18-44’tür.

Çoğunluğu ebeveynlerden oluşan bu grup için için esnek olmayan ve ilerlemeye bir yol sağlamayan işyerleri, bakıcılık görevlerini sürdürürken işe geri dönme fedakarlığına değmez.

Bu çalışanlar, işlerine katkılarından dolayı tanınırken işlerinin dışındaki sorumluluklarını yerine getirmelerine olanak sağlayacak özel destek talep etmektedir.

Bu grubu ikna edebilecek fayda ve yan haklar:

  • Yarı zamanlı çalışma seçenekleri
  • Dört günlük çalışma haftaları,
  • Esnek saatler
  • Genişletilmiş diğer ek faydalar

🧑‍💼 Idealists (Idealistler):

Idealistler genellikle kredi ödemesi, çocuğu veya sorumluluğu olmayan öğrenciler ve daha genç yarı zamanlı çalışanlardan oluşuyor.  Esnekliğe, mesleki gelişime, ilerleme potansiyeline ve anlamlı çalışmaya değer veriyorlar.

🤸 Relaxers (Rahatlar):

Anlamlı çalışmaya, esnekliğe ve kariyer gelişimine değer verirler.

Bu gruptaki insanlar;

  • Emekliler,
  • İş aramayanlar ve
  • Doğru koşullar altında geleneksel işe dönebilecek kişiler

Örneğin, emekli olduktan sonra ve eski takım arkadaşının ısrarı üzerine ve harika bir takımla, sadece ödeme için değil aynı zamanda esnek bir sözleşme vaadiyle geri dönen bir kişi, bu gruba dahil olabilir.

Evet, gayet kapsamlı bir veriden bunlar sadece benim size aktarabildiklerim. Eğer konu ilginizi çektiyse daha detaylı bir bilgi için yazının orjinalini okumanızı ve kendi notlarınızı almanızı kesinlikle tavsiye ederim.

Bu vesileyle size de sorayım siz hangi trendin parçasısınız? yukarıdaki Personalardan hangisi size en çok uyuyor? Lütfen yorum kısmına  düşüncelerinizi bırakın.

Reshuffling (İş değişikliği)

Reinventing (Yeniden Keşfetmek)

Reassessing (Yeniden değerlendirme)

 (Belki hybrid?)

Funda Tabak

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler lisans eğitimini tamamladıktan sonra geleneksel pazarlama, online itibar yönetimi, işveren markası, sosyal medya yönetimi, dijital pazarlama konularında çeşitli şirketlerde çalıştı. Sa-ba, Döksan, Ileri Group, Araymond gibi üretim firmaları ile Coca Cola İçecek, Assan Alüminyum, Turkcell, Mercedes, Novartis, Cargill, Pfizer, YKB gibi müşterileri bulunan danışmanlık yoğunluklu firmalarda B2C ve B2B pazarlama yöneticiliği yaptı.

2010 yılından beri ideallyfree.com’un içeriklerini koordine ediyor. 2023 yılında Yönetim Bilişim Sistemleri bölümününü tamamladı. Şuan Dubai merkezli bir firmada proje yöneticisi olarak çalışlıyor.

1 yorum