İçindekiler
Google Analytics, web sitemize gelen kullanıcıların sitemizle nasıl etkileşimde bulunduğunu, verileri toplayıp düzenlememizi ve anlamlı hale getirmemizi sağlayan gelişmiş özellikler sunuyor.
Bilgi teknolojilerinde yaşanan çok hızlı gelişmeler ve internetin yaygınlaşması ile platformlar arası verinin çeşitliliği ve hacmi de artış göstermiştir. “Büyük veri” kavramıyla ifade ettiğimiz bu verilerin işlenmesi ve anlamlı bütünler haline gelmesi günümüzde hayati önem kazandı.
Elbette satış, pazarlama, kârlılık, ciro, yatırım getirisi gibi çok aşina olduğumuz kavramlardır. Fakat veriler yorumlanarak doğru bir şekilde analiz edilmezse kaçınılmaz ve geri dönüşü olmayan kayıplara yol açmaktadır. Verileri yorumlama konusu gündeme geldiğinde benim aklıma ilk olarak online pazarlama alanında olmazsa olmazlardan biri olan Google Analytics aracı geliyor.
Google Analytics Nedir? Analytics Akademi İleri Seviye Google Analytics Eğitiminde İşlenen Konular Nelerdir?
Google Analytics, hergün geliştirilen bu yüzden pek çok bilinmezi olan bir araçtır. Bu nedenle 29-30 Eylül 2018’de Analytics Akademi tarafından düzenlenen “İleri Düzey Google Analytics” eğitimine katıldım. Bu eğitimi daha önce Google Partners kapsamında almış olmama rağmen Analytics Akademi’de daha önce katıldığım Google Ads ve SEO eğitimlerindeki memnuniyetim ve eğitmenlerin yetkinliği nedeniyle yeniden katılım sağladım. Bana gerçek hayattan deneyimler ve pek çok bilgi katacağını umut etmiştim, sonuç beklentimden çok çok fazlası oldu.
İlk gün Türkiye’nin en büyük dijital ajanslarından Hype’ta Optimizasyon Yöneticisi Mustafa Esad Tatlıpınar ve ikinci gün ise Analytics Akademi Kurucusu olan Burkay Gökhan Yapağcıoğlu tarafından gerçekleşti.
Google Analytics Hesap Ayarları ve Kurulumu
İlk gün gerekli kurulumları yaptığım ve farklı özelliklerini kullandığım Google Analytics’in, User-ID Entegrasyonu ve Cihazlar Arası Ölçümleme (Cross Device Tracking), User-ID Coverage Raporu, özel boyut ve metrik tanımlamaları, bu tanımlamaların gelişmiş entegrasyonu, hesaplanmış metrikler, Google Analytics hata ayıklama ve sorun giderme çalışmaları, verileri nasıl daha efektif yorumlayacağımı farklı sektörlerden örneklerle gördük.
Ayrıca etkinlik izleme kurulumu ve etkinlik raporları (Event Tracking) ile web sitemizde gerçekleşen bazı etkinliklerin Google Analytics’te nasıl raporlanacağını örneklerle pekiştirdik.
Bunun yanısıra benim gibi yazılım temelli olmayan iş dünyası profesyonelleri için RegEx yani Regular Expressions komutları ile websayfamıza özel bazı hedef, kanal gruplamaları, dönüşüm segmetleri ve kullanıcı segmentleri oluşturmayı öğrenmem harika oldu.
Regular Expressions RegEX ile ilgili notlarımı ve oluşturduğum “Cheat Sheet“i ayrı bir yazıda ele aldım, Google Analytics’te Regular Expressions Kullanımı (Regex Cheat Sheet) linkinden ulaşabilirsiniz.
Google Analytics’te Raporlama
İkinci günde ise Natro’nun eski Dijital Pazarlama Yöneticisi Burkay Gökhan Yapağcıoğlu kanal raporlamaları, çok kanallı huniler, dönüşüm hunisi, dönüşüm segmentleri, ecommerce ayarlarını bol bol örnekle anlattı.
Çok kanallı pazarlama ile ilgili futbol takımından örnekle bahseden Burkay, hangi sektörde dijital pazarlama ile ilgili çalışıyor olursak olalım en kafa karıştırıcı ve Analytics’in en yoruma açık konusu olan İlişkilendirme modellerine kapsamlı bence çok doğru bir örnekleme ile giriş yaptı.
Google Analytics’te İlişkilendirme Modelleri
Örneği kendi süzgecimden geçirerek anlatmaya çalışayım. Çok kanallı pazarlama bizim için bir maçsa, maçtaki futbolcuların her biri bir pazarlama kanalına benzetilebilir. Bu maçta galibiyete giden yolda yoğun bir emek vardır ancak genelde bizler hep golü atan futbolcuyu ve maçın kazananını bilir, tanırız. Halbuki “her” futbolcunun bu galibiyette bir rolü vardır. Bazı futbolcular atak başlatır, bazısı orta açar ve gelen güzel bir pasla bir ya da birkaçı da golü atar. İşte maç sonunda gördüğümüz istatistikler takım oyuncularının bu katkısını derinlemesine analiz etmekte kullandığımız yöntemler.
Google Analytics’te ise biz buna “ilişkilendirme modelleri” diyoruz.
Biz dijital pazarlamacılar için master niteliğinde olan İlişkilendirme Modelleri (Attribution Models in Google Analytics) temel 5 başlık altında ele alındı:
- İlişkilendirme Modelleri Nedir?
- Neden İlişkilendirme Modellerini Kullanıyoruz?
- Dönüşüm ve Dönüşüm Yolu Nedir?
- Etkileşim Nedir ve Etkileşim Türleri Nelerdir?
- Google Analytics Çok Kanallı Huniler Raporu ve Önemli Kavramlar
Eğitimde en çok ilgimi çeken ve beni mutlu eden kısım, anlatılan hemen her konu ile ilgili bir veya daha fazla uygulama yapmak oldu. Öğrendiğim konuları anlık olarak demo hesaplardan uygulamak benim için inanılmaz faydalıydı.
Eğitimden önce çok yüzeysel bilgilerle döneceğimi beklerken böylesine bol uygulamamalı ve yetkin eğitmenler tarafından verilen bu eğitime katılmamın çok büyük şans olduğunu düşünüyorum.
Google Analytics hakkında derinlemesine bilgiler edinmek istiyorsanız kesinlikle tavsiye ederim. Öğrendiğim ve pekiştirdiğim bilgilere ilişkin notlarımı ise ilerleyen dönemlerde paylaşmaya çalışacağım. 🙂
Yorum ekle