Ideallyfree

Ray Kurzweil Tahminleri: Son 25 Yılda Yaptığı Tahminler

Teknolojinin nereye gideceğini düşündünüz hiç?

Ray Kurzweil’in öyle tahminleri var ki, gelecekte (hatta şu an bile) bize yapay zeka ve robotik teknolojilerin bizi şaşırtacağını düşündürtüyor.

Teknolojinin geleceği hakkında tahminler yapmak, her zaman riskli bir iş olmuştur. Ancak, bu konuda Ray Kurzweil tahminleri ile kendini kanıtlamış bir isim. Ray Kurzweil’in yapay zeka ve robotik teknolojileri ile ilgili tahminleri, insanlık tarihi için bir dönüm noktası. Ona göre makinelerin insanlarla aynı zekaya sahip olacağı bir noktada, insan ölümsüzlüğü gerçekleşebilir. Tabi bu tahminlere şüpheyle yaklaşanlar da var. Fakat Kurzweill, teknolojik ilerlemelerle birlikte bu tahminlerin gerçekleşme olasılığının yüksek olduğunu savunuyor.

Ray Kurzweil, Sovyetler Birliği’nin çöküşünden sonraki dönemde “The Age of Spiritual Machines” adlı kitabını yayınladı. Kurzweil’in pek çok tahmini gerçekleşti. Bu kitapta, 2029’da yapay zekanın Turing testini geçebileceğine dair tahminlerini paylaştı. 70 yıl sonra, henüz hiçbir yapay zeka başarılı bir şekilde bu testi geçmeyi başaramadı. 2029’a ulaşmamıza hala 6 yıl var, kim bilir neler yaşanacak.

Kurzweil’in gelecekle ilgili öngörüleri günümüzde hala tartışılmaya devam ediyor.

Ray Kurzweil Kimdir?

Ray Kurzweil, teknoloji tahminleri ve yapay zeka çalışmalarıyla tanınan bir Amerikalı mucit, yazar ve girişimcidir. Gelecekteki teknolojik gelişmeler konusunda oldukça popüler bir tahminci haline gelmiştir.

Ray Kurzweil, dünyanın önde gelen mucit ve futuristlerinden biri. Singularity Üniversitesi’nin kurucu ortağı olarak, Google Yapay Zeka Gelişimi birimini yönlendirdi. Kurzweil’in en dikkat çekici özelliklerinden biri, geçmişte yapmış olduğu doğru tahminleridir. “Singularity” ve “AI” üzerine yaptığı çalışmalar, ona 10 adet fahri doktora, 3 farklı ABD başkanından onur ödülü ve 5 çok satan kitabın yazarlığı gibi pek çok başarı getirdi.

Kurzweil, yapay zeka ve robotik teknolojilerinin insan yaşamını nasıl etkileyeceğine dair çok sayıda öngörüde bulunmuştur. Buna göre, yapay zeka teknolojisi geliştikçe, makinelerle aynı düzeyde zekaya sahip olacağımız bir noktaya geleceğiz. Bu, insan zekasının dijital olarak yeniden oluşturulabileceği anlamına gelir ve sonuçta insanların ölümsüz olabileceği anlamına gelir.

Ancak, Ray Kurzweil tahminleri bazen eleştiriye maruz kalmaktadır. Bazı eleştirmenler, Kurzweil’in tahminlerinin gerçek dünya olaylarından çok uzak olduğunu ve gerçekçi olmadığını söylüyorlar. Bununla birlikte, Kurzweil, teknolojik ilerleme hızı arttıkça, tahminlerinin gerçekleşme ihtimalinin de arttığını savunuyor.

Şimdi Ray Kurzweil‘in tahminlerine bakalım isterseniz:

Ray Kurzweil - IBM Deep Blue vs. Gary Kasparov
  • 2010 yılına kadar PC’ler bilgiye internet üzerinden kablosuz erişerek sorguları yanıtlayabilecekti. Haklıydı.
  • 2000’lerin başına kadar eksoskeletal eklemler engellilerin yürüyebilmesini sağlayacaktı. Şuanda bunu ve çok daha fazlasını yapan pek çok firma var.
  • (1999’da bulunduğu tahminde) 2009’a kadar insanların bilgisayarlar ile konuşarak onlara bazı görevleri yaptırabileceklerini tahmin etmişti. 2009’un başında Apple Siri ve Google Now gibi doğal dil arayüzleri önümüze çıktı. 
Siri
  • (1999’da yaptığı öngörüye göre) “2009‘a kadar bireyler daha çok taşınabilir bilgisayarları kullanacaktı.”

    Çok da haklıydı.
  • 1999: Kişisel bilgisayarların geniş bir yelpazede boyut ve şekilde bulunabileceğini söylemişti. Haklıydı çünkü 2009 yılına kadar bileklik, bijuteri ve vücudun çeşitli bölgelerinde sıklıkla yer aldı. (Akıllı saatler ve onlarla kullanılan Fitbit gibi uygulamalar buna bir örnek)
  • 2009 yılına kadar bilgisayar ekranlarının arttırılmış gerçeklik ile birlikte gözlük içine yerleştirileceğini söylemişti.

    Zaten, pek çok şirkette laboratuvar ekipleri 2009’dan önce başa monte edilen görüntüler üretebiliyorlardı. 2011’de ise Google Glass, prototip denemeleri başladı.

    Şuanda arttırılmış gerçeklik ve sanal gerçekliğin patlama yaptığını görüyoruz. Microsoft Hololens’i piyasaya sundu Magic Leap şaşırtıcı teknolojiler üzerinde çalışıyor.
  • 2005 yılında, 2010’lara kadar yabancı dilde konuşulan kelimelerin bir gözlük yardımı ile gerçek zamanlı olarak altyazılı yapılabilmesini ve çevrilmesini sağlayacak sanal çözümlerin yapılabileceğini öngörmüştü. Gerçekten de Microsoft (Skype Translate) Google (Google Translate) ve diğer çevirme araçları bunu mümkün kıldı.

    Ayrıca, Google Translate’in Word Lens uygulaması metinleri 27 dilde gerçek zamanlı çeviriyor.

Ray Kurzweil’in 2023 Tahminleri

Ray Kurzweil, 2022’de verdiği bir röportajda “The Singularity is Near” adlı kitabında ifade ettiği fikirlerle uyumlu olan “The Singularity is Nearer” adlı kitabını Ocak 2023’te yayınladığını açıkladı. Ayrıca, insan refahının artışını gösteren verilere dayanarak teknolojinin geleceği hakkında iyimser olduğunu belirtti.

Ancak, Büyük Dil Modellerinin (LLM) duyarlılık seviyelerinin artması ve tüm teknolojinin risk taşıması konularında uyardı. Kurzweil ayrıca, tekillik tahminiyle ilgili olarak 2029’da Turing testini geçmeye çok yakın olduğumuzu ifade etti. Ayrıca 2030’larda insanlar bilgisayarlarla birleşerek zekalarını artıracaklar. (Bunu merge olarak ifade ediyor buradaki birleşme nasıl ve hangi şekilde olacak detay yok)

Yani, Kurzweil’e göre, insanlar teknolojiyi kendi gelişimleri için kullanacaklar. Ve, gelecekte insanlar ile bilgisayarlar arasındaki sınır giderek bulanıklaşacak.

Bunu şu şekilde ifade ediyor:

AI bizden ayrı bir varlık olmasaydı, kesinlikle insanların yapabileceklerinin çok ötesinde olan her şeyi yapabilirdi. Bu nedenle, kendimizi daha akıllı hale getirmek için gerçekten onlarla birleşmemiz gerekiyor. 
...
Demek istediğim, bir çözüm düşünebilmemiz, uygulayabilmemiz ve sonra kendimizi daha iyi hale getirebilmemiz açısından diğer hayvanlardan ayrıyız.


Ayrıca üşüncelerimizin çoğunun 2045’e kadar bulutta yer alarak doğal ve bulut tabanlı düşünmenin bir melezi haline geleceğini tahmin ediyor.

Yine röportajında şunları iletiyor:

Cep telefonlarınızı düşünün. Eğer buluta bağlanmasaydı, akıllı olmaktan uzak olurdu. Çünkü büyük bir kısmı sürekli olarak buluttan gelen bilgiye dayanıyor. İşte beyinlerimizle de aynı şeyi yapacağız. Bulutla doğrudan etkileşimde bulunarak, akıllı işleme yeteneklerimizi derinleştirerek düşüncelerimizi daha ileri seviyelere taşıyacağız. Bu teknolojinin 2030'larda yaygınlaşması bekleniyor. Böylece düşüncelerimiz, doğal düşüncelerimiz ile buluttaki düşüncelerimizin birleşimi olacak. Ancak bulut büyümeye devam edecekken, doğal düşüncelerimiz hızla ilerleyemeyebilir. Bu nedenle 2045'te, düşüncelerimizin çoğu bulutta saklanacak.

Ray Kurzweil’in Yeni Tahminleri

Kurzweil, yapay zeka biyolojiyi simüle ederek yaşam uzatmayı/ölümsüzlüğün mümkün olacağını belirtiyor. Ancak, bunu simülasyonlarla test etmenin, gerçek insanlar üzerinde test etmekten daha iyi olduğunu düşünüyor. Kurzweil, herhangi bir sorun için olası her panzehiri simüle edebileceğimizi ve bunları hızlı bir şekilde test edebileceğimizi ifade ediyor. Tekillik tahminiyle ilgili olarak, 2029’da Turing testini geçmeye çok yakın olduğumuzu düşünüyor. Ayrıca 2030’larda insanların zekalarını güçlendirmek için bilgisayarlarla birleşmeye başlayacaklarını ifade ediyor.

Hesaplama gücünün artırılmasını savunan Kurzweil, mevcut hesaplama gücünün gerçek potansiyelimizin altında olduğunu söylüyor. Kurzweil, AGI’ye (Yapay Genel Zeka) ulaşmak ve Turing testini geçebilmek için hesaplama miktarını artırmanın ve veri toplamanın önemli olduğunu vurgulamaktadır.

Yapay zekanın şu anda karşı karşıya olduğu diğer zorlukların üstesinden gelmek için daha fazla algoritmik iyileştirmeye ihtiyaç olduğunu vurgulayan Kurzweil, veri toplama ve düzenlemenin (Yapay Genel Zeka) AGI’ye ulaşmada, özellikle biyolojiyi simüle etmede önemli olduğunu düşünmektedir.

Ray Kurzweil’in Singularity teorisi hakkında ‘Singularity (Teknolojik Tekillik) Nedir?‘ linkinden bilgi edinebilirsiniz.

Funda Tabak

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler lisans eğitimini tamamladıktan sonra geleneksel pazarlama, online itibar yönetimi, işveren markası, sosyal medya yönetimi, dijital pazarlama konularında çeşitli şirketlerde çalıştı. Sa-ba, Döksan, Ileri Group, Araymond gibi üretim firmaları ile Coca Cola İçecek, Assan Alüminyum, Turkcell, Mercedes, Novartis, Cargill, Pfizer, YKB gibi müşterileri bulunan danışmanlık yoğunluklu firmalarda B2C ve B2B pazarlama yöneticiliği yaptı.

2010 yılından beri ideallyfree.com’un içeriklerini koordine ediyor. 2023 yılında Yönetim Bilişim Sistemleri bölümününü tamamladı. Şuan Dubai merkezli bir firmada proje yöneticisi olarak çalışlıyor.

1 yorum