Ideallyfree

Google Ads (Eski Adıyla Google Adwords) Temelleri 1. Bölüm

google-adwords

12-13 Nisan 2015 tarihinde Google Partners kapsamında katıldığım ve Özgür Deniz Aydın tarafından sunulan ‘Google Reklamcılığı Temeller Eğitimi’ne ait notlarımı bu yazı ile paylaşırken benden sonra katılacak arkadaşlara da bir bilgi sağlamasını ümit ediyorum. Yazıya başlamadan önce internet reklamcılığına dair genel bir bilgi akışı sağlamak sanırım yerinde olacak.

ideallyfree-google-adwords-12-mayis-2015

12-13 Nisan 2015 tarihinde Google Partners kapsamında katıldığım ve Özgür Deniz Aydın tarafından sunulan ‘Google Ads (Eski Adıyla Google Adwords) Temeller Eğitimi’ne ait notlarımı bu yazı ile paylaşırken benden sonra katılacak arkadaşlara da bir bilgi sağlamasını ümit ediyorum. Yazıya başlamadan önce internet reklamcılığına dair genel bir bilgi akışı sağlamak sanırım yerinde olacak.

Reklam Gelirleri İstatistikleri

22 Nisan 2015’te IAB Türkiye tarafından yayınlanan ve PWC tarafından hazırlanan “İnternet Reklam Gelirleri 2014 Yıllık Raporu”nda öne çıkan noktalar:

2014 yılının tamamı için internet reklam gelirleri toplamı 49.45 milyar dolar olarak açıklandı. 2013 yılı için 42.78 milyar dolar olarak bildirilen reklam gelirleri 2014 yılında 2013 yılına göre %16 artış gösterdi.

Mobil reklamcılığa baktığımızda %76 artış gösterdiği de önemli bir nokta olarak karşımıza çıkıyor. ABD’de mobil reklam, 2013 yılında 7.1 milyar dolar olarak gerçekleşirken 2014 yılında % 76 artış göstererek 12.5 milyar dolara ulaştı.

2013 ve 2014 mali yıllarında gerçekleşen reklam gelirlerine baktığımızda; 2014’te, 2013’te gerçekleşen reklam gelirlerinden 6.7 milyar dolar (ya da 15.6%) daha fazla bir gelir artışı yaşanarak bu rakam 49.5 milyar dolar olarak açıklanmıştır.

iab_internet_reklam_gelirleri_karsilastirma
iab_internet_reklam_gelirleri_karsilastirma

Bunun yanı sıra yine IAB’nin raporuna göre Türkiye’ye baktığımızda ise 37 milyon kişinin internete bağlandığını görüyoruz. İnternette kişi başı 243 arama yapıyoruz, 24.5 milyon YouTube kullanıcımız var. Akıllı telefon kullanıcısı ise 10 milyonu aşmış durumda. İnternete bağlı cep telefonu kullanıcısı 24.9 milyon. İnternet reklamcığının %20 oranında büyüdüğünü görüyoruz. Aramalar tüm iletişim biçimlerinden desteklenirken dijital reklam sektörü ise bu gelişmeler neticesinde büyümesine istikrarlı bir biçimde devam ediyor. (1.4 milyar TL’lik bir platform)

Google Ads eski adıyla Google Ads Sertifika Süreci

Google Ads dediğimizde pek çoğumuz için tabi ki ilk akla gelen sertifikasyon süreci. Kısaca bundan bahsetmek faydalı olabilir. Ads sertifikasyon sınavları Ads ve Google reklam ürünlerine dair bilgilerimizi test eden bir süreci kapsıyor. AdWords reklamcılığı sınavları çevrimiçi reklamcılığın değer teklifi gibi temel ve ileri düzey reklamcılık kavramlarının yanında AdWords kampanya ayarları, yönetimi ve optimizasyonuna dair bilgilerimizi gösterebilmemiz için tasarlanan bir yapıya sahip. Sınava Buradan erişebiliyorsunuz. Geçerli bir Google sertifikasına sahip olmak için en az (1) AdWords Temel Düzey sınavından ve (2) diğer reklamcılık sınavlarının birinden geçer not (herhangi bir zamanda en az 2 sınavdan %80 oranında başarı elde etmek) almanız gerekiyor. İleri düzey sınavlar ‘Arama Ağı Reklamcılığı, Görüntülü Reklamcılık, Video Reklamcılığı, Alışveriş Reklamcılığı’ konularından oluşuyor sınavlar online olarak gerçekleşiyor ve geçerlilik süreleri 1 yıl.

Google Ads Temelleri

Konu uzun ve detaylı bir konu olduğundan birkaç yazı ile açıklamayı daha yerinde buldum. Bu yüzden umarım sabırla yazılarımı takip edersiniz.

AdWords Reklamcılığı Temeller eğitimi, çevrimiçi reklamcılık ve AdWords’ün faydaları da dahil temel ve orta düzey reklamcılık kavramlarını ve AdWords kampanyalarının yönetimi, optimizasyonu gibi konuları içeriyor.

Google Ads (Eski Adıyla Google Adwords) Sistemi Nasıl Çalışır?

  • Reklamlarınızı https://ads.google.com sayfasına girerek geçerli bir gmail hesabı ya da şirket uzantılı bir e-mail adresi ile siz oluşturursunuz.
  • Hesabınızı kurmadan önce işletmenizin hedeflerini göz önünde bulundurmanız faydalı olacaktır. (Doğrudan yanıt veya marka bilinirliği oluşturmak vb. hedefler)
  • Ülke, bölge, zaman dilimi ve para birimi tercihlerinizi belirlemelisiniz. Zaman dilimi ve para birimi tercihlerinizi daha sonra sistem üzerinden değiştirilemeyeceğini bilmeniz önemli.
  • Benzersiz e-posta adresi, şifre, ödeme, fatura bilgileri ve bildirim ayarları hesap düzeyinde gerçekleştirilir.
  • Ödemelerinizi manuel (bir bütçe belirleyip ön ödeme yaparak – Kredi kartı veya havale ile) ya da otomatik ödemeli (önce harca, sonra öde – ödeme biçimi sadece kredi kartı) olarak gerçekleştirebilirsiniz.
  • Reklam oluşturup işletmenizle alakalı kelime veya reklam grupları olan anahtar kelimeler seçersiniz. Reklamlarınız Google’da görünür.
  • Kullanıcılar anahtar kelimelerinizden birini kullanarak Google’da arama yaptığında, reklamınız arama sonuçlarının yanında görünebilir. Artık, sizinle zaten ilgilenen bir hedef kitleye reklam yapabilirsiniz.

Böylece; potansiyel müşterilerinize ürün veya hizmetlerinizi tanıtmaya başlayabilirsiniz. Kullanıcılar, reklamınızı tıkladıktan sonra bir satın alma işlemi yapabilir veya sizinle ilgili daha fazla bilgi edinebilir.

Bütün bu bilgileri verdikten sonra genel ayarlarımızı yapıp reklamımızı oluşturmaya başlayabiliriz:

Google Ads’te Reklam Yayını Ayarı

Kampanya oluştururken ortalama bir günlük bütçe belirleriz. Bu bütçe, söz konusu kampanya için günlük olarak ortalama ne kadar harcama yapmak istediğimizi belirler (belirli bir günde ortalama günlük bütçenizden daha düşük veya bazen biraz daha yüksek tutarda borçlandırılmanız mümkündür). Ortalama günlük bütçeye ulaşıldığında, o gün için reklamlarımızın gösterimi durdurulur.

• Hızlandırılmış reklam yayını (Reklamımızı bütçeye ulaşana dek daha sık gösterir ve daha hızlı sonuçlar almamızı sağlar)
• Standart reklam yayını (Reklamımızı zaman içinde eşit aralıklarla gösterir. Hızlandırılmış seçeneğe göre daha seyrek gösterim söz konusudur)

Zaman Planlaması
Başlangıç ve bitiş tarihi seçerek reklamımızı önceden hazırlayıp, belirlenen tarihlerde kampanyamıza başlar ve bitiş tarihinde reklamımızı durdurabiliriz.

Google Ads’te Reklam Yayını

Burada reklam rotasyonu ve sıklık sınırı kavramları karşımıza çıkıyor.

Google Ads’te Reklam Rotasyonu

Reklam grubunuzdaki hangi reklamın gösterilmesinin gerektiğini belirleyen bir tercihtir (birden fazla reklamınız olduğunda). Google Ads’te Reklam rotasyonu ayarları, reklamların nasıl gösterileceğine dair istekte bulunabilmemizi sağlayan yararlı bir özelliktir. Örneğin, başarılı reklamlarımızın daha sık gösterilmesi için istekte bulunabilir veya reklamlarımızın daha dengeli bir dağılımla gösterilmesini tercih edebiliriz.

Sıklık Sınırı

Sadece Google Ads Görüntülü Reklam Ağında kullanılır. Reklamların Google Ads Görüntülü Reklam Ağı’nda aynı kullanıcıya gösterilme sayısını kısıtlayan bir özelliktir. (Kampanyamızın Ayarlar başlığında “Gelişmiş ayarlar”ın altında, “Sıklık sınırı”nın yanındaki Düzenle’yi tıklayarak erişebilirsiniz.)

Google Ads’te Teklif ve Bütçe

Reklamlarımızı yayınlamak için, hangi kampanya bütçesinin ve reklam grubu tekliflerinin doğru olduğuna karar vermemiz gerekir. Bütçemiz, her kampanya için bir ücretlendirme sınırı oluşturur. Bu nedenle, bütçemiz günlük olarak harcamak istediğimiz (veya bütçemizin, bir aydaki ortalama gün sayısı olan 30,4 ile çarpımını aylık kredi kartı faturanızda görmek istediğimiz) ortalama tutar olmalıdır. Günlük bütçe bazı durumlarda tanımladığımız bütçeyi aşabiliyor, bu gibi durumlarda %20 oranında bir değişiklik söz konusudur. Tekliflerimizi nasıl yönettiğinize bağlı olarak gerçek maliyetlerimiz daha düşük olabilir.

Google Ads’te Teklif Türleri ve Hedefler

Bu yazımı faydalı bulduysanız buradan benzer diğer yazılarımı da okumanızı tavsiye ederim.

Funda Tabak

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler lisans eğitimini tamamladıktan sonra geleneksel pazarlama, online itibar yönetimi, işveren markası, sosyal medya yönetimi, dijital pazarlama konularında çeşitli şirketlerde çalıştı. Sa-ba, Döksan, Ileri Group, Araymond gibi üretim firmaları ile Coca Cola İçecek, Assan Alüminyum, Turkcell, Mercedes, Novartis, Cargill, Pfizer, YKB gibi müşterileri bulunan danışmanlık yoğunluklu firmalarda B2C ve B2B pazarlama yöneticiliği yaptı.

2010 yılından beri ideallyfree.com’un içeriklerini koordine ediyor. 2023 yılında Yönetim Bilişim Sistemleri bölümününü tamamladı. Şuan Dubai merkezli bir firmada proje yöneticisi olarak çalışlıyor.

2 yorum