Ideallyfree

Google Adwords’te Tekliflerin Ödeme Mantığı ve Dönüşüm Takibi

Google Adwords’te reklam verirken Maksimum TBM’nin ödenilecek tutar olduğunu düşünenler mutlaka vardır fakat Adwords ödeme mantığı relamverenin lehine çalışan bir sistem üzerinden sizin minimum ödeme yapmanızı sağlar. Ödeme mantığını elimden geldiğinde aşağıda açıklamaya çalıştım.

Google Adwords’te reklam verirken Maksimum TBM’nin ödenilecek tutar olduğunu düşünenler mutlaka vardır fakat Adwords ödeme mantığı reklamverenin lehine çalışan bir sistem üzerinden sizin minimum ödeme yapmanızı sağlar. Ödeme mantığını elimden geldiğinde aşağıda açıklamaya çalıştım.

Tekliflerin Ödeme Mantığı

Gerçek tıklama başına maliyetiniz (gerçek TBM), bir tıklama için ücretlendirildiğiniz nihai tutardır. Genellikle maksimum tıklama başına maliyet maks. TBM) teklifinizden daha az (bazen çok daha az) bir tutarda ücretlendirilirsiniz. Maksimum TBM’niz gerçekleşen TBM’niz değildir. Yüksek Kalite Puanı daha düşük bir maliyet sağlar.

Hesaplaması aşağıdaki gibidir:

Gerçek TBM = Sonraki Rakibin Reklam Sıralaması  / Kalite Puanınız + 0,1 TL

Aşağıdaki örnek sanırım konunun daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır:

Kişiler    Reklam Sıralaması        Maks. TBM         Kalite Puanı      GERÇEK TBM

Barış                            10                            1 TL                         10                     8/10 + 0,1 = 0,81

Ceyhan                         8                             1 TL                          8                       7/8 + 0,1 = 0,89

Ahmet                          7                             2,33 TL                     3                      minimum açık arttırma

Buna göre sizden sonra en yüksek teklifi vermiş reklamverenin reklam sıralamasının kalite puanına bölünmesi ile elde edilen tutarın 0,1 fazlasını ödersiniz.

Kalite Puanını İyileştirmek için

  1. Temalara göre RG’ları oluşturmak Kalite Puanınızı yükseltir.
  2. Negatif anahtar kelimeler ile tıklama getirmeyen gösterimleri elemek Tıklama Oranı ve Kalite Puanlarınızı yükseltir.
  3. Yüksek Kalite Puanı, reklamların en üst yerleşimlerde gözükmesini sağlar.
  4. Yüksek Kalite Puanı, aynı konumda daha düşük TBM ile reklam yayınlamanızı veya aynı TBM teklifi ile daha yüksek (iyi) reklam konumu edinmenizi sağlar.
  5. Bütçeniz, Kalite Puanına veya Reklam Sıralamasına etki etmez.
  6. Hesabınızda ‘tekrarlanan anahtar kelimeler’ olduğunda, en yüksek Reklam Sıralaması’na sahip olan (daha iyi performans gösteren) reklam tetiklenir. Arama-gösterim kontrolünü sağlamanız zorlaşır, dolayısıyla tekrardan kaçınmalısınız. (Bir aramada aynı hesaptan yayınlanan birden fazla reklam gösterilmez)

Dönüşüm İzleme

Dönüşüm İzleme, potansiyel müşterinizin reklamları tıkladıktan sonra ürünü satın alıp almadığını, bülteninize kaydolup kaydolmadığını veya daha fazla bilgi almak için form doldurup doldurmadığını görmemizi sağlayan ücretsiz bir araçtır.

“Dönüşümler” olarak bilinen bu işlemleri izlediğinizde, hangi reklamların, anahtar kelimelerin ve kampanyaların işletmenize fayda sağladığını görürsünüz. Bu sayede, seçenekler arasından en iyi olanlara daha bilinçli bir şekilde yatırım yapıp ve sonuç olarak yatırım getirinizi (YG) artırabilirsiniz. Dönüşüm İzleme, Web sayfanıza sadece bir HTML ve JavaScript kod snippet’i eklenerek çalışır. Web siteniz için dönüşüm izlemeyi kurmak için; AdWords’te HTML veya JavaScript kod snippet’i oluşturursunuz. Ardından, bu kodu web sitenize yerleştirirek kullanmaya başlayabilirsiniz. (Sütunları Özelleştir – Metrikler – Dönüşümler sekmesinden istediğiniz sütunları ekleyebilirsiniz.)

Dönüşümlere dilerseniz değer atayabilirsiniz. Bu konuda 3 farklı aksiyon alabilirsiniz:

1) Değer atamamak

2) Sabit Değer (rezervasyonlar ile ilgili tahminlerde bulunmak için faydalı olabilir)

3) Dinamik Değer ( e- ticaret sitelerinde sepet tutarları değişiyor olabilir)

Örnek

Çanta mağazanız için oluşturduğunuz bir web siteniz var ve müşteriler siparişlerini online olarak gönderdiklerinde bir “Alışverişiniz için teşekkür ederiz!” sayfası görüyorlar:

Anahtar kelimelerinizden hangisinin (“Klasik çantalar” mı yoksa “özel tasarım klasik bir çanta satın al” mı) daha fazla satış getirdiğini merak ettiğiniz için Dönüşüm İzleme’yi kurarsınız. Önce, AdWords’ten, HTML ve JavaScript kodu içeren küçük bir kod snippet’i alırsınız. Ardından, bu kod snippet’ini “Alışverişiniz için teşekkür ederiz!” sayfasındaki HTML’ye yapıştırırsınız.

Kısa bir süre içinde, “özel tasarım klasik bir çanta satın al” anahtar kelimesinin geçtiği reklamınızı tıklayan müşterilerin çok sayıda klasik çanta satın aldığını öğrenmeye başlarsınız. Bu arada, birkaç kullanıcının “Klasik çantalar” anahtar kelimesine sahip reklamı tıkladığını, ancak bunlardan hiçbirinin kot satın almadığını görürsünüz. Dolayısıyla, “Klasik çantalar” anahtar kelimesine yatırım yapmayı durdurmaya ve “özel tasarım klasik bir çanta satın al” anahtar kelimesine daha fazla para yatırmaya karar verirsiniz. Bu da, daha fazla satış ve yatırımınızdan daha yüksek getiri elde etmenizi sağlar.

Dönüşümleri ölçmek neden gereklidir?

Eğer hedefiniz aşağıdaki maddelerde yer alan yargılardan birine uyuyorsa ya da benzerse dönüşümleri ölçmek sizin de yararınıza olacaktır:

  • Reklamlarınızı ve anahtar kelimelerinizi işletmenizin hedefleriyle ilişkilendirme: Kullanıcıların belirli sayfayı daha çok görüntülemesini ya da daha fazla alışveriş yapmasını istiyorsanız Dönüşüm İzleme, anahtar kelimeleri işlemlerle ilişkilendirerek, bu hedeflere ulaşmanız için hangi anahtar kelimeleri kullanmanız gerektiğini ve hangilerinin bu hedeflerde daha etkili olduğunu gösterecektir.
  • Yatırım Getirisini Arttırmak: Reklam gruplarınızda yer alan anahtar kelimelerin hepsi eşit değildir. Bu yüzden sizin işletmenize en çok katkı sağlayan anahtar kelimeleri ve hiç katkı sağlamayanları saptayabilirseniz, anahtar kelimelere daha akıllıca yatırımlar yapabilir ve hiç katkısı olmayan anahtar kelimeleri yatırımlarınızın tamamen dışında tutabilirsiniz.
  • Müşterilerinizin, farklı cihazlarda reklamlarınızla nasıl etkileşimde bulunduğunu görüntülemek: Bazen kullanıcılar reklamınızı bir cihazda görür, inceler fakat satın alma işlemini başka bir cihazda gerçekleştirebilir. Bunlar “cihazlar arası dönüşüm” diye adlandırılır ve bunları AdWords hesabınızın Tahmini Toplam Dönüşümler sütununda görebilirsiniz.

Funda Tabak

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler lisans eğitimini tamamladıktan sonra geleneksel pazarlama, online itibar yönetimi, işveren markası, sosyal medya yönetimi, dijital pazarlama konularında çeşitli şirketlerde çalıştı. Sa-ba, Döksan, Ileri Group, Araymond gibi üretim firmaları ile Coca Cola İçecek, Assan Alüminyum, Turkcell, Mercedes, Novartis, Cargill, Pfizer, YKB gibi müşterileri bulunan danışmanlık yoğunluklu firmalarda B2C ve B2B pazarlama yöneticiliği yaptı.

2010 yılından beri ideallyfree.com’un içeriklerini koordine ediyor. 2023 yılında Yönetim Bilişim Sistemleri bölümününü tamamladı. Şuan Dubai merkezli bir firmada proje yöneticisi olarak çalışlıyor.

3 yorum