Ideallyfree

Google Fotoğraflar, Sınırsız Depolama Alanı 1 Haziran 2021’de Ücretli Olacak

Google Fotoğraflar

Google Fotoğraflar, ücretsiz ve sınırsız depolama alanını 1 Haziran 2021’de sona erdirecek

Beş yıl boyunca “yüksek kalitede” sınırsız ücretsiz fotoğraf yedeklemesi sunduktan sonra, Google Fotoğraflar (Google Photos) depolama alanı için ücret almaya başlayacak

Akıllı telefon kameralarının sürekli artan kalitesi ile çoğumuz her zamankinden daha fazla fotoğraf çekiyoruz. Bu, gelecekte ailemize ve arkadaşlarımıza anlatılacak daha fazla anı ve daha fazla hikaye anlamına geliyor.

Kısaca:

Daha İyi Kamera = Daha Yüksek Kaliteli Fotoğraflar = Daha Fazla Depolama Alanı

İşte tam burada Cloud olarak nitelendirdiğimiz bulut depolama servisleri bizim imdadımıza yetişiyor. Bulut depolama, artık büyük miktarlarda fotoğraf ve görüntüyü çevrimiçi olarak güvenli bir şekilde depolamanın en uygun fiyatlı ve en etkili yolu. Bu bulut teknolojiler arasından kişisel olarak benim yıllardır en severek kullandığım Google Fotoğraflar (Google Photos).

Google Fotoğraflar nedir? Ne için Kullanılır?

Google ekosisteminin bir parçası olan Google Fotoğraflar (Google Photos), multimedya depolamak için en iyi bulut depolama platformlarından biri.

Beş yıldır “yüksek kalitede” sınırsız ücretsiz fotoğraf yedeklemesi sunduktan sonra, Google Fotoğraflar depolama alanını ücretli hale getiriyor. Değişiklik 1 Haziran 2021’de gerçekleşecek ve bu tarihten itibaren yüklenen tüm medya içerikleri otomatik olarak Google One’daki 15 GB’lik ücretsiz depolamaya kaydedilecek. Bu alanın üstünde bir medya içeriğiniz varsa Google One’ın kapasitesi dolduğunda, ek bir depolama alanı almanız gerekecek

Aynı zamanda yapılan açıklamaya göre Google Drive politika değişikliğine giderek Google Workspace üzerinde depoladığınız tüm belge, çalışma dokümanları ve slaytları da bu depolama alanına dahil edecek

Google ayrıca, en az iki yıldır oturum açmamış etkin olmayan hesaplardaki verileri silmek için yeni bir politika getiriyor

1 Haziran 2021 Öncesi Eklenen Dokümanlar 15GB’lık Sınıra Dahil Edilecek mi?

1 Haziran’dan önce yüklenen tüm fotoğraflar ve belgeler, bu 15 GB’lık sınıra dahil edilmeyecek bu nedenle, Google Fotoğraflar’ı kullanmaya devam etmeye veya fotoğraflarınız için başka bir bulut depolama sağlayıcısına geçmeye karar vermek için bolca vaktiniz var. Yalnızca 1 Haziran’dan sonra yüklenen fotoğraflar bu limit doğrultusunda sayılmaya başlayacak.

Konuyla ilgili Google Blog’ta yayınlanan yazının orjinaline linkten ulaşabilirsiniz. Aşağıda benim derlediğim kısmı da bulabilirsiniz, Google Blog’ta şunlara yer verilmiş:

Bugün, Google Fotoğraflar’da 4 trilyondan fazla fotoğraf saklanıyor ve her hafta 28 milyar yeni fotoğraf ve video yükleniyor. Çoğunuz anılarınızı saklamak için Google Fotoğraflar’a güvendiğinizden, bunun sadece harika bir ürün olması değil, aynı zamanda uzun vadede ihtiyaçlarınızı karşılamaya devam etmesi de önemli. Bu nedenle yüksek kaliteli depolama politikamızı değiştiriyoruz.

Google One fiyatlandırmasının değişmediğini de belirttikleri yazıda aynı zamanda ne kadar kotamız kaldığımızı da bileceğimizden bahsediliyor.

Google One fiyatları Kasım 2020 itibariyle şu şekilde:

  • 100 GB için ayda 1,99 USD
  • 200 GB (2,99 USD/ay),
  • 2 TB (9,99 USD/ay) ve
  • 30 TB’a (149,99 USD/ay)

Fotoğrafların yanı sıra “Google Dokümanlar, E-Tablolar, Slaytlar, Çizimler, Formlar” ın da depolama sınırlarına göre sayılmaya başlanması ile ilgili ise Google, bunun mantığını “politikalarımızı sektör standartlarına daha uygun hale getirmek” şeklinde ifade ediyor.

Ayrıca şu şekilde ekliyor:

Google Fotoğraflar, Google Drive veya Google Workspace hizmetlerinden birinde ya da daha fazlasında iki yıl (24 ay) boyunca etkin değilseniz, Google, etkin olmadığınız ürün(ler)deki içeriği silebilir. Benzer şekilde, iki yıllık depolama sınırınızı aşarsanız, Google içeriğinizi  bu hizmetlerden silebilir.

Herhangi bir içeriği kaldırmaya çalışmadan önce sizi birden çok kez bilgilendireceğiz, böylece harekete geçmek için bol bol fırsatınız olacak. Hesabınızı aktif tutmanın en basit yolu, oturumunuz açıkken ve internete bağlıyken webde veya mobil cihazda düzenli aralıklarla Gmail, Drive veya Fotoğraflar’ı ziyaret etmektir.

Bu bilgiler çerçevesinde depolama alanı almayanlarımızın da alması şart olacak gibi görünüyor. Her durumda  Haziran 2021’e kadar dilediğinizce kullanabilirsiniz.

Farklı konularda yazdığım diğer yazıları aşağıdaki kategorilerden ulaşabilirsiniz.
Pazarlama
Kişisel Gelişim
Makale

Funda Tabak

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler lisans eğitimini tamamladıktan sonra geleneksel pazarlama, online itibar yönetimi, işveren markası, sosyal medya yönetimi, dijital pazarlama konularında çeşitli şirketlerde çalıştı. Sa-ba, Döksan, Ileri Group, Araymond gibi üretim firmaları ile Coca Cola İçecek, Assan Alüminyum, Turkcell, Mercedes, Novartis, Cargill, Pfizer, YKB gibi müşterileri bulunan danışmanlık yoğunluklu firmalarda B2C ve B2B pazarlama yöneticiliği yaptı.

2010 yılından beri ideallyfree.com’un içeriklerini koordine ediyor. 2023 yılında Yönetim Bilişim Sistemleri bölümününü tamamladı. Şuan Dubai merkezli bir firmada proje yöneticisi olarak çalışlıyor.

1 yorum

  • Bu bayağı bayağı haksızlık. Ücretsiz diye bir sürü fotoğrafı oraya yedekliyorduk. Mevcut fotoğrafları indirip yeniden bir çözüm bulmamız gerekecek ya da boyun eğip aylık ödemeye başlayacağız.