Ideallyfree

Sabancı Üniversitesi “Social Media Summit 2” Notlarım…

24.12.2012 Cumartesi günü Sabancı Üniversitesi MBA Kulübü`nün organize ettiği ve seçkin kurumlardan dijital pazarlama ve iletişim profesyonellerinin sunumlarıyla, ortaya çıkan “yeni medya”nın vizyoner proje ve uygulamalarını onların dilinden dinleme fırsatı buldum.

24.12.2012 Cumartesi günü Sabancı Üniversitesi MBA Kulübü`nün organize ettiği ve seçkin kurumlardan dijital pazarlama ve iletişim profesyonellerinin sunumlarıyla, ortaya çıkan “yeni medya”nın vizyoner proje ve uygulamalarını onların dilinden dinleme fırsatı buldum.

Birincisine katılamadığım Social Media Summit`in ikincisine katılmak mutluluk vericiydi ve tüm sunumlar çok değerliydi. SÜ MBA Kulübüne bu güzel organizasyon için kendi adıma çok teşekkür ediyorum. Özellikle servis organize etmeleri okulun konumunu göz önünde bulundurduğumuzda çok yardımcı oldu.

Öncelikle organizasyon ile ilgili gözüme çarpan birkaç noktayı ilerleyen dönemlerdeki organizasyonlar için öneri niteliğinde yazmak istiyorum:

Sosyal medya temalı bir organizasyonda Twitter hashtag`inin ilk sunumdan sonra verilmesi benim açımdan yanlıştı. Çünkü o ana kadar herkes farklı hashtag`ler kullandı ve sonradan değiştirmek zorunda kaldı. İkinci bir nokta ise Twitter`ın 140 karakter olduğunu da dikkate alırsak #socialmediasummit2 hashtag`ini çok uzun buldum.

Kişiye özel internet şifresi verilmesi bence çok güzel düşünülmüştü ancak kişiye özel verdikleri şifreyi nasıl kullanacağımızı ya da internet erişimimizi hangi kanaldan yapacağımızı da belirtmeleri bence hoş olabilirdi çünkü telefon operatörlerinin kapsama alanları salonun basık konumundan ötürü yetersiz kalmıştı.

Son olarak ise sertifikalar dağıtılırken alfabetik ayırmalarına rağmen sertifikaları yeniden kendi aralarında ayırmaları biraz sıkıntılı oldu keşke daha düzenli olabilseydi.

Gelelim organizasyonun ötesindeki içeriğe ilk sunum Garanti Bankası İnteraktif İletişim ve Tasarım Ekibi Yöneticisi Sn. Aylin Daylan`ındı. Kendisi önce global trendlerden bahsettikten sonra Garanti Bankası`nda kullandıkları uygulamaları bize kendi sunumu ve videolar vasıtasıyla anlattı. Sunumda ilgimi çeken nokta yer yer İngilizce Türkçe karışık olması bundan da ziyade videoları sunuma gömmeyip bize YouTube`dan izletmesiydi. Diğer bir önemli nokta ise Garanti Bankası olarak Facebook, Twitter gibi mecralarda sayıya önem vermiş olsalar da ana KPI`larının sayının çok olması olmadığını belirtmesiydi. Sunumunda kullandığı materyaller çok vizyoner ve eğlenceliydi.

İkinci sunum THY İnteraktif Pazarlama Uzmanı Sn.Neşet Dereli’ye aitti, öncelikle özgeçmişiyle hayran etti beni kendine daha sonra kısaca kendinden bahsederek konuşmasına başladı. Socially Yours ilk ağzından çıkan cümlelerdi THY sosyal medya stratejisi ile ilgili. “Globally Yours” sloganının sosyal medya versiyonu “Socially Yours”.  THY`nin Twitter`da daha güçlü olduğunu belirtti ve ekledi: bir İngilizce bir Türkçe hesabımız var ancak yabancılara THY bir anlam ifade etmediği için Turkish Airlines olarak kullanıyoruz. Kendi içlerinde ise THY  uçuş kodları olan TK ile anlam buluyormuş.

Sosyal medya stratejilerinde 2 kritik kelimeden bahsetti: Conversation ( muhabbet) ve engadgement ( temas) bu  TK`nın nihai KPI`ını oluşturuyormuş.

Yeni hazırlanan Barcelona`lı futbolcuların asıl maç şimdi başlıyor dedikleri reklam videosu ise salondaki herkesi gülmekten kırıp geçirdi.  THY için asıl maç şimdi başlıyor çünkü IBM`in yaptığı araştırmaya göre şirketler sosyal medyaya hazırlıksız yakalanıyor.

Sunumuna sadakat programları olan miles&smiles üyelerinden bahsedip son verdi Sn. Neşet Dereli. Çok güzel bilgiler ve verilerle donattı bizi. Çok teşekkür ediyorum kendisine.

Bir sonraki sunum Tick Tock Boom Dijital Pr ve Marketing ajansı Genel Koordinatörü Sn. Cem Çınlar`dı. Sosyal medya hesaplarımda da bahsettiğim gibi kendisine bayıldım. Sunumu, anlatım tarzı, bilgisi ve bunu kullanma biçimi çok güzeldi. Hatta hafif alaycı bir yanı vardı en çok da ona bayıldım. Kendisi pek çoğu istatistik içeren bilgiler paylaştı bunlardan ilki veri transferiyle ilgiliydi, broadband internet kullanımı, internet, 3g kullanıcıları tüm bunların medyaya etkisi, bu verilerin dönüşümü ve bunların anlamlandırılmasının çok önemli olduğunu belirtti.

Mobil kısımda %60`lık, bilgisayarlarda %33`lük bir büyüme olduğunu ve pek çok gazetenin bu ilerlemeler sayesinde artık baskıları sınırlı sayıda tutmaya başlayıp, baskılarını azaltarak  internetten devam edeceklerini öngördüğünü belirtti. Ayrıca yine değindiği bir diğer nokta ise dünyada 8 kişiden birinin sosyal ağlarda paylaştıkları yüzünden hukuki süreçlere maruz kaldığı ya da işten çıkarıldığı ki bence de çok dikkat edilmesi gereken bir konu.

Sunumuna “sosyal medya bir anlık bir heves değil, gerçek bir dönüşümdür” cümlesiyle sona erdirdi.

Bir sonraki sunum NTVMSNBC Genel Yayın Yönetmeni  Sn. Ahmet Yeşiltepe`ye aitti. Kendisi yoğun bilgi içeren bir sunum yaptı. Temel konuları ise sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla ortaya çıkan olaylarla ilgili  yeni medya araçlarını kullanarak anında bilgiler veren sıradan insanların oluşturduğu yurttaş gazeteciliği, internet kullanımı, insanların internette geçirdikleri vakitler ve kullandıkları mecralar, Türkiye ve Dünyada internet kullanımları, kullanıcı davranışları, dijital içerikler, bu içerik tipini oluşturan bilgilerin genel özellikleri, okuyuların ilgilerini kaybetmemek için yapılacak bazı temel unsurlar, 1.0 ve 2.0 medyanın farklarıydı.

Çok dolu bir sunumdu. Kendisine bu güzel sunum için teşekkür ediyoruz.

Sondan bir önceki sunum Gnctrkcll Dijital İletişim Uzmanı olan Sn. Can Yıldızlı`ya aitti.  Kendisi Turkcell’in müşterilerine hatla ve iletişimle ilgili her türlü sorununda ulaşabileceği “Gencaver” adlı yeni projesinden bahsetti. 4362`ye gönderilen sms`lere cevap veren gerçek 30 kişilik büyüyen bir ekipten bahsetti. Bunun dışında geçtiğimiz aylarda KLM`in uyguladığı sosyal ağa göre check-in`e olanak verek “flight date” uygulamasından bahsetti. Sevgililer gününde Zaytung projesinden bahsetti. İçeriğin her şey olduğunu belirtten Sn. Can Yıldızlı`ya göre müşteriler anlaşıldığında sorunlar daha da azalıyor.

Can Bey ve Turkcell uygulamalarını keyifle dinledik. Teşekkür ederim.

Son sunum pek çok kimliği olmasına rağmen bizim en çok tanıdığımız 41?29! `un Kurucusu ve Yöneticisi  Sn. Alemşah Öztürk çok güzel bir sunum yaptı. Kendi yaptığı işlerden örneklerle yaptığı projeleri anlattı. Anlattığı uygulamaların pek çoğunu kullanmış ve biliyor olmanın mutluluğunu yaşadım sunumu sırasında elbette görmediğim videoları da kendisinin değerli bilgileri ile birlikte izlemiş oldum. O teorik bilgi ve bunların projeye dönüşümlerini en güzel şekilde anlattı. O`na göre sosyal medya pek çok alanda kullanılabilir: IK, pazarlama, focus gruplar, satış, etkinlikler ve pr fakat önemli olan “markanın bunların hangisini hangi katmanda kullandığıdır.”

Sunumuna eklediği şirket virali ve case study`ler enfesti. Kendisinin anlattıklarını tek tek buraya yazsam inanın sayfalarımı alır, daha fazlasını orada olup izlemenizi isterdim. Çok güzel projelere imza atmış çok değerli biri.  Sunumunun sonunda “bu yıl en çok kıskandığım proje Turkcell`in Zaytung projesidir” diye de ekledi. Sunumu için çok teşekkür ediyorum kendisine.

Sponsorlar ve Katılımcı Kuruluşlar:

Funda Tabak

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler lisans eğitimini tamamladıktan sonra geleneksel pazarlama, online itibar yönetimi, işveren markası, sosyal medya yönetimi, dijital pazarlama konularında çeşitli şirketlerde çalıştı. Sa-ba, Döksan, Ileri Group, Araymond gibi üretim firmaları ile Coca Cola İçecek, Assan Alüminyum, Turkcell, Mercedes, Novartis, Cargill, Pfizer, YKB gibi müşterileri bulunan danışmanlık yoğunluklu firmalarda B2C ve B2B pazarlama yöneticiliği yaptı.

2010 yılından beri ideallyfree.com’un içeriklerini koordine ediyor. 2023 yılında Yönetim Bilişim Sistemleri bölümününü tamamladı. Şuan Dubai merkezli bir firmada proje yöneticisi olarak çalışlıyor.

2 yorum