Ideallyfree

Sabancı Üniversitesi Marketing Camp 8 Notları

10-11 Mart 2012 Cumartesi ve Pazar günleri daha önce de Social Media Summit etkinliğine katıldığım Sabancı Üniversitesi MBA Kulübünün organize ettiği “Marketing Camp 8 ” adlı etkinliğe katıldım. Sizlerle etkinlikte öne çıkan notları paylaşıyor olacağım:

10-11 Mart 2012 Cumartesi ve Pazar günleri daha önce de Social Media Summit etkinliğine katıldığım Sabancı Üniversitesi MBA Kulübünün organize ettiği “Marketing Camp 8 ” adlı etkinliğe katıldım. Sizlerle etkinlikte öne çıkan notları paylaşıyor olacağım:

8 kurumsal şirket ve 1 Vakıf katılımıyla gerçekleşen etkinlikte 2 gün boyunca değerli profesyonellerden kendi şirketlerinin pazarlama aktiviteleri hakkında çeşitli bilgileri ve pazarlama stratejilerini dinledik.

Sabancı Üniversitesi MBA kulübü başkanının açılış konuşmasıyla başlayan etkinlikte ilk sunum Finansbank Ödeme Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Sn. Kunter Kutluay`a aitti. Kunter Bey bizlere bankacılık sektöründe pazarlama ve markalaşma hakkında bilgi yoğun bir sunum gerçekleştirdi. Bankacılıkta pazarlama hedeflerinden başlayarak, sektörde markanın işlevselliği hakkında çeşitli bilgiler verdi. Bu noktada müşteri segmentasyonu, ihtiyaç tespiti, ürün geliştirme, geliştirilen ürünlerin hangi kanallarda hangi müşteri grubuna duyurulacağı ve kanalların bilgilendirilmesi, ajans çalışmaları, reklam performansı gibi temel belirleyici pazarlama stratejilerinden bahsetti.  Sunumunun son bölümünde ise marka yönetimi ve güçlü markaların temel özelliklerinden bahsederek sunumunu sonlandırdı.

İkinci konuşmacı Eczacıbaşı İpek Kağıt Pazarlama Direktörü  Sn. İçim Er`di.  İçim Hanım Selpak markasının yeni logo çalışması ve bu logo değişikliğinden sonra gerçekleşen ambalajlarının yenilenmesinden bahsetti. Logoların ilettiği duygu ve mesajların öneminden bahseden Sn. İçim Er yeni logolarında kullandıkları koyu mavi, pembe ve  açık mavi rengin ne anlamlara geldiğini açıkladı. Yeni ambalajlarında daha önce de varolan fil figürünün artık reklamlarında da kullanılacağını belirtti ve henüz ekranlarda yayınlanmamış bir reklam filmlerini bizimle paylaştı.

Yeni logolarını beğenmekle birlikte yeni ambalajlarını çok fazla beğenmedim ben. Ambalajın ürünü kapatmasından ziyade görünmesi kanaatindeyim.

Üçüncü konuşmacı Trendyol Kurucu Ortağı ve CEO`su Sn. Demet Mutlu`ydu. Demet mutlu “Pazarlamanın Trend Yolu” diye başladığı sunumunda sunumdan ve anlattıklarının içeriğinden çok sempatik tavırları ve uzun yıllar yurtdışında kaldığı için oluşmuş aksanıyla dikkat çekti. Demet Hanım Türkiye`de her 7 internet kullanıcısının 1`nin Trendyol üyesi olduğunu belirttikten sonra birincil hedeflerinin markayı erişebilir kılmak olduğundan bahsetti. Sunumu boyunca pazarlama faaliyetlerinden bahsederken son dönemlerde pek çok mecrada gördüğümüz Hadise`li Trendyol reklamlarının altyapısını ve reklam için yapılan tüm hazırlıkları anlattı.  Aynı zamanda yakın bir zamanda Trendyol`a kardeş olarak www.modagram.com adlı yeni bir sitelerinin de hizmete geçeceğini belirtti.

İlk günün son sunumu ise Vodafone`a aitti. Vodafone Genel Müşteri Segmenti Bölüm Başkanı Sn. Lütfullah Kitapçı ise Vodafone`un Telsim`den günümüze gelen marka ve konumlandırma macerasını ve bu anlamda yapılan pazarlama aktivitelerini anlattı. Vodafone`un Türkiye pazarına girdiğinde ortaya çıkan yerel farkları düşünememe, pazarlamayı doğrudan global merkeze göre yapma ve yerelleştirememe gibi sorunların nasıl çözüme ulaştığı ve Türk telekomünikasyon pazarında nasıl bir yol aldıklarından bahsetti. Aynı zamanda kurdukları standda isimlerini bırakan katılımcılar arasından birine Vodafone 555 Marka bir telefon hediye edildi.

 

İkinci gün ise LÖSEV`den Sn. Büşra Taş`ın sunumuyla başladı. Lösev bünyesinde yapılan faaliyetler, Lösev`in Ankara`daki hastanesi Lösante ve yine oluşturulan Lösev köyünün binlerce çocuk ve aileye verdiği umudu gördük. Başlangıç için çok duygusal olan sunum salondaki pek çok kişiyi duygusal olarak bi hayli etkiledi.

İkinci günün ikinci sunumu Novo Nordisk Ürün Müdür Sn. Deniz Özge Ulusoy`a aitti. İlaç sektöründe yapılan pazarlama faaliyetleri ve yeni uygulamaları olan NOVOPAD`den bahsetti.

Üçüncü konuşmacı Hasbro Türkiye Pazarlama Müdür Sn. Arzu Çeltekoğlu`ydu. Eski adı Intertoy olan şirketin oyun ve eğlence sektöründeki pazarlama macerasından bahsetti. Hasbro içinde monopoly, little pony, transformers, starwars`un da bulunduğu pek çoğumuz tarafından bilinen markalarının pazarlamasını ve globaldeki  hub isimli kanallarından bahsetti. Hasbro bizlere hediyeleriyle geldi: Ratuki oyunu.  Ancak sunumun daha interaktif olması beklentimizi çok fazla karşılamadı. Sunumunun ikinci kısmı ise Hasbro ve genel iş başvurularında ve kariyer planlarında yapılması gerekenlerle ilgiliydi.

Üçüncü ve benim en beğendiğim sunum  SONY Business Group Market Manager Sn. Murat Gebeceli`ye aitti. İki gün içinde yapılan LÖSEV hariç toplam 8 sunumun bana göre en iyisiydi. Adeta bir ders niteliğinde olan sunumunda PS Vita`nın pazarlama faaliyetlerini A`dan Z`ye anlattı. Kendi pozitif enerjisinin yanında aynı zamanda sunumu da yapılan sunumlar arasında en kurumsal olanıydı. Türkiye`nin sayılı şirketlerinin katıldığı bu gibi etkinliklerde SONY ve Murat Bey`in gibi sunumların artması dileğinden başka elimizden gelen bir şey yok ne yazıkki.

 

Son sunum ise Henkel Pazarlama Direktörü Sn. Mehmet Karamollaoğlu`na aitti. Mehmet Bey uzun yıllar yurtdışında ve Almanya merkezli çalıştığı için çok derin bilgilere sahip biri. Sunumunda Henkel pazarlama stratejisinden bahsetti ve hazırlanan sunumdan ziyade kendi konuşmaları üzerinden gitti son sunum olması sebebiyle ancak çok fazla bilgiyi biraz karmaşık anlattığı kanaatine vardım kendi adıma.

İzlenimler:

1)Social Media Summit`te yer alan uzun hastag`den sonra #mtalks hastag i eleştirilerin dikkate alındığını gösteriyor.

2) Etkinlikteki molaşarda biz katılımcılara keyifli anlar yaşamasına yardımcı olan Eti, Doğadan ve Uludağ firmalarına teşekkür ederiz.

3) Sponsor firmalar adına fidan dikilip sertifikası hediye edilmesi fakat sponsor olmayan Lösev`e böyle bir hediye verilmemesi beni üzdü.

4) Şirketlerin sunumları için daha çok özveride bulunması gerektiği ve kurumsal kimliklerini yansıtmaları gerektiğini düşünüyorum. Buna SONY çok iyi bir örnek olarak gösterilebilir.

5) Etkinlik esnasında wirelles hizmeti sağlanarak katılımcıların online olması sağlandı.

6) Program sonu sertifikalar dağıtıldı.

6) Ücretsiz servis sağlanması katılımcıların ulaşımdaki problemlerini çözdü.

Funda Tabak

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler lisans eğitimini tamamladıktan sonra geleneksel pazarlama, online itibar yönetimi, işveren markası, sosyal medya yönetimi, dijital pazarlama konularında çeşitli şirketlerde çalıştı. Sa-ba, Döksan, Ileri Group, Araymond gibi üretim firmaları ile Coca Cola İçecek, Assan Alüminyum, Turkcell, Mercedes, Novartis, Cargill, Pfizer, YKB gibi müşterileri bulunan danışmanlık yoğunluklu firmalarda B2C ve B2B pazarlama yöneticiliği yaptı.

2010 yılından beri ideallyfree.com’un içeriklerini koordine ediyor. 2023 yılında Yönetim Bilişim Sistemleri bölümününü tamamladı. Şuan Dubai merkezli bir firmada proje yöneticisi olarak çalışlıyor.

3 yorum