Hiç düşündünüz mü son zamanlarda son derece popüler olan bitcoin ve kripto para birimlerinin altyapısı olan blockchain teknolojisini hangi alanlarda kullanabiliriz? Bu alanlardan biri eğitim olabilir mi? Bu yazımda Eğitim ve Blockchain teknolojisini bir araya getirebilirsek karşımıza nasıl sonuçlar çıkabileceği konusunda yazdım.
Eğitim sektörü tam bir sorun yumağı, ilköğretim yıllarından üniversiteye hatta doktoraya kadar her aşamadaki öğrenciler ve öğretim görevlileri çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalıyorlar.
Sanırım subjektif fikirlerini sorsak aşağıdaki cümleleri tam olarak aynı şekilde biraraya getirecek çok fazla insan çıkabilir.
Üniversite hayatım zordu, bir üniversite diploması sahibi olmak için bazen zihinsel işkencelere maruz kaldım. Bazen hiç kullanmayacağım bilgileri ezberlerken buldum kendimi, bazense çok ihtiyacım olacak bilgilerin “önemsiz olduğu” düşünülerek geçiştirildi. Öğrenmek istediğim konuları öğrenemedim çünkü öğrenmek istediğim konular bana sorulmadı bu hep başkalarının benim adıma verdiği kararlara bağlı oldu. Çok da pratik bir tarafı olduğu söylenemez.
“Aslında maden mühendisiyim ama başka bir iş bulamadım sonra sözleşmeli öğretmen oldum. Öğretmenliğin her zaman talebi çok yüksekti, anne ve babama göre öğretmenlik, doktorluk, avukatlık gibi meslekler hep çok iyiydi. Öğretmenliğin tatillerinin çok olması benim için bir avantajdı hem de kamu kurumlarında çalışmak her zaman çok daha garantiliydi, başka ne yapabilirdim ki…”
Eğitim Sektöründe Bir Dönüşüm Mümkün Olabilir mi?
Öğrenmek, gelişmek isteğiyle dolup taşıp malesef aradığı nitelikli eğitimlere erişemeyen, bunun maliyetini karşılayamayan parlak zihinler var. Resmin diğer tarafında online eğitim vb. platformlarda kendine yer bulan çok parlak, yetenekli eğiticiler var bazen fark edilmiyorlar, kalabalığa karışıp gidiyorlar…
Sektörde binbir vaadle öğrencileri merkezlerine çeken, reklamlara boğan ve kayıt sonrasında beklentileri yerine getirmeyip öğrencileri mağdur eden pek çok eğitim kurumu buna karşılık memnun kalmadıkları eğitimleri satın alan sözleşme imzaladıkları halde memnuniyetsizlik durumunda herhangi birşey yapamayan, çünkü zaten ödenmesi gerekenden fazlasını ödeyen, bir de mahkeme ve avukat maliyetlerine katlanmak istemeyen öğrenciler var.
Yüksek lisans konusunda üniversitelerin ücret politikalarına baktığımızda devlet üniversitesi ya da vakıf üniversitesi farketmiyor lisans, yükseklisans ya da doktora farketmeksizin bir “derece” edinebilmeleri için bazen kaldıramayacaklarını bile bile hepsi öğrencilerin omuzlarına büyük maliyetler yüklüyorlar…
Yukarıdakiler Türkiye’de yaşanan tipik birkaç hikaye sadece.
Bunlar pek çoğumuza çok tanıdık geliyor değil mi? “Peki bununla blockchain ne alaka?” diyebilirsiniz ya da “blockchain bu sorunları çözebilir mi?” diye sorabilirsiniz.
Elbette blockchain teknolojisi bu gibi sorunlarımızı sihirli bir değnek ile çözemeyecek. Çok güçlü bir araç olduğu şüphesiz, bu nedenle bu aracın eğitim sektörünün zorlu sorunlarının çözümünde kullanılıp kullanılamayacağına kafa yormak çok değerli.
Eğitim ve Blockchain Bir Arada Nasıl Kullanılabilir?
Bir düşünün bir eğitim kurumuna bilgi almak için gittiniz kurum yetkililerinin övgüleri ve ikna kabiliyeti sizin de öğrenme isteğiniz sonucu “abc” konusunda eğitim satın almaya karar verdiniz, 15 kişilik sınıfın bir üyesi oldunuz. Ödeme yapıldıktan sonra sınıfın eğitimden ya da eğitim kurumundan memnun kalması önemli mi? Ya da memnun kalınmaması durumunda ne yapılabilir?
Burada blockchain ve akıllı sözleşmeler kullanılırsa aslında sorunu basit bir biçimde çözebiliriz.
Blockchain Sistemi Nasıl Çalışır?
Blockchain sistemi, bir zincirle bağlı sayısal bilgi bloklarından oluşur. Bu dijital bloklar içerdiği kriptolu bilgileri dünya üzerinde farklı bilgisayarlar üzerinde tutar ve bu bilgiler bir defa zincirde yer aldığında herhangi bir şekilde değiştirilemez. Blok zincirinin en önemli özelliklerinden biri hayatımıza Ethereum ile giren akıllı sözleşmelerdir. Akıllı sözleşmeler arada üçüncü şahıs ya da kurum olmaksızın değiştirilmesi pek de mümkün olmayan sözleşmeler ile karşılıklı olarak alışverişler yapmamızı sağlar.
Şimdi bu akıllı sözleşmelerin günlük hayatımızda nasıl yer alabileceğine ve öğrenciler konusuna bakalım.
Şöyle bir akıllı sözleşmemiz olduğunu varsayalım; “Eğer “abc” konusundaki ders 15 kişilik öğrenci grubuna teslim edilirse bu öğrencilerin her birinden xx tl ücret alınsın.” Bu gruptaki öğrencilerin büyük bir bölümü ders içeriğinin kendilerine ulaşmadığını söylerse öğrencilerden para alınmayacaktır. Bu durumda da eğitim kurumunun daha etik davranması için bir ortam oluşacaktır ya da eğitim kurumları tamamen aradan çıkıp piyasa hizmet alan ve hizmet veren çerçevesinde ilerleyecektir.
Yukarıdaki gibi pek çok sözleşme oluşturulabilir burada önemli olan nokta bir kez oluşturulan akıllı sözleşme bir daha değiştirilemez, tekil varlık ya da kurum bu sözleşmenin kontrolünü elinde tutamaz. Dolayısıyla blockchain gerçekten demokratik ve eşitlikçi bir ortamı mümkün kılabilecek özellikler barındırmaktadır.
Bu noktada bu konulara kafa yormuş ve vizyoner bir şekilde blockchain teknolojisinin eğitim tarafına ya da geliştirilmesi konusuna yatırım yapmış girişimlerin olduğundan bahsetmeky yerinde olacaktır sanırım.
Eğitim ve Blockchain Teknolojisini Biraraya Getiren Girişimler
Eğitim ve Blockchain Entegrasyonu Girişimi: ODEM
Eğitim ve blockchain teknolojisinden bahsetmişken karşımıza ilk çıkan ODEM isimli blockchain temelli bir eğitim girişimi. ODEM merkezi olmayan bir eğitim pazaryeri. Üyeleri arasındaki finansal ilişkileri sağlamak amacıyla “akıllı sözleşmeler” kullanıyor ve aracı kurumları ortadan kaldırıyor. Bu da eğitim maliyetlerini önemli ölçüde düşürüyor.
Birebir ders almak isteyen öğrenciler ve öğretim görevlilerinin etkileşimlerini geliştirmeyi hedefleyerek ortaya çıkmış girişim sisteminde tokenlar ve kendi cüzdanını (wallet) barındırıyor. (Örneğin öğrenci ile eğitmen, profesyoneller, prof, doçent vb.)
Üyelik esnasında MyEtherWallet gibi bir adres girilmesini şart koşuyor. Sisteme üye olan öğrenciler eğitimcinin tam kimlik bilgilerini ve öğretim geçmişini görebiliyor. Burada hem herkese açık profile, hem de özel profillere yer verilerek gizlilik sağlanıyor. Hem öğrenciler hem de eğitimciler ders içeriğinin kalitesini sürekli arttırmak için ODEM Tokenları ile teşvik ediliyorlar.
Sayfalarına erişim linkten sağlanabilir ya da detaylar videodan edinilebilir.
Eğitim ve Blockchain Entegrasyonu Girişimi: LiveEdu
İkinci girişim LiveEdu; hedef kitlesine geleceğin teknolojik alanlarında yer bulmaları ve bütünsel olarak bir ürünü ortaya çıkartmaları için bir eğitim ekosistemi sağlıyor. Online eğitimin ve kişisel gelişimin YouTube’u olmayı hedefleyen ve kendisini yeni nesil Lynda.com olarak konumlandıran girişim varolan çevrimiçi eğitim platformlarının aksine yeni başlayanlara değil, orta düzeydekilere ve uzmanlara hitap eden bir yapı sunuyor. İçerisinde yapay zeka, siber güvenlik, oyun geliştirme, veri bilimi, kripto para birimleri, programlama, tasarım, arttırılmış ve sanal gerçeklik olmak üzere sekiz alt kategoride başlayacak. LiveEdu ekosistemindeki bireyler bu konularla ilgili 10.000 projeyi birebir ortaya çıkarma imkanına sahip olacak. Tokenlar sayesinde ise eğitim materyallerine erişim ya da tokenlar üzerinden bir çeşit üyelik altyapısı işliyor.
Bu linkten üye olduğunuzda ve başkalarını üye ettiğinizde “toplam” %10 bonus token kazanılacağı belirtiliyor.
Eğitim ve Blockchain Entegrasyonu Girişimi: BitDegree
Blockchain ile eğitimi birleştiren üçüncü girişim ise BitDegree. BitDegree dünyada bir ilki gerçekleştirerek blockchain temelli altyapı sunan, token bursları sağlayan ve yetenek yönetimini barındıran bir online eğitim platformu. BitDegree platformu öğrencilere blockchain temelli net ve şeffaf bir ödüllendirme sistemi ve başarıyı takip temelli bir sistem sunuyor. Aynı zamanda kurumlar tarafında da teknoloji alanındaki yetenekleri bulmak ve işe almak açısından oldukça özgün bir yapı ortaya koyuyor.
Bu girişimin ortaya çıkış nedeni aslında öğrencilerin erişim sağladığı materyallerin genelde güncel olmaması ile başlıyor. Günümüzde blockchain teknolojisinin hayatımıza daha çok girmesi ile birlikte pazarda blockchain geliştiricilerine ihtiyaç da artacak işte BitDegree de bu alanda bilgi sağlamak üzere “Solidity” kurslarını başlatmış. (Solidity: Akıllı sözleşmelerin uygulanması için kullanılan sözleşmeye dayalı, üst düzey bir dildir.) Hatta oyunlaştırılmış bir akıllı sözleşme altyapısı oluşturma eğitimini de sunuyorlar, Space Doggos ismini verdikleri oyunun sayfasına linkten erişilebilir.
Eğitim ve Blockchain Entegrasyonu Girişimi: CryptoZombies
Benzer bir şekilde CryptoZombies Ethereum’da oyununuzu yaratmanız için size gerekli bilgileri öğreten, ücretsiz ve interaktif bir kod okulu. Burada yer alan yeni başlayanlar için tasarlanmış, temel bilgileri içeren bir eğitim programı. Daha önce “Solidity” ile ilgili herhangi bir kodlama bilginiz yoksa bile gayet açık adım adım bir arayüzü var.
Bütün bunlar sadece bir başlangıç Blockchain’de Eğitim için yine de daha fazla fikire ihtiyacımız var. Umarım yakında bunların da üstünde heyecan verici fikirler ortaya çıkacaktır.
İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler lisans eğitimini tamamladıktan sonra geleneksel pazarlama, online itibar yönetimi, işveren markası, sosyal medya yönetimi, dijital pazarlama konularında çeşitli şirketlerde çalıştı. Sa-ba, Döksan, Ileri Group, Araymond gibi üretim firmaları ile Coca Cola İçecek, Assan Alüminyum, Turkcell, Mercedes, Novartis, Cargill, Pfizer, YKB gibi müşterileri bulunan danışmanlık yoğunluklu firmalarda B2C ve B2B pazarlama yöneticiliği yaptı.
2010 yılından beri ideallyfree.com’un içeriklerini koordine ediyor. 2023 yılında Yönetim Bilişim Sistemleri bölümününü tamamladı. Şuan Dubai merkezli bir firmada proje yöneticisi olarak çalışlıyor.
Yorum ekle