Ideallyfree

Millward Brown markaların değişimini açıkladı…

Millward Brown Optimor, Mayıs ayında yayınlanacak “BrandZ Top 100 En Değerli Marka 2012” araştırması öncesinde son 5 yıldaki sonuçları değerlendiren bir analiz çalışması gerçekleştirdi. Marka performansının analiz edildiği bu yeni çalışmaya global ekonomideki değişimler ve teknolojinin yükselişi yansıdı.

Millward Brown Optimor, Mayıs ayında yayınlanacak “BrandZ Top 100 En Değerli Marka 2012” araştırması öncesinde son 5 yıldaki sonuçları değerlendiren bir analiz çalışması gerçekleştirdi. Marka performansının analiz edildiği bu yeni çalışmaya global ekonomideki değişimler ve teknolojinin yükselişi yansıdı. WPP adına Millward Brown Optimor tarafından yürütülen ve BrandZ Top 100 çalışmasının ilk 5 yılını içeren bu analiz, markaların değerlerindeki büyük artışları da gözler önüne serdi.

2006 ve 2011 yılları arasında, markalar bireysel olarak değer kazanınca ( yüzde 5000 değer artışıyla Subway vakasında olduğu gibi) Top 100 markalarının toplam değeri 1.4 trilyon Dolardan 2.4 trilyon Dolara yükseldi. Çalışmaya dahil olan markaların değeri 2011 yılında, sıralamanın ilk başladığı yıl olan 2006 yılına göre yüzde 65 daha fazlaydı.

Sonuçlar:
• Geçtiğimiz 5 yılda Apple’ın marka değeri yüzde 859 arttı. Çalışmanın kilit kazananı Apple, 5 yılda marka değerini 137 milyar Dolar arttırdı; Apple’ı, marka değerini 74,1 milyar Dolar arttıran Google takip ediyor. Ancak en çarpıcı girişi Facebook yaptı ve 2011 yılında listeye doğrudan 35’inci sıradan girdi ve 19 milyar Dolarlık marka değeriyle yerini aldı.
• BRIC ülkelerindeki markalar, listedeki marka değeri toplam büyüme oranın üçte biri büyüklüğünde. Analiz, Top 100 sıralamasının rekabetçi doğasını ve dinamizmini ortaya koydu. Toplamda, sadece 62 marka tüm altı BrandZ sıralamasında da yer aldı. Hızlı büyüyen markalar dalgası, yüksek marka değeri büyümeleriyle Top 100 sıralamasını salladı. 2006’da sadece 2 BRIC ülkesi markası sıralamaya girebilmişti. Sadece 4 yıl sonra her 5 markadan biri BRIC ya da Meksika’dandı ve bu markalar Top 100 sıralamasında marka değerinde toplam büyümenin üçte birine sahipti.
• Teknoloji ve finans markalarının değeri artarken otomobil ve lüks tüketim ürünleri düşüşe geçti. En büyük büyüme gösteren sektör teknoloji oldu; Teknoloji sektörü değerini neredeyse ikiye katladı; 321 milyar Dolarlık bir artış gösterek 678 milyar Dolar değere ulaştı. İkinci en büyük değer artışı finans sektöründeydi. 2006’da 222 milyar Dolar iken 2011’de 436 milyar Dolara ulaştı. Bankaların yüksek karlılıklarını açıklamasıyla, finans sektörü marka değerini beş yılda yüzde 103 arttırdı ve 2006 sıralamasına 7 markayla giren sektör, 2011’de 27 marka ile sıralamada yer aldı.

Araştırmayı yürüten Millward Brown Global Markalar Direktörü Peter Walshe, “5 yıllık bu analiz, marka değerinin belirsizlik dönemlerinde mükemmel iş performası göstermede ne kadar önemli bir rolü olduğunu gösteriyor. Son yıllardaki global ekonomik karmaşaya rağmen Top 100 sıralamasında toplam marka değerinin dikkat çekici oranda artması, markaların önemini ve her yönetimin marka değeri yaratmak için göstermesi gereken dikkati vurguluyor.” şeklinde konuştu.

2012 Millward Brown BrandZ Top 100 En Değerli Marka Sıralaması ise 22 Mayıs’ta yayınlanacak.

Kaynak: MediaCat Online

Funda Tabak

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler lisans eğitimini tamamladıktan sonra geleneksel pazarlama, online itibar yönetimi, işveren markası, sosyal medya yönetimi, dijital pazarlama konularında çeşitli şirketlerde çalıştı. Sa-ba, Döksan, Ileri Group, Araymond gibi üretim firmaları ile Coca Cola İçecek, Assan Alüminyum, Turkcell, Mercedes, Novartis, Cargill, Pfizer, YKB gibi müşterileri bulunan danışmanlık yoğunluklu firmalarda B2C ve B2B pazarlama yöneticiliği yaptı.

2010 yılından beri ideallyfree.com’un içeriklerini koordine ediyor. 2023 yılında Yönetim Bilişim Sistemleri bölümününü tamamladı. Şuan Dubai merkezli bir firmada proje yöneticisi olarak çalışlıyor.

1 yorum